Dostupni linkovi

U Vijeću za provedbu mira podijeljeni oko Tegeltije i Inzka


Sa jedne od sjednica PIC-a, decembar 2018.
Sa jedne od sjednica PIC-a, decembar 2018.

Članovi Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH podijeljeno su reagovali na žalbu predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milana Tegeltije zbog stavova visokog predstavnika Valentina Inzka o odlukama disciplinske komisije VSTV-a Tegeltije.

Tegeltija je u današnjem otvorenom pismu ambasadorima PIC-a naveo da je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ugrozio njegova prava garantovana međunarodnim konvencijama, te prekoračio mandat visokog predstavnika, komentarom o odluci disciplinske komisije VSTV o njemu i pozivom disciplinskoj komisiji VSTV da ispravi odluku.

Disciplinska komisija VSTV odbacila je u prvostepenoj odluci smjenu Tegeltije, koji jedan od aktera afere "Potkivanje", koja je izbila nakon što je portal "Žurnal" objavio snimak koji dovodi u vezu Tegeltiju s koruptivnim radnjama, odnosno trgovanjem istragama. Predsjednik VSTV-a BiH demantovao je te navode, tvrdeći da se radi o pokušaju njegovog diskreditiranja.

Ured visokog predstavnika (OHR), OSCE, te ambasade SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Holandije i Španije u današnjem zajedničkom saopštenju, kao odgovor na Tegeltijino saopštenje, poručili su da „niko ne smije biti iznad zakona“.

"Ovo posebno važi za pripadnike pravosuđa, čiji je integritet preduslov za očuvanje vladavine prava. Pozivamo VSTV i pravosudne institucije da ispitaju odgovornost svakog nosioca pravosudne funkcije za kojeg postoje navodi da je počinio prekršaj. Navodi o neprimjerenom ponašanju ili korupciji protiv članova Vijeća nalažu cjelovite i temeljite istrage", naveli su u odgovoru.

Dodaju da Zakon o VSTV-u ne predviđa nekažnjivost. Naprotiv, jasno predviđa mnoge mogućnosti prema kojim bi predsjednik VSTV-a mogao biti smatran odgovornim, uključujući disciplinske postupke.

"U stvari, funkcija predsjednika VSTV-a zahtijeva čak i strožije pridržavanje etičkih principa koji regulišu ponašanje sudija i tužilaca budući da snosi veliku odgovornost u očuvanju nepristranosti i nezavisnosti pravosuđa u cijeloj zemlji. Propust u pridržavanju profesionalnih standarda zapravo ugrožava nezavisnost pravosuđa. Također podriva rad profesionalnih i moralnih sudija i tužilaca koji ispunjavaju ove visoke standarde. Ohrabrujemo VSTV da ispuni svoju zakonsku funkciju i osigura da svi članovi budu odgovorni ljudima u BiH", saopštili su.

Ruska ambasada, međutim, navela je da je neprijatno iznenađena izjavom OHR-a oko Tegeltije. Iz ruske Ambasade navode da je OHR, umjesto da podrži nezavisnost ovih institucija, odlučio da "izvrši pritisak na organe vlasti suverene BiH putem bahatog miješanja u njihov rad i nametanja vlastitog viđenja kako da se 'riješi' pitanje".

"Smatramo takvo ponašanje neodgovornim. OHR je obavezan da iznosi stavove cijele međunarodne zajednice, a ne njenih pojedinih članova po svom izboru ili svoj vlastiti stav", naveli su iz Ambasade Ruske Federacije u BiH, prenosi Srna.

XS
SM
MD
LG