Dostupni linkovi

Haradinaj u Berlinu: Kosovo je za recipročno priznanje


Haradinaj zatražio pomoć Nemačke za ukidanje viza za građane Kosova
Haradinaj zatražio pomoć Nemačke za ukidanje viza za građane Kosova

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da podržava postizanje sporazuma sa Srbijom koji bi doprineo recipročnom priznanju u sklopu postojećih granica dveju država.

On je to izjavio tokom posete Berlinu, gde se u jutarnjim satima sastao sa Parlamentarnom grupom za Jugoistočnu Evropu Bundestaga. On će se u toku dana sastati i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"Sa nemačkim poslanicima razgovarali smo o dešavanjima na Kosovu i u regionu, o uskoj saradnji Kosova i Nemačke i o procesu dijaloga sa Srbijom", napisao je on na Fejsbuku, dodajući da je "istakao svoj stav da je Kosovo za dijalog, u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma koji bi rezultovao priznanje u sklopu postojećih granica", naveo je Haradinaj.

"Naglasio sam i da su građani Kosova jedini na Zapadnom Balkanu koji ne uživaju slobodu kretanja, zbog viznog režima, i da očekuju od Nemačke da ovom procesu da pozitivan epilog", dodao je Haradinaj.

Očekuje se da će se na sastanku sa nemačkom kancelarkom razgovarati i o pripremama za samit Kosova i Srbije u Parizu, 1. jula, a što je nastavak Berlinskog, održanog 29. aprila. Cilj ovih sastanaka u evropskim gradovima je uspostavljanje normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Istovremeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se zalaže za razgraničenje na Kosovu ocenivši da je to "apsolutno najzdravije za Srbiju i Srbe". On je za televiziju Prva rekao i da će referendum na tu temu biti raspisan ako bude imao nešto da predloži narodu, a, kako je rekao, predlog trenutno nema.

"Ja sam za razgraničenje i toga se ne stidim, ali Srbi su protiv toga i ja sam razumeo poruku naroda. Mi nismo spremni da čujemo istinu oko Kosova, čak i kad je svi znaju. Neće to ljudi da prihvate jer to dira u njihove emocije", kazao je predsednik Srbije.

XS
SM
MD
LG