Dostupni linkovi

Putin i Xi Jinping ponovo zajedno


Putin i Xi Jinping na ceremoniji dobrodošlice pandama, u Moskvi, 5. juna 2019.
Putin i Xi Jinping na ceremoniji dobrodošlice pandama, u Moskvi, 5. juna 2019.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping sudjelovati će na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu nakon što su u Moskvi pokazali što je veliko "prijateljstvo" s malom "panda diplomacijom". Xi je, naime, poklonio moskovskom zoološkom vrtu dvije rijetke pande što je Putin ocijenio znakom produbljivanja "povjerenja i poštovanja" između dviju zemalja.

Dvojica lidera nisu se štedjeli u međusobnim komplimentima. U komentarima objavljenim na internetskoj stranici Kremlja se podsjeća da su se Putin i Xi u proteklih šest godina susreli gotovo 30 puta, te da je zato kineski šef države i rekao da je "Putin njegov najbolji prijatelj i dobar kolega", dok je na samom početku posjeta Xi primijetio da je njihov odnos izdržao "kušnje i nevolje" tijekom godina.

Rusija namjerava ojačati veze s Kinom u vrijeme vrlo napetih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i Zapadom.

Ruska aneksija ukrajinskog poluotoka Krim u martu 2014. i podrška separatistima na istoku Ukrajine doveli su do ozbiljnih tenzija između Moskve i Zapada, nakon čega su uslijedile ekonomske sankcije pa se Moskva počela okretati svom moćnom istočnom susjedu.

U međuvremenu, Peking je upleten u veliki trgovinski rat s Washingtonom.

Zato je u ovom trenutku međusobna ekonomska suradnje Rusije i Kine vrlo značajna. Nekoliko velikih ruskih i kineskih tvrtki potpisalo je sporazume o suradnji, a Moskva naglašava da je trgovina između Rusije i Kine porasla 25 posto u 2018., dosegnuvši rekordnih 108 milijardi dolara.

Maksim Oreškin, ruski ministar za gospodarski razvoj, i kineski ministar znanosti i tehnologije Wang Zhigang potpisali su 6. juna sporazum o osnivanju fonda za istraživanje i tehnološke inovacije vrijedan oko milijardu dolara.

Financirati će ga ruski Fond za izravna ulaganja i Kineska investicijska korporacija, objavila je agencija TASS.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu za Rusiju najveći je strateški događaj u zemlji, a privlači neke od najvećih svjetskih korporacija.

Ovogodišnje trodnevno okupljanje dolazi usred zabrinjavajućih podataka za rusku ekonomiju.

Tamošnje gospodarstvo suočava s usporenim rastom, a sumnja se da će snažnije veze s Kinom otvoriti vrata jeftinom kapitalu i neutralizirati zapadne i domaće investicije.

Svjetska banka 4. juna smanjila je prognozu ruskog rasta u 2019. na 1,2 posto - što je i najsporiji rat u posljednje tri godine. Prognoze nisu mnogo bolje ni za 2020. i 2021. i iznose oko 1,8 posto što je najniže u istočnoj Europi i bivšem sovjetskom području.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pridružit će se Putinu i stranim čelnicima na plenarnoj sjednici foruma 7. juna.

Za primijetiti je odsustvo američkih dužnosnika, kao i čelnih ljudi glavnih američkih tvrtki.

Američki ambasador Jon Huntsman i američki dužnosnici bojkotiraju forum, velikim dijelom zbog Michaela Calveyja, istaknutog američkog investitora koji je uhapšen u Rusiji u februaru.

Međunarodni ekonomski forum koji se održava u drugom po veličinu gradu u Rusiji osnovan je 1997. i formalno ga organizira predsjednička administracija od 2006. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG