Dostupni linkovi

Sastanak Putina i Sija u Moskvi


Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, sastali su se danas u Kremlju u okviru posete kineskog lidera koja potvrđuje bliske veze dva nekadašnja komunistička rivala.

Si će u Moskvi prisustvovati ceremoniji otvaranja kineske fabrike automobila a u moskovskom zoološkom vrtu će predati dve pande. On će takođe biti među glavnim govornicima na konferenciji posvećenoj investicijama u Sankt Peterburgu u petak.

Putin i Si se sastaju u Moskvi u trenutku kada su se drugi svetski lideri okupili u Portsmutu da bi obeležili 75. godišnjicu savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

Ruski predsednik, koji je bio u Francuskoj na obeležavanju 70. godišnjice "Dana D" pre pet godine, ovog puta nije pozvan. Rusija nije učestvovala u desantu 6. juna 1944. ali su sovjetski ratni napori bili ključni za slom nacističke Nemačke na istoku, podseća AP.

Kina i Rusija su poslednjih godina uskladile svoje stavove u UN i u vezi glavnih međuanrodnih kriza poput Sirije i iranskog nuklearnog programa.

Putin je u obraćanju pred početak sastanka Sija nazvao "prijateljem" dok je kineski lider izrazio nadu da će razgovori biti uspešni.

XS
SM
MD
LG