Dostupni linkovi

Volodin: EU nije sposobna da bude posrednik u dijalogu oko Kosova


Vjačeslav Volodin u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije
Vjačeslav Volodin u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije

​Rusija osuđuje prošlonedeljnu akciju hapšenja koju je sprovela policija Kosova i smatra da odgovorni treba da snose posledice, poručio je predsednik Državne dume Rusije, Vjačeslav Volodin u Beogradu, obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije.

Volodin je kritikovao i reakciju Evropske unije povodom hapšenja 28. maja na severu Kosova tokom koje je pritvoreno više osoba, a među njima i jedan ruski državljanin, radnik UNMIK-a, Mihail Krasnočekov.

"Odsustvo jasne reakcije na provokacije Kosova izaziva sumnju da Evropska unija nije sposobna da bude posrednik u dijalogu Beograda i Prištine. Smatramo da sve strane treba da poštuju Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244. A oni koji je ne poštuju treba da snose posledice", rekao je Volodin.

Volodin se u Beogradu sastao i sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Posle sastanka nisu se obraćali medijima a u saopštenju iz kabineta predsednika navodi se da se Vučić zahvalio Volodinu na “čvrstoj i doslednoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i naporima da pitanje Kosova bude rešeno mirnim i diplomatskim sredstvima, putem dijaloga”.

“Izrazio je zahvalnost na podršci i pravovremenoj i odlučnoj osudi ponovnog upada jedinica kosovskih specijalnih snaga na sever Kosova i brutalnog privođenja Srba, čiji je cilj bio zaplašivanje srpskog naroda”, navodi se u saopštenju.

Predsednik Državne dume Rusije u poseti Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

On je na početku svoje zvanične posete Beogradu položio venac na Spomenik oslobodiocima Beograda.

Inače, predsednik ruske Državne dume bio je prvi strani zvaničnik kojeg je Aleksandar Vučić primio nakon što je 2017. godine preuzeo dužnost predsednika Srbije.

Kontakti srpskog parlamenta i ruske dume su česti budući da su ove dve institucije 2015. godine formirale Komisiju za saradnju. Tokom današnje posete, održano je i četvrto zasedanje te Komisije.

Vjačeslav Volodin došao je u Srbiju u pratnji grupe ruskih novinara i televizijskih ekipa a u Beogradu svečano dočekan.

Tokom obraćanja u Parlamentu, sednici je prisustvovao i diplomatski kor Rusije kao i ministri u Vladi Srbije, među kojima su Nebojša Stefanović, Nenad Popović, Nela Kuburović kao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

XS
SM
MD
LG