Dostupni linkovi

Vlada Kosova proglasila Krasnosčenka 'personom non grata'


Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj

Vlada Kosova proglasila je radnika Ujedinjenih nacija (UN) Mihaila Krasnosčenka, inače ruskog državljanina koji je uhapšen na barikadama tokom policijske akcije u utorak, personom non-grata.

To je saopštio premijer Kosova Ramuš Haradinaj na Fejsbuku, a odluka je doneta zbog Krasnosčenkovog delovanja protiv "ustavnog poretka Kosova, univerzalnih vrednosti, mira i stabilnosti".

"Zatražio sam od Ministarstva spoljnih poslova da na osnovu ustavnih i zakonskih ovlašćenja proglasimo ruskog državljanina g. Mihaila Krasnosčenka personom non-grata, napisao je Haradinaj, dodajući da je odluka o tome doneta u petak.

"Istom se naređuje da napusti teritoriju Republike Kosova. Ova odluka stupa na snagu od danas, 31. maja 2019.", dodao je Haradinaj.

On je pozvao Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN-a na Kosovu da poštuje tu odluku.

Kosovska policija privela pa oslobodila Krasnosčenkova u ponedeljak 28. maja tokom akcije hapšenja osumnjičenih za organizovani kriminal. Krasnosčenko je pritvoren pošto je, kako su rekli iz policije, bio na barikadi u blizini Zubinog Potoka koja je onemogućavala prolazak policije. On je potom pušten zbog diplomatskog imuniteta. U međuvremenu bio je na lečenju u Severnoj Mitrovici zbog zadobijenih povreda tokom privođenja, a u četvrtak je prebačen u Beogradu radi daljeg lečenja, saopštio je UNMIK.

U međuvremenu, Osnovno tužilaštvo u Mitrovici je preko Ministarstva spoljnih poslova Kosova u sredu zatražilo ukidanje njegovog imuniteta, kako bi otpočeo postupak u vezi krivičnog dela "ometanje službenog lica u obavljanju službene dužnosti" i "učešće u grupi koja je počinila krivično delo huliganizma".

UNMIK se za sada nije oglasio povodom odluke kosovskih vlasti. Međutim, na osnovu ranije izjave portparola Generalnog sekretara UN-a Antonia Guteresa, iz januara ove godine „doktrina persone non-grata nije primenjiva u pogledu osoblja UN-a“.

To je rečeno kada je Vlada Somalije proglasila Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara u Somaliji, Nikolasa Hajsoma, personom non-grata.

„Doktrina persone non grata ne može se odnositi na osoblje UN-a. Kao što se navodi u Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima iz 1961, ta doktrina se primenjuje na diplomatske agende koje su akreditovane iz jedne države u drugu, u smislu bilateralnih odnosa. UN nije država i njeno osoblje nije akreditovano u državama gde su raspoređeni, već rade pod odgovornošću Generalnog sekretara“, stoji u reakciji UN-a na odluku Somalije.

Policijska akcija na severu Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

XS
SM
MD
LG