Dostupni linkovi

Novac za medije Prijepolja, najmanje u Prijepolju


Finansijska podrška i dalje je veliki problem za lokalne medije koji, da bi bili održivi, moraju imati više izvora finansiranja
Finansijska podrška i dalje je veliki problem za lokalne medije koji, da bi bili održivi, moraju imati više izvora finansiranja

Stručna komisija je ta koja ocenjuje kvalitet programa koji se finansira iz budžeta opštine, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović odbacujući tako kritike zbog načina na koji se u ovoj opštini donose odluke o doniranju medija.

Vlast opštine Prijepolje, na krajnjem jugozapadu Srbije, nije jedina koja se suočila sa tom vrstom kritika, koje se pre svega zasnivanju na optužbama za odlučivanje o donacijama po kriterijumu političke poslušnosti lokalnih medijskih kuća. Takođe, kao argument se poteže i to što se sredstva namenjena za bavljenje pitanjima od opšteg interesa umesto medijima na teritoriji opštine koja ih dodeljuje, daju medijima u drugim opštinama, ponekad i onima udaljenim više stotina kilometara.

"Televizija Forum je medij civilnog sektora i kao takva je korektor vlasti u Prijepolju ukazujući na nezakonite radnje, probleme koji se ne rešavaju, a koji su u interesu građana. Nikada se nismo ni trudili da budemo bliski vlasti. Zbog toga smo kažnjeni“, uverena je direktorka ove televizije Mileva Mališić.

Ona izražava sumnju da će se i ove godine pri raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata medijskog sadržaja od javnog značaja, ponoviti prošlogodišnja situacija kada su mediji iz Prijepolja dobili ukupno 12,8 posto ili 900 hiljada dinara (oko 7.500 evra), od planiranih 7 miliona dinara (više od 60.000 evra) iz opštinskog budžeta.

Takođe, 2018. godine 87,2 posto ili 6.100.000 dinara (oko 54 hiljade evra) otišlo je za projekte iz susedne opštine Priboj, zatim onima iz Novog Pazara (udaljenog 120 kilometara) i Beograda (udaljenog 280 kilometara), jer ih je komisija ocenila kao projekte koji doprinose razvoju medijskog pluralizma, sa visokim stepenom uticaja na kvalitet informisanja.

"Na volšeban način tu su uplivale neke fantomske firme i televizije bliske aktuelnom režimu, koje čak nemaju ni vidljivost niti dozvolu za emitovanje ovde u Prijepolju. Međutim, to komisiji nije smetalo da im da milionski iznos. Konkretno mislim na Televiziju Sandžak iz Novog Pazara kojoj je opredeljeno 2.100.000 dinara (oko 18.500 evra). Najmanje su dobili lokalni mediji, među kojima je i moj portal, 150.000 dinara (oko 1.300 evra), Televizija Forum 100.000 dinara (blizu 900 evra) i list Polimlje 650.000 dinara (oko 5.500 evra)", podseća novinar i vlasnik prijepoljskog portala PP Medija Alem Rovčanin.

Dodaje da je uveren da se situacija i ove godine neće promeniti jer su isti ljudi na vlasti, te da će najveći deo budžetskog medijskog kolača opet dobiti mediji van Prijepolja.

"Nismo želeli da dajemo legitimitet ovakvom ishodu konkursa pa je televizija Forum odbila da primi sto hiljada dinara", zaključuje Mileva Mališić.

Iz budžeta Prijepolja za sufinansiranje projekata iz oblasti informisanja prošle godine donacije su dobili Informativni centar Priboj – 2.200.000 dinara (oko 25.600 evra), Global Solutions & Communications DOO iz Beograda 450.000 (oko 3.900 evra), Televizija 5 iz Užica 200.000 dinara (oko 1.700 evra), Bošnjačka kulturna zajednica za oživljavanje štampanog izdanja Revije Sandžak 100.000 dinara (oko 900 evra) i Media centar Islamske zajednice u Srbiji 350.000 dinara (oko 3.000 evra).

Upitan sastav Komisije?

Finansijska podrška i dalje je veliki problem za lokalne medije koji, da bi bili održivi, moraju imati više izvora finansiranja, pored prihoda od reklama, donacija i finansijsku podršku preko projektnog sufinansiranja. Zbog toga stručnost komisije koja odlučuje o raspodeli sredstava mora biti na zavidnom nivou, ističe Mališić.

Uverena je da to u Prijepolju nije slučaj.

"Članovi komisije se ne biraju od predloženih kandidata novinarskih uduženja već od samopredloženih medijskih stručnjaka i naravno rade po nalogu predsednika opštine", kazala je Mališić.

"Od tri člana komisije jedan je dugo bio radnik Televizije Sandžak, koja je pod patronatom Muamera Zukolića (narodni poslanik i predsednik Stranke pravde i pomirenja) i dan danas ima dodirnih tačaka sa njim, što jasno govori da je komisija tu pro forme da ispoštuje volju lokalnog rukovodstva", mišljenja je novinar Alem Rovčanin.

Takav stav demantuje gore citirani predsednik opštine Prijepolja Dragoljub Zindović, inače član Srpske napredne stranke (SNS), partije aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića:

"Moram da kažem da se stručna komisija formira u skladu sa zakonom i da ja i Opštinsko veće uvek uvažimo preporuke komisije."

Na pitanje RSE zašto lokalni mediji iz opštinskog budžeta dobijaju najmanje novca Zindović odgovara da je stručna komisija ta koja ocenjuje kvalitet programa koji se finansira.

"Ja sam se interesovao za neke programe. Rekli su da su namenjeni za marginalizovane grupe, kao što je romska populacija. Ti programi su dobili visoke ocene", kaže Zindović podvlačeći da su i lokalni mediji iz Prijepolja u skladu sa kvalitetom projekta dobili deo budžetskog kolača.

Za ovu godinu za informisanje iz opštinskog budžeta Prijepolja planirano je 9.000.000 dinara (oko 79.000 evra) ali još uvek nije raspisan konkurs za raspodelu sredstava.

Za razliku od Prijepolja susedne opštine Priboj i Nova Varoš najviše sredstva ostavljaju medijima u svojim opštinama. Ove dve opštine raspisale su javni poziv za učešće na konkursu za sufinansiranje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Priboj iz budžeta za ovu godinu izdvaja 7.000.000 dinara (oko 62.000 evra), a Nova Varoš 4.800.000 dinara (42.000 evra).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG