Dostupni linkovi

Incident na pres konferenciji romskog zastupnika


Kajtazi upozorio na štetnost antiromskog prosvjeda koji se u subotu organizira u Čakovcu na sjeverozapadu Hrvatske

Zastupnik Romske manjine Veljko Kajtazi je na konferenciji za novinare upozorio na štetnost antiromskog prosvjeda koji se u subotu organizira u Čakovcu na sjeverozapadu Hrvatske. Jedini zastupnik klerikalne stranke Most Hrvoje Zekanović izazvao je incident tvrdeći da Kajtazi laže i da proziva Hrvate.

Prosvjed protiv Roma u Čakovcu nazvan „Želim normalan život“, na čijem plakatu piše da nije usmjeren protiv Roma, jer da „i među njima ima časnih i poštenih ljudi“ produbit će postojeće probleme i unio je strah u romsku zajednicu, upozorio je saborski zastupnik romske i još 11 manjina na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. U pozivu na prosvjed traži se od države, a pogotovo od represivnih organa da reagiraju na „katastrofalno, neodgovorno, opasno i kriminalno ponašanje mnogih u našem kraju, a pogotovo dijela romske nacionalne manjine.“

„Oni su uznemirili cjelokupnu romsku zajednicu – od najmlađih koji strahuju kod odlaska u školu, do starijih aktivista koji se osjećaju isključeno iz cijelog procesa. Organizatori prosvjeda izdvajaju Rome i negativno ih obilježavaju, čime ih isključuju iz procesa razgovora. Grad Čakovec je taj proces dodatno zapečatio slanjem poruke da se Romi ne smiju organizirati i poslati u javnost poruku povodom ovog skupa“, rekao je Kajtazi.

Naime, Romi su dan kasnije, dakle u nedjelju, željeli održati kontraprosvjed, ali im to lokalne vlasti nisu dopustile. Kajtazi je kazao kako do sada u Hrvatskoj nije bilo ovakvih incidenata kakvi su prisutni širom Europe, i kako su inicijatori prosvjeda ekstremni desničari.

„Dvije osobe koje su glavni organizatori prosvjeda su ekstremno desnog političkog svjetonazora, i svojim nastupima, prije svega na društvenim mrežama, diskriminiraju i uznemiravaju romsku zajednicu“, kazao je.

Jedini zastupnik klerikalne stranke Hrast Hrvoje Zekanović izazvao je incident tvrdeći da Kajtazi laže i da proziva Hrvate
Jedini zastupnik klerikalne stranke Hrast Hrvoje Zekanović izazvao je incident tvrdeći da Kajtazi laže i da proziva Hrvate

Među publikom na konferenciji za novinare bio je i jedni zastupnik klerikalne stranke Hrast Hrvoje Zekanović koji je nakon izjava sudionika kazao da plakat za skup ne vrijeđa Rome i da Kajtazi cijelo vrijeme proziva - Hrvate. U prepirci koja je uslijedila Kajtazi je podsjetio Zekanovića da ga je već jednom pred svjedocima optužio da mu je ukrao kišobran, na što je Zekanović odgovorio optužbom da Kajtazi laže, i nastavio.

„Nitko ne reagira što je gospodin Kajtazi pozvao Rome na isto mjesto na kontraprosvjed, i onda se još iščuđava što mu nije dopušteno! Je li vama to normalno?“, rekao je Zekanović.

Kada je shvatio da je sve krivo shvatio, Zekanović je otišao.

Matjaž Oršuš i Veljko Kajtazi
Matjaž Oršuš i Veljko Kajtazi

Zekanović je bio na listi „suverenista“ Ruže Tomašić koja je izabrana u Europski parlament, i predstavnik Roma iz Međimurja Matjaž Oršuš je ovaj njegov eksces smjestio u pokušaj pridobivanja desničarskih glasova na sljedećim izborima.

„Ovako skupljate poene da dobijete puno glasova danas, sutra!“, kazao je Oršuš.

Predsjednica Saveza Roma u Hrvatskoj Kali Sara Suzana Krčmar poslala je Zekanoviću i osobnu poruku:

„Po meni je on pokazao da je On Cigan. A mi smo Romi.“

Nijedna politička stranka nije se pridružila Kajtaziju u osudi subotnjeg antiromskog skupa, ali su ga podržale europske nevladine udruge koje se bave pravima Roma i hrvatske udruge za ljudska prava. Naknadno je Zekanovićev napad na Kajtazija osudila Samostalna demokratska srpska stranka.

Romi u Međimurskoj županiji žive u šezdesetak naselja, sa infrastrukturom ispod, a često i osjetno ispod one u susjednim neromskim naseljima. Ima ih oko sedam posto u stanovništvu županije, odnosno oko 8.000.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG