Dostupni linkovi

U Hrvatskoj ljudska prava ugrožena i većini


Sa protesta udruga za ljudska prava, fotoarhiv

Sve je vidljivije da u Hrvatskoj ljudska prava nisu ugrožena samo manjinama, nego i većini, upozorile su grupe za ljudska prava povodom 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Ugrožena su ljudska prava, manjinska prava, socijalna prava, ženska prava, a klimatskim promjenama protiv kojih se ne čini ništa ugroženi su nam životi i zdravlje.

Prema ocjeni nevladinih udruga, u Hrvatskoj je sve više žrtava kršenja ljudskih prava, rečeno je na konferenciji povodom Međunarodnog dana ljudskih prava u Zagrebu.

"Uz godine kada su u Hrvatskoj najviše bila ugrožena prava manjina, u proteklom razdoblju bilježimo trend da se sve više i više ugrožavaju i prava većine, pogotovo u dijelu ostvarivanja socijalnih, ekonomskih i kulturnih prava", tvrdi Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava Zagreb.

Ne donose se programatski dokumenti za zaštitu i promociju ljudskih prava, a ljudska prava i vladavina prava ugroženi su sporošću pravosuđa i nemogućnošću institucija poput pučke pravobraniteljice da obavlja svoj mandat.

Mnogo je govora mržnje prema migrantima, ali kako sva istraživanja pokazuju da većina hrvatskih građana nema prema njima negativan stav, očito se radi o kampanji ekstremne manjine, kazala je Sara Lalić iz zagrebačkog Centra za mirovne studije.

"No nisu izbjeglice jedina ugrožena manjinska skupina u Hrvatskoj danas. Trenutno je zabrinjavajući tretman srpske nacionalne manjine, Romi su u Hrvatskoj suočeni s diskriminacijom i isključeni gotovo iz svih sfera političkog i društvenog života, a kontinuirano se i pokušava ograničiti prava LGBT osoba", riječi su Sare Lalić.

"Stanje ljudskih prava je jedno vrijeme napredovalo, pa je onda počelo stagnirati u našoj zemlji, pod utjecajem široko rasprostranjenog govora mržnje koji se prakticirao od 2014. do 2016. godine. Međutim, moramo upozoriti i da različiti oblici revizionističkih, negacionističkih, nacionalističkih i šovinističkih poruka koje možemo čuti i dalje predstavljaju ugrozu kada su posrijedi ljudska prava u Hrvatskoj", kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke i saborski zastupnik srpske manjine, Milorad Pupovac.

Pupovac: Različiti oblici revizionističkih, negacionističkih, nacionalističkih i šovinističkih poruka
Pupovac: Različiti oblici revizionističkih, negacionističkih, nacionalističkih i šovinističkih poruka

Na socijalnom planu Hrvatska prati svjetske trendove – bogati su još bogatiji, a siromašni još siromašniji. Povrh toga, vlasti su zadale nekoliko snažnih udaraca socijalnoj državi u Hrvatskoj, od još veće prisutnosti prekarnog rada nadalje, kaže Ana Vračar iz Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID).

"Što u stvari znači da veći dio stanovništva, a pogotovo žene i mladi radnici ne mogu računati niti na sigurnost u životu, niti na nekakav okvir koji bi im omogućio planiranje obitelji i života općenito. Također, novodonesena mirovinska reforma dodatno je većinu radnika izložila riziku siromaštva", navodi Vračar.

Vračar: Vlasti su zadale snaže udarce socijalnoj državi
Vračar: Vlasti su zadale snaže udarce socijalnoj državi

Žene su potplaćene i žrtve su nasilja u obitelji, a kada to nasilje prijavljuju, dodatno ih se viktimizira, upozorila je Svjetlana Knežević iz udruge B.a.B.e., inzistirajući da se konačno krene s primjenom Istanbulske konvencije o nasilju nad ženama i u obitelji, a Željka Leljak Gracin iz Zelene akcije upozorila je na mnoštvo prljavih i zagađujućih projekata koje promovira aktualni ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, a na štetu zaštite okoliša i lokalnih zajednica.

Centar za suočavanje s prošlošću Documenta je u posebnom priopćenju nazvanom "Okrenimo stranicu" zatražio od hrvatskih vlasti "priznanje patnje svih žrtava, intenziviranje rješavanja sudbine nestalih i procesuiranje svih ratnih zločina. Upozoravamo da obitelji ubijenih i nestalih kao i svi oštećeni civili predugo čekaju na zakonsko reguliranje svojih prava", stoji u njihovom priopćenju.

U priopćenju povodom Međunarodnog dana ljudskih prava hrvatska Vlada navodi kako "kao temeljna polazišta svog rada uzima zaštitu temeljnih sloboda i prava svakog čovjeka. Posebna pozornost pridaje se zaštiti prava nacionalnih manjina, osoba s invaliditetom, djece i žena, kao i svih ugroženih skupina jer je - stoji u priopćenju - kontinuirano podizanje razine zaštite ljudskih prava i uspješna briga o najpotrebitijima pravi pokazatelj snage svakog društva".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG