Dostupni linkovi

Kosovo–Hrvatska: Novo poglavlje fudbalske istorije


Reprezentacija Kosova kreće 'protiv' Hrvatske
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Reprezentacija Kosova kreće 'protiv' Hrvatske

Predstojeći susret reprezentacija Kosova i Hrvatske među Kosovarima, ali i Albancima u Hrvatskoj izazvao je euforiju i karte su već "planule", iako se susret igra u Skadru. Za hrvatske navijače utakmica je važna, ali jedna u nizu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Kosovska fudbalska reprezentacija u utorak je krenula put Skadra gde će 6. oktobra ugostiti reprezentaciju Hrvatske u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. Ova utakmica se igra u Albaniji zato što su kosovski stadioni u fazi renoviranja.

Interesovanje za utakmicu je ogromno. U rekordnom roku rasprodate su sve ulaznice, oko 17.000, a akreditovano je oko 400 novinara, što se ranije nikad nije desilo.

Igrači su, kako kaže selektor reprezentacije Aljbert Bunjaku, spremni i psihički i fizički, ali i svesni jakog protivnika. Kako kaže, cilj kosovske reprezentacije je da 2020. ide u finale, a sada je i svaki bod dobrodošao.

"Osećamo se super. Očekujem da će na stadionu biti puno ljudi koji će navijati za nas. Za nas je ovo tek početak", ističe Bunjaku.

Fudbaler Arber Zenelji, koji se nedavno pridružio kosovskoj reprezentaciji, nakon što je igrao za reprezentaciju Švedske ispod 21 i za holandske klubove, kaže da se u četvrtak mora dati maksimum.

"Znamo svi da je Hrvatska jaka ekipa, iako Modrić i Raketić ne igraju. Ja lično moram da dam 100 odsto, kao i cela ekipa, jer nas očekuje teška utakmica. Spremni smo", kaže on.

Adis Nurković: Svu svoju energiju, volju i želju ću posvetiti tome da napravimo nešto sa reprezentacijom Kosova
Adis Nurković: Svu svoju energiju, volju i želju ću posvetiti tome da napravimo nešto sa reprezentacijom Kosova

Kosovskoj reprezentaciji se u oktobru pridružio i Bosanac Adis Nurković, golman. Rodom je iz Velike Kladuše, a živi u Zenici. Sudbina je htela da sada igra za Kosovo, kaže uz osmeh.

Njegove utakmice pratio je selektor Bunjaku, a s obzirom da mu je supruga poreklom sa Kosova, papirologija nije predstavljala problem.

"Tu je samo preostajalo da ja želim, a vidite da ja želim i to je to. Ja u hrvatskoj reprezentaciji imam dosta prijatelja sa kojima sam igrao i pre, ali sad sam ovde. Svu svoju energiju, volju i želju ću posvetiti tome da napravimo nešto sa reprezentacijom Kosova. Zaista se dobro osećam i lepo mi je što ću, nadam se, moći da pomognem na neki način reprezentaciji Kosova da napravi neki uspeh", kaže on.

Predrag Jović, potpredsednik Fudbalske federacije Kosova, kaže da se do sada najviše radilo na psihičkoj pripremi igrača jer ne smeju da podlegnu euforiji i pritiscima.

"Nadam se pobedi, ali bićemo zadovoljni i nerešenim rezultatom. Ipak, idemo sa tom namerom da pobedimo. Malo je problem što ne igramo na našem terenu, igramo u Albaniji, ali ipak svoj teren je svoj teren. Ako sledeća utakmica bude igrana u Prištini, sigurno ćemo sa većim ambicijama i elanom lakše igrati kući", kaže on.

Za sportskog novinara Betima Zećirija, teško je ostati nepristrasan i održati profesionalizam prilikom izveštavanja sa fudbalske utakmice na kojoj igra kosovska reprezentacija.

"Svaka šansa Kosova nam podiže adrenalin. Mi novinari to veoma snažno doživljavamo. Ali, to je slučaj i sa ostalim novinarima stranih medija", kaže Zećiri.

Da je interesovanje za ovu utakmicu veliko dokazuje i odluka predsedništva Skupštine Kosova, kojom se redovna sednica sa četvrtka pomera na petak.

Ovo je inače druga utakmica Kosova u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Prva je završena nerešenim rezultatom protiv Finske - 1:1.

Reprezentacija Kosova igra u Grupi I kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, zajedno sa Hrvatskom, Islandom, Ukrajinom, Turskom i Finskom.

Hrvatski navijači očekuju pobjedu

Kada su u Hrvatskoj pred neki dan krenule rezervacije za utakmicu Kosova i Hrvatske u svega sat vremena planulo je svih 800 karata, koliko je bilo osigurano za navijače gostujuće momčadi.

Dvjestotinjak ulaznica otišlo je udruzi navijača hrvatske nogometne reprezentacije "Uvijek vjerni". Pitali smo predsjednika udruge Iliju Perkovića – koja su njegova očekivanja.

"Igrači Kosova biti će sigurno nabrijani na dobru igru i na rezultat da se predstave svojoj publici. Bit će sigurno lijepo i spektakl. Očekujemo pobjedu", kazao je.

Članovi udruge kreću prema Skadru iz Zagreba, iz Njemačke, a dosta će ih krenuti i iz Hercegovine.

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić pred susret sa Kosovom o protivničkoj momčadi koju je gledao na utakmici sa Finskom:

Ante Čačić očekuje zahtjevnu utakmicu
Ante Čačić očekuje zahtjevnu utakmicu

"Iako su se okupili neposredno prije utakmice, ta je utakmica pokazala da imaju solidan roster igrača, da imaju veliku energiju igrajući za svoju reprezentaciju. Sada igraju prvu službenu utakmicu pred svojim navijačima i sigurno je da će ta utakmica iz tog aspekta biti za nas jako zahtjevna."

Ardian Kozniku, rodom iz Đakovice, bio je član brončane hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998, a vrlo je aktivan i u zajednici kosovskih Albanaca u Hrvatskoj. On će u Skadar zajedno sa hrvatskom reprezentacijom, a – kako će drugi koje poznaje?

"Neki su krenuli već danas. Neki kombijima u grupama, a neki automobilima kako bi stigli na vrijeme, a neki će krenuti tek sutra jer se može doći i direktno. Jako mi je žao što stadion može primiti samo 17.000 navijača, tako da možda svi zainteresirani neće ni moći ući unutra", kaže za RSE Kozniku.

Koja su njegova očekivanja od same utakmice?

"Jedva čekam ovu utakmicu. Neka pobijedi tko je bolji. Hrvatska ima više šanse, ali nogomet je nogomet. Uživat ću u utakmici - jedva sam čekao ovaj dan kada će igrati reprezentacija Kosova. Zadnjih godinu dana doživjeli smo fenomenalne stvari - priznanje UEFA-e, priznanje FIFA-e, evo sada smo u grupi za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, tako da ne može biti bolje! Znači, svi trebamo uživati u ovoj utakmici", navodi Kozniku.

Legenda hrvatskog nogometa Ćiro Blažević, koji je sredinom osamdesetih vrlo uspješno vodio "Prištinu" u prvenstvu bivše države, kazao je kako "vjeruje u pobjedu Hrvatske", iako zna "koliko ta utakmica znači ljudima na Kosovu".

"Želim im puno sreće u daljnjim kvalifikacijama", poručio je Blažević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG