Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD uputio poziv za prekid trgovine avionskog goriva sa Venecuelom


Avion na aerodromu u Karakasu

Sjedinjene Države su poručile pojedinim većim trgovačkim kućama da bi trebale prestati sa trgovinom avionskog goriva sa Venecuelom, saopćila su dva neimenovana industrijska izvora.

Izvori navode da je SAD zaprijetio da bi trgovačkim kućama, u protivnom, mogle biti uvedene sankcije, čime je pojačao pritisak u cilju svrgavanja sporavanog predsjednika Venecuele Nicolasa (Nikolas) Madura, prenosi Reuters.

Prema riječima dva izvora upoznata sa pozivima upućenim nekoliko trgovinskih kuća u Švicarskoj i Velikoj Britaniji, koje su tokom sedmice obavili zvaničnici State Departmenta, cilj ovakvog poteza je da se ograniče komercijalni i vojni letovi u Venecueli.

Američki zvaničnici kažu da se trgovina dizel gorivom u humanitarne svrhe i dalje smatra zakonitom.

Reuters piše da State Department za sada nije odgovorio na zahtjev da prokomentira navode izvora.

Kako je došlo do krize?

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro je preuzeo dužnost predsjednika 2013. godine, nakon smrti Uge Chaveza (Ugo Šavez). On je u januaru položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora održanih u maju 2018. godine, koji su bili narušeni bojkotom opozicije i široko rasprostranjenim tvrdnjama o namještanju glasova.

Kriza je eskalirala nezadovoljstvom građana, a opozicijski lider i predsjednik Nacionalne skupštine Juan Guaido (Huan Gvaido) se 23. januara samoproglasio za prijelaznog predsjednika Venecuele. Prvo su ga priznali SAD, potom i više latinoameričkih, te veći broj država Evropske unije.

Madura, pak, podržavaju Rusija, Bjelorusija, Bolivija, Iran, Kuba, Nikaragva, El Salvador, Sirija i Turska. Rusija i Kina su posljednjih godina značajno investirale u Venecuelu i posjeduju veliki dio duga te zemlje u različitim oblicima.

Venecuela je bila u ekonomskom slobodnom padu. Hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih namirnica doveli su da milioni napuste ovu južnoameričku državu.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG