Dostupni linkovi

Pokrenut postupak protiv Porošenka zbog 'zloupotrebe položaja'


Petro Porošenko

Kancelarija specijalnog tužioca za korupciju u Ukrajini pokrenula je krivični postupak protiv bivšeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i niza drugih visokih zvaničnika zbog zloupotrebe položaja, saopšteno je iz Kancelarije.

U saopštenju, koje je objavljeno na Fejsbuk stranici Kancelarije, navodi se da je donesena odluka o pokretanju krivičnog postupka i da su podaci ubačeni u registar istraga pred suđenje.

Postupak je pokrenut u vezi sa imenovanjem zvaničnika kompanije Centrenergo, koja je jedan od vodećih proizvođača električne energije u Ukrajini, javio je TASS.

Iz Kancelarije ističu da su zvaničnici i članovi savjeta za posmatranje u kompaniji, kao i zvaničnici ukrajinskog fonda državne imovine i tijela državne vlasti iskoristili svoj položaj i status da podijele ključne pozicije u upravnom odboru i savjetu za posmatranje u kompaniji Centrenergo, kako bi izvršili pronevjeru sredstava kompanije u kojem država ima kontrolni udio.

U saopštenju se dodaje da se sumnja da je pronevjereno 228 miliona dolara, a odgovorna lica, ukoliko se ustanovi njihova krivica, mogu biti kažnjena zatvorom u trajanju od između pet i osam godina, kao i zabranom obavljanja dužnosti na pojedinim funkcijama.

Ukrajinski Državni biro za istrage u utorak je pokrenuo krivični postupak protiv Porošenka, u okviru kojeg se sprovodi istraga o mogućoj veleizdaji u vezi sa incidentom u Kerčkom moreuzu 25. novembra, kada su zbog ugrožavanja ruskih granica zaplijenjena tri ukrajinska broda.

Ne propustite da pročitate:

XS
SM
MD
LG