Dostupni linkovi

Porošenko predlaže uvođenje vanrednog stanja nakog sukoba na Crnom moru


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da će predložiti da parlament uvede vanredno stanje u zemlji nakon što je ruska vojska napala i zaplenila tri ukrajinska broda u Crnom moru.

Ukrajinska mornarica saopštila je da su ruske snage otvorile vatru na grupu njenih brodova u Crnom moru pored obale Krimskog poluostrva, i da su tom prilikom pogođena dva plovila i ranjena dva člana posade pre nego što su brodovi zaplenjeni.

Ranije tokom dana brod ruske obalske straže udario je u tegljač ukrajinske ratne mornarice blizu Krima, i oštetio njegove motore i trup, saopštila je ukrajinska Ratna mornarica.

Kako se navodi, incident se dogodio kada su dva broda ukrajinske ratne mornarice i jedan tegljač prolazili iz Odese na Crnom moru do Marijupolja u Azovskom moru, kroz Kerčki prolaz, uzani prolaz između Krima, poluostrva koje je Rusija anektirala marta 2014. godine i kontinentalne Rusije.

"Brodovi ruske obalske straže izveli su otvoreno agresivne akcije prema brodovima ukrajinske ratne mornarice" za vreme tranzita, navodi se u saopštenju ukrajinske moranrice i dodaje da je brod ruske obalske straže oštetio motor, trup, ogradu i jedan čamac za spasavanje na ukrajinskom tegljaču.

U saopštenju se ističe i da je Rusija bila unapred obaveštena o planiranom tranzitu.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da su ukrajinski brodovi kršili ruske teritorijalne vode koje su privremeno bile zatvorene, prenose ruske agencije.

"Njihov cilj je jasan... da se stvori konfliktna situacija u toj oblasti", navodi se u saopštenju FSB-a i ne pominje da je udaren ukrajinski tegljač.

Rojters javlja da je Rusija tri broda ukrajinske mornarice sprečila da uđu u Azovsko tako što je postavila veliki teretni brod ispod mosta koji je pod ruskom kontrolom, a koji se prostire preko Kerčkog prolaza, između Krima i južne Rusije.

Svedoci sa kojima je Rojters razgovarao, navode da je teretni brod upotrebljen za blokadu kanala ispod mosta, kao i da dva ruska borbena aviona nadleću područje. Ruska državna televizija je navela da su i u tu zonu upućeni i borbeni helikopteri.

Tenzije u Azovskom moru
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:14 0:00

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je saopštilo da zahteva jasan odgovor međunarodne zajednice povodom današnjeg incidenta. „Provokativnim ponašanjem Rusije u Crnom i Azovskom moru je pređena linija“, stoji u saopštenju.

Inače, bilateralni sporazum iz 2003. godine daje obema državama pravo da koriste Azovsko more koje se nalazi između njih, a koje je uzanim Kerčkim prolazom povezano sa Crnim morem.

Tenzije su međutim eskalirale sa aneksijom Krima, od kada Rusija smatra da polaže pravo na tamošnje vode, podseća Frans pres.

Kijev i zapad optužuju Rusiju da namerno blokira plovidbu komercijalnih brodova preko Kerčkog prolaza, jedinog pomorskog puta između Crnog mora i Azovskog mora.

Ukrajina optužuje Moskvu da pokušava da blokira njene luke, odnosno da priprema ofaznivu na Marijupolj, poslednji veći grad pod kontrolom Kijeva na istoku Ukrajine.

XS
SM
MD
LG