Dostupni linkovi

Otpušteni svi ministri iz Štraheove partije


Heinz-Christian Strache i Sebastian Kurz, decembar 2017. Beč

U Austriji se nastavlja politička nestabilnost nakon skandala i ostavke vicekancelara iz desničarske Slobodarske partije (FPO) Heinza-Christiana Strachea (Hansa-Kristijana Štrahea) proteklog vikenda.

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen otpustio je sve ministre u vladi iz Slobodarske partije (FPO) osim ministrice vanjskih poslova Karin Kneissl (Knejsel).

Kako je rekao, razmotriće prijedloge da njihova upražnjena mjesta do izbora preuzmu eksperti. Tranziciona vlada će trajati najviše do tri mjeseca.

Istovremeno je objavljeno da će se konzervativni kancelar Sebastian Kurz (Kurc) idućeg ponedjeljka suočiti sa glasanjem o povjerenju. Poslanik Peter Pilz (Pilc), ekolog, je rekao da će on u ponedjeljak podnijeti zahtjev donjem domu parlamenta za glasanje o nepovjerenju kancelaru.

"Ja sam prilično siguran da ćemo uspjeti i ja ću se potruditi da osiguram da Kurz ne bude više kancelar od utorka" rekao je Pilz.

Kurz je međutim rekao da će šefu države do večeras podnijeti prijedlog sa imenima novih ministara za ekspertsku prijelaznu vladu.

Sad već optpušteni ministar unutrašnjih poslova iz FPO Herbert Kickl (Kikl) je prethodno poručio da će podržati izglasavanje nepovjerenja konzervativnom kancelaru Sebastianu Kurzu.

Kurz se naime, nadao da će iz ove krize na izborima planiranim u septembru uspjeti da profitira i dobije još veću podršku, ali bi mu najavljeno glasanje o povjerenju moglo pokvariti računicu.

"Bilo bi gotovo naivno da Kurz pretpostavi da mi, Slobodarska stranka, imamo povjerenja u njega, nakon što je on pokazao da nema povjerenja u nas", rekao je Kickl u izdanju od utorka za, kako navodi Reuters, čitano izdanje austrijskog Osterreicha.

"Kad god se vanredno zasjedanje dogodi, oni koji daju povjerenje dobijaju povjerenje, a oni koji iskazuju nepovjerenje dobijaju nepovjerenje", tako je ministar unutrašnjih poslova Austrije odgovorio na pitanje hoće li podržati najavljeno glasanje o nepovjerenju kancelaru Sebastianu Kurzu, koji je pak nakon skandala sa Stracheom, izbore bio najavio za septembar i planirao da do tada prikupi što više podrške za sebe i svoju konzervativnu Narodnu stranku.

Novi lider FPO-a Norbert Hofer, međutim, bio je mnogo obazriviji od Kickla u odgovoru na pitanje hoće li podržati izglasavanje nepovjerenja Kurzu ukoliko mala lijeva stranka Jetzt (Sada) istraje u zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj vladi.

Plan kancelara doživio je još jedan udar nakon što je socijaldemokratska opoziciona liderka Pamela Rendi-Wagner (Vagner), tražila da Kurz podnese ostavku zajedno sa cijelim kabinetom.

"To bi bilo jedino dobro i održivo rješenje za austrijsku krizu", rekla je ona prije susreta sa 32-godišnjim kancelarom.

Dugodišnji lider FPO i vicekancelar Austrije Heinz-Christian Strache našao se za vikend u centru skandala nakon što su njemački nedjeljnik Der Spigel i dnevnik Suddeutsche Zeitung objavili snimak iz jula 2017. u kojem on nudi državne ugovore ženi koja se predstavila kao nećakinja ruskog oligarha.

U videu, Strache i njegov partijski kolega Johann Gudenus govore neimenovanoj ženi da može očekivati unosne građevinske ugovore ako kupi jednu austrijsku novinu i podrži Slobodarsku stranku
U videu, Strache i njegov partijski kolega Johann Gudenus govore neimenovanoj ženi da može očekivati unosne građevinske ugovore ako kupi jednu austrijsku novinu i podrži Slobodarsku stranku

Video "Ibiza skandal" pokazuje Strachea i još jednog visokopozicioniranog člana FPO-a na odmoru na Ibizi u šestosatnom razgovoru tokom kojeg je bilo prilično alkohola, sa ženom za koju je on rekao da je Litvanka, iako je navodno nećaka ruskog oligarha.

Strache je ponio ostavku, a Kurz i predsjednik države Alexander Van der Bellen predložili su izbore početkom septembra.

U ponedjeljak su istraživanja javnog mnjenja pokazala da je podrška za FPO opala za pet posto, i sada uživaju 18 posto podrške građana Austrije, dok su istovremeno konzervativci kancelara Kurza porasli za četiri posto i sad uživaju podršku 38 procenata biračkog tijela.

Kurz je namjeravao da do septembra poradi na rastu podrške za njegovu stranku, ali ministar unutrašnjih poslova Herbert Kickl, koji je mastermind rasta Slobodarske stranke i njihovog dolaska na vlast, te autor tvrdolinijaške imigrantske politike poručio je da će, ukoliko bude prisiljen da izađe iz vlade, ponovo član njegove stranke morati da zauzme tu poziciju.

Kurz je u ponedjeljak predložio da Kickl bude izbačen iz vlade što je dolilo ulje na vatru na već usijanu političku situaciju nastalu nakon skandala sa Stracheom.

Kurz i Strache su osvojili vlast u Austriji 2017, u kampanji koja je bila fokusirana na antimigrantskoj platformi. Kancelarova Narodna stranka (OeVP) i FPO su uveli seriju restrikcija protiv imigranata i tražilaca azila i započeli sa smanjenjem poreza u zemlji.

Idilu su, međutim, za konzervativnog kancelara i njegovu stranku neprekidno kvarila otkrića o ekstremno desničarskim vezama sa ksenofobičnim ekstremistima FPO-a, koji se sam pak retorički stalno prao od nacističke prošlosti. Takođe su u redovima Slobodarske stranke stalno izbijali neo-nacistički incidenti.

Osim toga zbog toga što je FPO preuzeo ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane, bliskih veza sa Kremljom, i posebno nakon što su pokušali na silu da saznaju ko prati i ko odaje ekstremne desničare u zemlji, te su oteli svu dokumentaciju od profesionalaca u službi, zapadne obavještajne i špijunske agencije su uvele velike restrikcije na dijeljene informacija sa Austrijom.

FPO je svoje bliske veze sa Rusijom inače uzdigla na nivo potpisanog ugovora o saradnji sa Putinovom Jedinstvenom Rusijom i pored stava EU o Kremlju po mnogim pitanjima, a ostao je nezboravan prošlogodišnji ples ministrice vanjskih poslova, takođe kandidatkinje FPO-a, iako i ne članice stranke, Karin Kneissl na sopstvenom vjenčanju sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, avgusta prošle godine.

Osim razvoja političke situacije u samoj Austriji ključno pitanje je, naravno, i kako će se "Ibiza skandal" odraziti na izbore za Evropski parlament, na kojima desničarske snage imaju velike ambicije, a predvođene su italijanskim vicepremijerom i liderom desničarske Leage Matteom Salvinijem, Nacionalnog okupljanja (bivši Nacionlni front ) Marine Le Pen te upravo austrijskim Slobodarskim pokretom Hainza-Christiana Strachea.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG