Dostupni linkovi

Kvinta: Pod znakom pitanja demokratski proces na severu Kosova


Glasanje u Severnoj Mitrovici
Glasanje u Severnoj Mitrovici

Zbog nedostataka koje je evidentirala Izborna posmatračka misija EU (EOM) pre dve godine, pokreću se pitanja o ukupnom demokratskom procesu u mnogim područjima gde žive kosovski Srbi, navodi se u saopštenju ambasada Kvinte povodom održanih izbora na severu Kosova.

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država saopštile su da je sam izborni dan "izgleda protekao u mirnoj atmosferi".

"Ipak, ambasade se prisećaju nalaza Izborne posmatračke misije Evropske unije iz 2017. godine, koja je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog zastrašivanja u mnogim područjima gde žive kosovski Srbi, posebno političkih partija koje su bile protivkandidati Srpskoj listi. Ovi nedostaci, kao i zahtevi za ažuriranje biračkih spiskova i razjašnjavanje procedura, ostaju nerešeni i dovode do ograničene izborne konkurentnosti i ograničene političke participacije čime se pokreću pitanja o ukupnom demokratskom procesu u tim područjima", naveli su u saopštenju.

Pozvali su sve relevantne aktere, uključujući institucije i političke partije iz celog spektra da hitno reše navedene nedostatke sprovođenjem preporuka Izborne posmatračke misije Evropske unije.

"Ohrabrujemo građane i civilno društvo da pozovu na odgovornost političke partije na osnovu preuzetih obaveza iz zajedničke deklaracije u Skupštini Kosova u aprilu 2019. godine u cilju jačanja izbornog procesa. Takođe pozivamo one koji su izabrani da preuzmu svoje pozicije i obavežu se na zastupanje interesa svojih zajednica bez smetnji", saopštile su ambasade zemalja Kvinte.

Na severu Kosova juče su održani izbori na kojima je jedina stranka za glasanje bila Srpska lista, koja je i osvojila najveći broj glasova.

XS
SM
MD
LG