Dostupni linkovi

Počelo ujedinjenje u jedinstvenu Demokratsku stranku


Demokratska stranka (DS), Zajedno za Srbiju (ZZS) i Socijaldemokratska stranka (SDS) ujedinile su se u nedelju u jedinstvenu Demokratsku stranku.

Tri stranke objavile su ujedinjenje na skupu u Beogradu, pod sloganom "Demokrate zajedno". Tom prilikom je prihvaćena i Deklaracija o zajedničkoj borbi za evropske vrednosti, ulazak Srbije u EU i vraćanje otete slobode.

Skup je počeo intoniranjem himne "Bože pravde", a potom "Ode radosti", himne Evrope.

Zoran Lutovac, lider DS-a, pozvao je sve demokrate da „zajedno grade DS i, kako je rekao, „ponovo osvoje otetu slobodu".

On je kazao da se ujedinjuju jer su „odgovorni i racionalni ljudi“ i jer je „potrebna jaka politička organizacija koja će se zalagati za suštinske promene u Srbiji i boriti da evropske vrednosti budu uključene u svakodnevni život, a ne da budu tek slovo na papiru“.

"Zato nam je potrebna snažna Demokratska stranka", istakao je Lutovac.

"Demokratija je teška, jer traži angažovanog građanina, koji se ne bavi samo sobom i svojim problemima, građanina koji je spreman da uloži energiju za javno dobro. U demokratiji nema čekanja da neko drugi nešto završi za vas. Sloboda je zahtevna, jer se mora osvajati svakog dana", kazao je lider DS-a na skupu u Beogradu.

On je rekao i da je potrebno najveće moguće okupljanje zajedničkih opozicionih snaga, koje će, kako je rekao, „osloboditi medije i obezbediti fer izbore i potom formiranje prelazne vlade, ali da je potrebno i stvaranje jake političke organizacije koja će se zalagati za ideje moderne socijaldemokratije“.

U DS-u poručuju da su vrata otvorena i za ostale stranke
U DS-u poručuju da su vrata otvorena i za ostale stranke

Zelenović: Cilj je velika i snažna Demokratska stranka

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović rekao je da je cilj da se ujedine i da budu Demokratska stranka. „Jedna velika, snažna Demokratska stranka koja će tražiti i dobiti mandat od građana Srbije da sprovede preobražaj naše države u modernu i jaku zemlju. Zemlju u kojoj će ljudi dobro da žive", rekao je Zelenović.

Zelenović: Velika, snažna Demokratska stranka koja će tražiti i dobiti mandat od građana Srbije
Zelenović: Velika, snažna Demokratska stranka koja će tražiti i dobiti mandat od građana Srbije

On je izjavio i da je odluka Skupštine Demokratske stranke iz februara 2000. godine da Zoran Đinđić (premijer Srbije koji je ubijen 12. marta 2003. godine), ostane predsednik te stranke dovela „Srbiju do 5. oktobra“, a da je odluka da Boris Tadić dođe na čelo Demokratske stranke „dovela do najvećih izbornih pobeda i uvela u epohu najpristojnije vladavine koju je Srbija imala u protekla dva veka“.

"Ono što hoću da kažem jeste da je sve u našim rukama. I to želim da podelim sa vama i da vam prenesem poruku da mi možemo ponovo da promenimo Srbiju", rekao je Zelenović.

On je kazao i da demokrate kreću u veliku kampanju, koja treba da napravi mrežu od 50.000 volontera, sranačkih aktivista u celoj zemlji koja će omogućuti održavanje poštenih izbora i sprečiti kradju glasova.

Ivanović: Imamo šansu da donesemo promenu

Aleksandar Ivanović iz Socijaldemokratske stranke rekao je da to što su danas svi zajedno pokazuje da su spremni da prevaziđu razlike i odgovore na izazove.

On je rekao da te razlike demokrate čine drugačijim od većine stranaka u Srbiji, a da su neprihvatanju razlika sklone stranke vladajućeg režima.

"To jednoumlje je nešto što pravi veliku razliku izmedju njih i nas", rekao je Ivanović.

On je naveo da su vrednosti demokrata suprotne jednoumlju ističući da su oni stranka levog centra i socijaldemokratije koja se zalaže za pluralizam i nezavisne i jake institucije. ;

"Ubeđen sam da imamo šansu da donesemo promenu Srbiji koja joj je preko potrebna", istakao je Ivanović.

Skupu su u Kombank dvorani kao gosti prisustvovali i predstavnici opozicionih stranaka - Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih gradjana, Stranke moderne Srbije, Gradjanskog demokratskog foruma, Dveri i sindikata "Sloga".

DS: Vrata su otvorena

„Na zajedničkom putu tokom ovih 30 godina zajedno smo pobeđivali ili gubili. Odluka nas u ovoj sali mora biti borba! Borba protiv laži i tiranije, borba za slobodu. U ime onih koji ne mogu, u ime onih koji su već podneli žrtve“, saopšteno je iz DS-a.

„Potrebno nam je najšire moguće okupljanje opozicionih snaga koje će se izboriti za fer i poštene izbore. Potrebna nam je jaka, snažna Demokratska stranka. Ujedinjujemo se danas, mi ovde prisutni, ali otvaramo vrata i svima onima koji žele da se bore sa nama za pravedniju i bolju Srbiju, za solidarnost, slobodu i demokratiju“, stoji na sajtu Demokrata.

Boris Tadić (L), Zoran Lutovac (S), i Dragoljub Mićunović (D)
Boris Tadić (L), Zoran Lutovac (S), i Dragoljub Mićunović (D)

Socijaldemokratska stranka nekadašnjeg lidera DS-a i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, vratila se danas partiji koju je Tadić napustio pred izbore 2014. godine, nakon što je u DS-u proveo više od 25 godina.

Zajedno za Srbiju osnovana je 20. oktobra 2013. godine, a registrovana u decembru 2013. Osnivač i predsednik stranke je bio Dušan Petrović, bivši ministar pravde, kao i poljoprivrede, trgovine šumarstva i vodoprivrede i dugogodišnji visoki funkcioner Demokratske stranke. Zbog nepoštovanja odluke Glavnog odbora DS da svi bivši ministri vrate mandat stranci, Izvršni odbor stranke ga je 31. januara 2013. godine isključio iz partije. Petrović je u Skupštini Srbije sa još šest poslanika DS formirao klub "Zajedno za Srbiju".

U julu 2016. godine za predsednika ZZS izabran je Nebojša Zelenović.

Lideri mnogih opozicionih partija, nekada su bili visoki funkcioneri DS-a. Zoran Živković danas vodi Novu stranku, Vuk Jeremić Narodnu stranku, Borko Stefanović Levicu Srbije. Nekadašnji lider DS-a, Dragan Đilas, na čelu je Stranke slobode i pravde (SSP) i jedan od osnivača opozicionog Saveza za Srbiju. Funkcioner DS-a bio je i Čedomir Jovanović, danas lider Liberano demokratske partije, formirane 2005. godine.

Osnivačka skupština Demokratske stranke održana je 3. februara 1990. godine. Za prvog predsednika izabran je Dragoljub Mićunović. Na Skupštini DS-a održanoj 5. januara 1994. godine za predsednika Demokratske stranke izabran je Zoran Ðinđić.

U vlasti je učestvovala 12 godina, od demokratskih promena 2000.godine. Na parlamentarnim izborima 2012. godine osvojila je 22,07 odsto glasova i 67 poslanika, a kako nije uspela da formira vlast, prešla je u opoziciju.

XS
SM
MD
LG