Dostupni linkovi

Održan protest '1 od 5 miliona' u Beogradu


Beograd: 'Nastavlja se borba za slobodu'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Beograd: 'Nastavlja se borba za slobodu'

Građanski protesti protiv vlasti u Srbiji nastavljeni su 11. maja u 18 sati okupljanjem u Beogradu, 23. put za redom.

Protest i protestna šetnja održavaju se pod nazivom „Jedan od pet miliona / Svi kao jedan“.

Advokat Vladimir Gajić, jedan od govornika i funkcioner Narodne stranke, rekao je da će nova vlast, po smeni sadašnje, pokrenuti sudski postupak za zabranu aktuelne vladajuće Srpske napredne stranke, Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije. Govoreći o presudi za takozvani "državni udar" u Crnoj Gori, Vladimir Gajić izjavio je da se radi o političkom procesu u kom su, kako je rekao, glavni osumnjičeni uhapšeni u Srbiji po postupanju domaćih službi koje su, po njegovim rečima, bile glavne u prikupljanju dokaza za taj proces.

Građani su se okupili kod beogradske Terazijske česme odakle su krenuli do zgrade Radio-televizije Srbije, a šetnju su završili u Pionirskom parku, na ulazu u Predsednistvo Srbije, gde je prošle subote proglašena „Slobodna zona“ građanskih protesta.

Na kraju protesta održan je "Dnevnik slobodne Srbije" u kom su čitane objektivne informacije o dešavanjima u zemlji.

"Posle dvadeset tri nedelje mi ne odustajemo. Nastavljamo i nastavićemo da se borimo za svoja prava na dostojanstven i nenasilan način. Mi smo sušta suprotnost ovoj vlasti koja ne zna šta znače reči moral i pravda", saopštili su organizatori uoči protesta.

Protesti se održavaju, kako navode organizatori, u više od 50 gradova širom zemlje, nakon što su 8. decembra 2018. počeli u glavnom gradu Srbije. Jedan od glavnih zahteva protesta je objektivno izveštavanje javnog medijskog servisa.

Generalni naziv protesta je “1 od 5 miliona”, a taj naslov poneli su nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića “da nijedan zahtev neće da ispuni, pa da ih se skupi i pet miliona”.

Osim smene direktora i urednika informativnog programa RTS-a, Dragana Bujoševića i Nenada Lj. Stefanovića, građani u protestima zahtevaju i slobodne izbore, uz fer politički program na javnom servisu, bez pritisaka na glasače, paralelnih biračkih spiskova koje vodi vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) i prisustva automobila bez registracionih tablica pomoću kojih je širen strah među glasačima na nedavnim izborima u Lučanima, a pre toga u Boru i drugim gradovima Srbije.

Takođe, uspostavljenje pravne države jedan je od osnovnih zahteva protesta “1 od 5 miliona”, odnosno oslobađanje pravosuđa i državnih institucija od direktnog uticaja izvršne vlasti koju predvodi SNS.

Pored toga, kao jedan od zahteva pojedini predstavnici protesta više puta su isticali hitnu ostavku predsednika države Aleksandra Vučića. Najpre, kako su objasnili zbog njegovog protivustavnog delovanja sa te funkcije po raznim osnovama, prvenstveno zbog glavne uloge u pregovorima o statusu Kosova, umesto da o tom pitanju odlučuju Skupština Srbije i Vlada.

Generalna poruka sa protesta je zahtev za odlazak aktuelne vladajuće garniture u Srbiji zbog porasta nasilja nad neistomišljenicima. Sa protesta je više puta zatraženo od države da otkrije i kazni nalogodavce i izvršioce ubistva političara sa Kosova Olivera Ivanovića.

Građanski protesti u Srbiji počeli su zbog brutalnog fizičkog napada i prebijanja lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu, noseći naziv “Stop krvavim košuljama”.

Od decembra prošle godine, građanski protesti održavani su i u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Leskovcu, Kruševcu, Boru, Užicu, Gornjem Milanovcu, Ivanjici, Žitorađi, Vršcu, Vranju, Pančevu, Sokobanji, Valjevu, Šidu, Šapcu, Požarevcu, Smederevu, Subotici, Bogatiću, Aleksincu, Staroj Pazovi, Kuršumliji, Velikoj Plani, Lazarevcu, Loznici.

Kao svojevrstan odgovor na građanske proteste koji traju skoro šest meseci, predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je kampanju “Budućnost Srbije”, koju su opozicioni lideri videli kao predizbornu, u kojoj je obišao mesta širom zemlje, završno sa mitingom u Beogradu na koji je, kako tvrde lideri opozicije, vladajuća Srpska napredna stranka veliki broj ljudi dovela pod obavezom i plaćajući dnevnice, sendviće i piće za dolazak na taj Vučićev skup.

XS
SM
MD
LG