Dostupni linkovi

Vučić: Bez vas ne bih mogao pred Sija, Putina, Merkel


Vučićeva "Budućnost Srbije" u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Vučićeva budućnost Srbije u Beogradu

"Ja znam da nikada više neću govoriti pred ovolikim brojem ljudi. Beskrajno vam hvala na ovoj podršci", ovim rečima se predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić obratio okupljenim građanima na mitingu "Budućnost Srbije" u Beogradu.

Uz gostovanje predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika i šefa diplomatije Mađarske Petera Sijarta u Beogradu je održan miting u okviru kampanje "Budućnost Srbije", u kojoj predsednik Srbije i lider SNS-a obilazi gradove Srbije kao odgovor na antivladine proteste "1 od 5 miliona".

Veliki broj građana bio je okupljen na platou ispred Doma Narodne skupštine gde je miting održan.

Okupljeni su njegovo obraćanje prekidali povicima "Aco Srbine".

"Bez vas ovoliko ne bih mogao pred predsednika (Kine) Si Đinpinga, pred predsednika (Rusije Vladimira) Putina, pred (nemačku kancelarku Angelu) Merkel i (francuskog predsednika Emanuela) Makrona u narednih sedam dana", rekao je Vučić, zahvaljujuću prisutnima što su došli.

Ponovio je da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, te da će Srbija biti vojno neutralna.

Srpski predsednik je rekao da nema razgovora sa Prištinom dok ne ukinu taksu od 100 odsto na robu iz Srbije.

"Ništa nećemo da učinimo, mnogo smo učinili. Red je da se ponašate civilizovano jer nije normalno da uvodite taksu na robu u 21 veku", rekao je Vučić uz opasku da mu iz sveta stižu poruke da učini nešto kako bi "umilio" Prištinu da ukine takse na srpsku robu.

On je poručio da će Beograd razgovarati sa Prištinom, ali da niko u svetu ne pomisli da će dozvoliti napade ili proterivanje srpskog naroda sa njegovih "vekovnih ognjišta".

Prema njegovim rečima, na miting je došlo više od 7.000 ljudi sa Kosova, a mnogi su, kako je rekao, zaustavljeni na granici.

"Ja večeras, za razliku od svih drugih, onima koji su moji politički protivnici neću reći ni jednu jedinu reč. Govoriću o Srbiji i budućnosti", poručio je Vučić još na samom početku obraćanja.

"Naš cilj nisu sukobi čak ni sa onima kojih je mnogo manje a pretili su nam na različite načine. Na izborima se to rešava", rekao je predsednik Srbije.

Poručio je da je Srbija slobodna i demokratska zemlja.

"Moramo da brinemo i o novinarima, za koje ponekad mislite da ne obavljaju posao kako treba. Pustite da rade taj posao, ne odgovarajte im, ne govorite ništa ili odgovorite na najpristojniji način. Našim protivnicima lepo odgovorite, jedino ako krenu u nasilje onda odgovorite onako kako mi to umemo, snažno, oštro, oštro i odgovorno, jer nasilje nikome ne sme da padne na pamet", dodao je.

Predsednik Srbije je rekao da su male šanse da Folksvagen dođe u Srbiju, ali da je Srbija i dalje u igri.

Zahvalio je penzionerima kojima su zbog štednje nekoliko godina bile umanjene penzije.

"Nikada u istoriji, ni u vreme Laza Pačua, nije postojao suficit u budžetu četiri godine zaredom", naglasio je.

Okupljenima je poručio i da brinu o deci jer "bez dece nema budućnosti Srbije, ma koliko se neki na mene zbog toga ljutili".

Snimak mitinga u Beogradu:

Pozdravljajući one koji su na skup došli iz regiona, Vučić je rekao da Srbija poštuje teritorijalni integritet zemalja u regionu ali da "imamo pravo da se zovemo Srbima nikoga ne ugrožavajući, da čuvamo svoj nacionalni identitet, svoj srpski jezik i branimo ćiriličko pismo".

"Hvala vam što ste doneli radost i vedrinu u Beograd, a ne nasilje. Živela Srbija", time rečima je Aleksandar Vučić završio obraćanje okupljenima.

Brnabić: Ovo je Srbija

"Srbija je jedna, ovo je Srbija", poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić. "Srbija neće da podrži pretnje, uvrede, podele, vešala i motorne testere, stalne podele na botove, sendvičare, krezube i takozvanu građansku elitu."

Ona je izjavila da su se u subotu u Beogradu na istom mestu "okupili oni koji žele da dele" i da se od njih nisu čuli program ni vizija, već samo uvrede i pretnje.

Poručila je da ova vlast želi državu koja je jednaka za sve svoje građane.

"Ali nemojte da nam o vladavini prava pričaju oni koji su u jednom danu otpustili 840 sudija samo zato što nisu bili politički podobni. I nemojte da nam pričaju oni koji su Ustav promenili bez ijedne jedine javne rasprave", rekla je premijerka.

Brnabić: Srbija neće da podrži pretnje, uvrede i podele
Brnabić: Srbija neće da podrži pretnje, uvrede i podele

Kritikovala je vlast u beogradskoj opštini Stari grad u kojoj je na vlasti opozicija.

"Predsedniku opštine Stari grad (Marku Bastaću) veći prioritet je da krade saobraćajne znake nego da bude servis građanima", rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije kritikovala je lidere opozicije okupljene u Savezu za Srbiju, Vuka Jeremića, Dragana Đilasa, Borka Stefanovića, Boška Obradovića, ali i lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića.

Za vreme njenog govora u jednom trenutku su se čuli povici "Hoćemo Aleksandra Vučića".

Dačić: Ovo je poruka da Vučić ima podršku

"Neću da pevam", tim rečima se okupljenima obratio šef diplomatije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

Rekao je da nije slušao šta je pevao Bora Đorđević iz "Riblje čorbe" i da ne zna da li je on otpevao jednu od svojih pesama "Ostani đubre do kraja". Poručio je da bi ta pesma "najbolje legla ovima od subote prošle", aludirajući na antivladin miting "Svi kao jedan - Jedan od pet miliona", koji je održan 13. aprila u Beogradu.

"Đilas, Jeremić, Obradović, Lutovac i ne znam ko još, imaju medije zapadne, američke, imaju podršku zapadnih zemalja, imaju sve, samo jedno nemaju, samo im jedno fali - narod", rekao je Dačić.

Šef diplomatije, iako je bio deo i prethodnog režima pre dolaska Vučića na vlast, kaže da je ovo "drugačija Srbija od one pre sedam godina", da je "izbegla bankrot, da je poštovana u međunarodnoj zajednici".

Dokaz snage Srbije, prema rečima Dačića je i to što je 13 zemalja povuklo priznanje Kosova, dok su u vreme prethodne vlasti, kako je rekao, Kosovo priznale 83 zemlje.

Dačić je rekao da je ovaj skup u Beogradu poruka da Vučić ima podršku i da se ovim skupom svima u svetu i okruženju šalje poruka jedinstva i snage srpskog naroda.

"Ne pomišljate da Srbiju možete da ucenjujete, ne pomišljajte da možda kojim slučajem mislite da je Srbija slaba i nejedinstvena pa da zato vršite pritisak da priznamo Kosovo ili da se ukine Republika Srpska. Nema predaje, bez obzira na pritiske", poručio je Dačić "svima u svetu i okruženju".

Dačić: Ne pomišljajte da možete Srbiju da ucenjujete
Dačić: Ne pomišljajte da možete Srbiju da ucenjujete

Dimčevski: Vučić prvi događaje iz 99. nazvao 'pravim imenom'

Penzionisani potpukovnik Dragutin Dimčevski, koji je učestvovao u borbama na jugoslovensko-albanskoj granici kod karaule Košare u proleće 1999. godine, zahvalio se Vučiću što je bio, kako je rekao, prvi zvaničnik Srbije koji je zbivanja iz 1998. i 1999. godine nazvao "pravim imenom - agresija".

"Boli nas što smo ratovali protiv naših saveznika iz dva svetska i dva balkanska rata. Boli nas i to što su neki naši susedi, isti oni koje smo oslobađali u prethodnim ratovima, ustupili svoju teritoriju i tako omogućili agresiju na našu zemlju. Kao istinski hrišćani mi ćemo im oprostiti, ali nemojte tražiti od nas da to zaboravimo", rekao je Dimčevski.

On je poručio da su Srbiji potrebni mir i jedinstvo.

"Želimo jedinstvenu i hrabru Srbiju kao što su bili njeni borci sa karaule Košare", rekao je Dimčevski.

Dodik: Ne možete da budete protiv Srbije

Predsednik Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da se može biti protiv vlasti, ali ne i protiv države.

"Pogotovo ne možete da budete protiv Srbije", rekao je Dodik.

On je podsetio da Republika Srpska nije dozvolila da BIH prizna Kosovo.

"Nećemo NATO zato što su i nama u dva navrata bacali bombe. Nećemo NATO zato što nećemo da granica bude na Drini. I nemojte nas pitati, mi smo svoju odluku doneli i u tome ćemo pratiti Srbiju. Ništa normalnije nema nego da RS u važnim geostrateškim politikama prati Srbiju", poručio je Dodik.

Dodik: Nećemo NATO zato što su i nama u dva navrata bacali bombe
Dodik: Nećemo NATO zato što su i nama u dva navrata bacali bombe

Dodik je rekao da Republika Srpska želi mirnu i stabilnu Srbiju i da je na miting "Budućnost Srbije" u Beogradu došao da prenese jasnu podršku Srbiji i njenom rukovodstvu.

"Došao sam ovde da svima kažem da je ovo okupljanje odgovor na sva pitanja za svakoga ko pita šta se ovde dešava. Unutrašnja snaga i jedinstvo su važni. Srbija mora da da snagu našem pregovaračkom timu i predsedniku (Srbije Aleksandru) Vučiću kada je reč o Kosovu, moraće da mu kažu svaka čast na jedinstvu", rekao je Dodik.

Sijarto: Evropi potrebna snažna Srbija

"Srbi i Mađari su prijatelji. Odnosi između dve zemlje nikada nisu bili ovako dobri kao danas", poručio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, obraćajući se okupljenima na srpskom jeziku.

On je rekao da je jakoj Srednjoj Evropi potrebna snažna Srbija.

"Zaslužili ste da što pre budete članica EU, da je do nas bili biste već sutra", poručio je Sijarto.

On je rekao da je politčka stabilnost izuzetno važna i za Mađarsku i za Srbiju.

"Što se vidi i iz toga da mnogi žele da nam je oduzmu spoljašnjim uplitanjem, izazivanjem nemira, gomilom laži. Ovakvih pokušaja je nedavno bilo i u Mađarskoj, ali su svi bili bezuspešni. Siguran sam da će tako biti i u Srbiji", rekao je Sijarto.

Aca Lukas, 'Riblja Čorba' i Oliver Mandić

Karnevalska atmosfera, to je ono što je obećao predsednik Srbije i lider vladajuće Srpske napredne stranke (SNS,) Aleksandar Vučić, za današnji skup u Beogradu u okviru kampanje "Budućnost Srbije".

Neposredno pre zvaničnog dela mitinga, na platou ispred Doma Narodne skupštin,e nastupila je rok grupa "Riblja čorba", a prethodno folk pevač Aca Lukas.

Zvanični deo mitinga zatvorio je muzičar Oliver Mandić, izvodeći pesmu koju je komponovao za ovaj događaj.

Zvanični deo mitinga počeo je oko 18.30 intoniranjem himne "Bože pravde".

Građani iz svih krajeva Srbije stigli su u Beograd na miting predsednika Srbije Aleksandra Vučića "Budućnost Srbije". Naprednjaci su najavljivali da očekuju 100 hiljada ljudi.

Reporteri su javili da je bio popunjen ceo plato ispred skupštine, Pionirski park, deo Bulevara kralja Aleksandra i prostor prema Trgu Nikole Pašića i Terazijama.

Okupljeni ispred Skupštine Srbije nosili su zastave Srbije i Srpske napredne stranke. Na transparentima su uglavnom bili ispisani nazivi gradova iz kojih su došli, te poruke podrške Aleksandru Vučiću.

Duž ograda, koje su postavljene ispred bine, nalazilo se obezbeđenje u crnim jaknama. Oni nisu imali nikakva obeležja. Iznad platoa kružio je helikopter, a na obodima platoa bili su postavljeni video bimovi.

Uoči Vučićevog mitinga u Beogradu: 'Svi smo mi ljudi'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Zbog održavanja skupa ulice oko Doma Narodne skupštine su zatvorene za saobraćaj od četvrtka od 22 časa sve do petka u ponoć.

Iz Beokoma su saopštili da će iz bezbednosnih razloga biti zatvoren Trg Nikole Pašića, Dečanska (od Trga Nikole Pašića do Terazijskog tunela) i Vlajkovićeva ulica (od Kosovske do Dečanske).

"Autobusi sa građanima koji dolaze na miting biće parkirani u Bulevaru kralja Aleksandra, na Savskom trgu i uglavnom na Novom Beogradu", rekao je načelnik saobraćajne policije Beograda Dragan Bogosavac za RTS.

Autobusi parkirani u Bulevaru kralja Aleksandra
Autobusi parkirani u Bulevaru kralja Aleksandra

Kampanja "Budućnost Srbije", koju je predsednik države Aleksandar Vučić započeo početkom februara, odgovor je na antivladine proteste "1 od 5 miliona", koji se već pet meseci održavaju širom Srbije.

Namera je bila da predsednik države građanima predstavi rezultate koji su postignuti u prethodnih sedam godina, koliko je njegova stranka na vlasti, planove za dalji razvoj, ali i da se na terenu uveri šta je urađeno.

Ne propustite da pročitate:

Još nije poznato kakav će biti odgovor vlasti na najavu opozicije da će i nakon velikog antivladinog skupa u Beogradu 13. aprila nastaviti sa protestima.

Građanski protesti počeli su u Beogradu 8. decembra pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog prebijanja Borka Stefanovića, jednog od lidera opozicionog Saveza za Srbiju, u novembru u Kruševcu. Ubrzo prerastaju u skupove "1 od 5 miliona", koji se održavaju širom Srbije. Taj moto je bio odgovor na poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neće ispuniti zahteve demonstranata čak i da ih je pet miliona.

Vučić je vrlo brzo tu svoju izjavu pokušao da relativizuje rekavši da je mislio da neće da razgovara sa liderima opozicije koji protestuju, a da glas građana želi da čuje.

Sa građanskih protesta "1 od 5 miliona" zahtevana je ostavka čelnih ljudi države, predsednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice parlamenta Maje Gojković, smena rukovodstva Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i Radio-televizije Srbije (RTS), kao i uslovi za fer izbore.

Na protestu "Svi kao jedan - Jedan od pet miliona", koji je održan u subotu 13. aprila ispred Doma Narodne skupštine, pročitani su nešto drugačiji zahtevi za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava REM-a i izbor tehničkog i uređivačkog tima RTS-a i Radio-televizije Vojvodine (RTV).

Predstavnici opozicionog Saveza za Srbiju i organizatori skupa "1 od 5 miliona" saopštili su da će protest u Beogradu biti održan i ove subote posle, kako su naveli, "odbijanja predstavnika vlasti da razgovaraju o tri ključna opoziciona zahteva".

Predstavnici vlasti pokušavali su prethodnih dana da spuste loptu, izjavama da su spremni na dijalog, ali ne, kako su govorili, na ulici već u parlamentu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG