Dostupni linkovi

Mueller neće svjedočiti u Kongresu sljedeće sedmice


Spcijalni zastupnik za rusku istragu, bivši direktor FBI Robert Mueller u Vašingtonu 6. maja 2019.
Spcijalni zastupnik za rusku istragu, bivši direktor FBI Robert Mueller u Vašingtonu 6. maja 2019.

Specijalni zastupnik za rusku istragu, Robert Mueller neće svjedočiti sljedeće sedmice pred Kogresom, rekao je predsjednik pravosudnog Komiteta Predstavničkog doma SAD, Jerrold Nadler, prenosi Reuters.

Nadler je rekao da se nada da neće morati da šalje obavezujući nalog Muelleru da se pojavi pred američkim zakonodavcima, ali da će ga izdati ukoliko bude bilo potrebe, dodajući, da se pregovori nastavljaju, izvjestili su Bloomberg, FoxNews i drugi američki mediji.

Nadler je takođe rekao da je njegova panel izdao novi obavezujući nalog, bivšem pravnom savjetniku Bijele kuće, Donu McGhanu (Meganu) i da očekuju da će se on pojaviti pred američkim zastupnicima 21. maja, ili će se suočiti sa preduzimanjem pravnih mjera Kongresa protiv njega (contempt).

Ranije ove sedmice, Bijela kuća je naložila McGhanu da se ne odazove na poziv Kongresa da svjedoči o navodima iz Muellerovog izvještaja.

Kako navodi Reuters, predstavnik Komiteta nije bio dostupan za reakciju.

Muellerovo potencijalno svjedočenje dolazi u momentu kada demokrate u Predstavničkom domu traže produbljivanje njihove istrage nakon što je specijalni istražitelj objavio izvještaj na više od 400 stranca, svoje dvogodišnje istrage o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016., i potencijalnoj opstrukciji pravde, koju je počenio predsjednik Donald Trump i njegov izborni tim.

Muellerov tim istražitelja je detaljno objasnio ekstenzivne kontakte između Tumpovog izbornog tima i Moskve, ali su zaključili da nema dovoljno dokaza koji pokazuju kriminalnu konspiraciju između Rusije i Trumpovog tima.

Takođe su podcrtali 11 instanci na kojima je predsjednik Trump pokušao da ometa istragu specijalnog zastupnika, ali su izbjegli da izvedu konkretan zaključak da li je ili ne aktuelni američki predsjednik izvršio opstrukciju pravde.

XS
SM
MD
LG