Dostupni linkovi

Gdje je antifašizam u BiH?


Veliki Marš antifašista, svih generacija i iz brojnih gradova u Sarajevu, 9. maj
Veliki Marš antifašista, svih generacija i iz brojnih gradova u Sarajevu, 9. maj

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope za Bosnu i Hercegovinu je dobra prilika za podsjećanje kako ova zemlja nije uspjela u potpunosti sačuvati tekovine koje je nekad imala - antifašizam i zajednički život u višenacionalnoj zajednici. Na primjer, BiH nije zakonom zabranila djelovanje fašističkih i neofašističkih organizacija ili nošenje njihovih simbola, a nema ni Rezoluciju o zabrani negiranja zločina genocida u Srebrenici.

Ideali antifašizma i pripadnosti Evropi su u dobroj mjeri iznevjereni, smatra Branko Todorović, predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava RS.

"Ideje etničkog čišćenja, segregacije i diskriminacije građana zbog etničke i religijske pripadnosti su duboko ukorijenjene u proteklim godinama. One su dio javnog života. Mislim da je to nešto što BiH mora da prevaziđe i da pobijedi - jer ne možemo funkcionisati ukoliko činimo nešto mimo cijelog civilizovanog svijeta", naglašava Todorović.

Ipak, brojni učesnici u manifestacijama obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom u više bh. gradova pokazali su da zemlja koja je u Drugom svjetskom ratu pokazala najveći otpor fašizmu ne zaboravlja da ljudske žrtve nisu bile uzaludne.

U Sarajevu je održan veliki Marš antifašista, svih generacija i iz brojnih gradova. Učesnici su se okupili na Baščaršiji, zatim su prošli centrom grada, zadržavajući se kod Vječne vatre gdje su odali počast palim partizanima i građanima te se nastavili kretati Titovom ulicom.

U Sarajevu je održan veliki Marš antifašista, svih generacija i iz brojnih gradova
U Sarajevu je održan veliki Marš antifašista, svih generacija i iz brojnih gradova

"Žao mi je što ima i dalje puno fašizma a željela bih da se to izbriše, kad bi neko mogao da sve što ne valja izbriše gumicom i da živimo svi mnogo bolje", kaže Suada Čolić koja je došla iz Kozarca kod Prijedora.

"Trebalo bi da se zabrani djelovanje neofašističkih organizacija, da se promijene imena ulica koje su nazvane po dokazanim fašistima i ratnim zločincima, da se zabrani govor mržnje i negiranje genocida, itd", smatra Muzafer Šehović iz Sarajeva.

"Na prostorima BiH i bivše države pokušavaju preokrenuti historiju pa se ljudi koji su bili na strani fašizma pokušavaju prikazati kao patriote. Zna se u historiji ko je bio taj koji je vodio borbu i bio na pravoj strani. Oni koji se ne odnose na pravi način prema historiji ne mogu očekivati da imaju budućnost", rekao je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić.

Nakon 27 godina, na spomen parku Vraca, vječna vatra ponovo gori. Probni plamen simbolično je upalio poznati političar i revolucionar Raif Dizdarević. Obraćajući se prisutnima, nekadašnji predsjedavajući Predsjedništva SFRJ, rekao je da vječna vatra koja je nakon skoro 30 godina ponovo zapaljena, na do danas prilično zapuštenom spomen obilježju borcima Drugog svjetskog rata, predstavlja simbol borbe protiv fašizma, koja će nad Sarajevom vječno gorjeti.

"Plamen te vatre poziva da do kraja dovedemo obnovu i revitalizaciju ovog velikog spomenika kulture, spomenika koji će govoriti vječno o hrabrosti, junaštvu, žrtvovanju za slobodu, za bolji život i za više pravde", poručio je Raif Dizdarević.

Predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto naglasio je da borba protiv fašizma još uvijek traje, te da spomenik na Vracama predstavlja njen simbol.

"Fašizam nije pobijeđen, nego se stalno vraća u različitim oblicima, čiji smo i danas svjedoci, ne samo na našim prostorima, već i u Evropi. To je jedan 'ušminkani' vid fašizma koji se danas vraća u drugačijem obliku, ali je naš zadatak i da se protiv njega borimo", rekao je Forto.

Nekoliko stotina učenika sarajevskih srednjih i osnovnih škola odalo je počast ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Pjevajući pjesmu "Samo da rata ne bude" prisjetili su se 1.601 dječaka i dejevojčice koji su ubijeni na samom početku života. Pjesmu su izveli i na znakovnom jeziku, kako bi i njihovi vršnjaci, ali i odrasli razumjeli poruku - da djeca nikada više ne budu žrtve mračnih odluka i djela, starijih.

U Republici Srpskoj, Deveti maj je praznik, neradni dan. Maršom "Besmrtnog puka" i polaganjem vijenaca na Trg palih boraca NOR-a te kulturnim programom, u Banjaluci je obilježen ovaj dan. Slavlje je pokvarilo to što se među brojnim partizanskim obilježjima, našao i transparent na kojem je pisalo: "Jedinstvo srbskih četnika i partizana. Svi smo mi Srbi". Taj transparent su unijeli članovi "Srpskog narodnog pokreta izbor je naš" .

Među brojnim partizanskim obilježjima, našao i transparent na kojem je pisalo: "Jedinstvo srBskih četnika i partizana. Svi smo mi Srbi“, Banjaluka, 9. maj
Među brojnim partizanskim obilježjima, našao i transparent na kojem je pisalo: "Jedinstvo srBskih četnika i partizana. Svi smo mi Srbi“, Banjaluka, 9. maj

Građani su uglavnom izbjegavali da daju komentar, ali su neki, poput mladića Duška Veselinovića, osudili sadržaj transparenta.

"To je nešto što ne smije proći neopaženo. Tome se mora posvetiti pažnja i svakako da se mora raditi na tome da se takvi pokušaji u budućnosti spriječe i da se pažnja posveti ne revizionizmu, nego pravim tekovinama antifašističke borbe za koju su naši djedovi, pradjedovi, čukundjedovi ginuli", kaže Veselinović.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je zajedno sa predstavnicima drugih institucija i udruženja položila vijenac na spomenik palim borcima, nije se direktno osvrnula na transparent, ali je osudila, kako kaže, pokušaje revizionizma.

"Zadovoljna sam činjenicom što smo organizovali na ovaj način, ponovo, važan dan, evo treći put zaredom, Marš 'Besmrtnog puka'. Time smo pokazali da smo ponosni na sve one koji su učestvovali u NOR-u, koji su dali svoj doprinos upravo jednoj takvoj velikoj borbi. Ali, ono što je važno jeste da mi danas kažemo da smo opredijeljeni da Republiku Srpsku i dalje razvijamo kao zajednicu, kao društvo koje počiva upravo na takvim vrijednostima, takvim idealima. Osuđujemo sve pokušaje i sve oblike revizionizma istorijskog ali isto tako osuđujemo i naravno gnušamo se od pojave određenih pokreta, bujanja određenih grupacija koje promovišu i reafirmišu ono što su bila zla, dakle vezano za fašizam i nacizam", poručila je Cvijanovićeva.

Partizanske pjesme odjekivale su Trgom palih boraca u Banjaluci, ali su uz nju izmiksane i pjesme Ovo je Srbija, te komercijalni hit slovenačkog umjetnika Manjifika "Pukni zoro", koja se već tradicionalno emituje na obilježavanju 9. januara. Maršu je prisustvovao i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, koji je tom prilikom uručio i prigodna odlikovanja nekim od učesnika Marša "Besmrtnog puka".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG