Dostupni linkovi

Bogić Bogićević: Balkanska satanizacija antifašizma


Svi su se ujedinili zapravo, na ovim prostorima prije svega, da se fašizam ohrabri: Bogić Bogićević

Bogić Bogićević, dugogodišnji bh. političar, antifašista, borac za ljudska prava, borac za mir, nekadašnji član Predsjedništva SFRJ kojeg su građani Bosne i Hercegovine izabrali za tu funkciju na prvim demokratskim izborima, dobitnik je nagrade "Sloboda" Međunarodnog centra za mir u povodu Dana pobjede antifašizma i Dana Evrope.

Za Radio Slobodna Evropa Bogićević kaže da uprkos minimiziranju tekovina antifašizma i jačanja ultra desničarskih snaga u BiH ali i regionu, nije sve izgubljeno i da vjeruje u mlađe generacije koje će se na svoj način razračunati sa valom mržnje i podjela.

Bogić Bogićević ovako ocjenjuje trenutno stanje u BiH: "Više nemamo ni satanizaciju komunizma kao što imamo satanizaciju antifašizma. Svi su se ujedinili zapravo, na ovim prostorima prije svega, da se fašizam ohrabri, da se revizija istorije napravi i da se amnestiraju oni koji su bili saradnici fašista na ovim prostorima, tako faktički da mi od gubitnika dobijamo pobjednike danas".

Bogićević podsjeća na primjer Njemačke u kojoj su institucije nakon Drugog svjetskog rata stvorile uslove da taj narod prođe kroz katarzu.

"Njemačka je odmah nakon Drugog svjetskog rata napravila denacifikaciju i nije im palo na pamet da one koji su presuđeni u Nirnbergu proglašavaju herojima. To razračunavanje sa fašizmom radi država, a ne pojedinci. Velika Britanija – Čerčil, Francuska – De Gol i oni su, u odbrani od fašizma u završnim operacijama na Drezden i Njemačku, napravili zločine i nikome ne pada na pamet da ih proziva i da utvrđuje njihovu odgovornost zato što su na taj način porazili fašizam", ističe.

"Ni bivši predsjednik Amerike Barak Obama, prilikom posjete Japanu, nije se izvinjavao za Hirošimu, jer je to bio odgovor svih saveznika antifašista na fašizam koji je Japan prigrlio u Drugom svjetskom ratu. Dakle, fašizam i antifašizam valja razlikovati. Antifašizam je pobijedio one koji su napravili najveće zlo koje se moglo dogoditi čovječanstvu u prošlom vijeku i zato danas slavimo Dan pobjede", kaže Bogićević.

Na pitanje RSE kako možemo antifašizam danas, u ovakvoj atmosferi u BiH gdje se negira genocid, relativiraju zločini, a zločinci slave kao heroji, podignuti iz pepela, Bogićević kaže: "Tako što ćemo biti uporni da predlažemo ono što država nije usvojila; Zakone o zabrani fašističkih i nacističkih organizacija u BiH. Tu mora biti intervencija države uz pritisak javnosti. I, naravno, Zakon o zabrani negiranja genocida".

"Nadam se", ističe, "da ćemo doživjeti da će naš parlament to zakonski regulisati, a zatim u skladu sa zakonom djelovati da više ne ohrabrujemo one koji su instrumentalizirani".

"Nažalost, profesori istorije danas prekrajaju istoriju i to oni koji i sami ne vjeruju da je to tako, ali ipak zbog raznih okolnosti, lične koristi i instrumentalizacije pišu da su zapravo fašisti heroji i da ih treba rehabilitovati", kaže.

Bogić Bogićević ocjenjuje da dok se to ne desi nema slobode za građane Bosne i Hercegovine. "A nedostatak slobode vodi u podčinjenost i omogućavao da drugi vladaju nad nama", zaključuje.

Ipak, Bogićević vjeruje da mladi ljudi naoružani znanjem mogu da se izbore za slobodu i u ovakvoj Bosni i Hercegovini podsjećajući da su kroz istoriju pojedinci koji su imali viziju i hrabrost da se usprotive konzervativnim i nazadnim obrascima mijenjali svoje okruženje ali i tok istorije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG