Dostupni linkovi

Sastanak EBRD-a u Sarajevu, šansa sa ekonomiju regije


Denis Zvidzić i Mirko Šarović na konferenciji povodom Godišnjeg sastanka guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj u Sarajevu
Denis Zvidzić i Mirko Šarović na konferenciji povodom Godišnjeg sastanka guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj u Sarajevu

U Sarajevu se u naredna tri dana održava Godišnji sastanak guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Svoj dolazak potvrdilo je više od 2.800 investitora, ministara ekonomije, guvernera centralnih banaka, a u okviru konferencije biće održan i sastanak premijera zemalja Zapadnog Balkana. Ovo je prilika i za konkretne dogovore oko zajedničkih projekata zemalja regije, ali i zajedničko predstavljanje investitorima koji računaju na veća tržišta, kaže predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Bosna i Hercegovina će biti zemlja domaćin jednog od najznačajnijih događaja u posljednje dvije decenije, Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj. Od iznimne važnosti za cijeli region biće sesija pod nazivom "Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta", kaže predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i dodaje da će zemlje Zapadnog Balkana zajedno predstaviti projekte investitorima.

‘’Svaka od zemalja Zapadnog Balkana je mala da bi bila atraktivna velikim investitorima, ali kada nastupamo kao region sa svim našim kapacitetima smo sasvim sigurno interesantni I velikim I ozbiljnim investitorima. Na osnovu ranijih razgovora sa mojim kolegama u susjedstvu mislim da ćemo insistirati na daljem razvoju infrastrukture, cestovne infrastrukture prije svega, zatim energetske infrastructure I naravno digitalne infrastructure koja je itekako neophodna.

Ovo je i prilika da se od Evropske banke za obnovu i razvoj zatraže kreditna sredstva za regionalne projekte, dodaje Zvizdić i podsjeća da je EBRD investirao 12 milijardi eura na prostoru Zapadnog Balkana od ranih devedesetih godina do danas, a da je samo u prošloj godini uložio milijardu eura kroz 67 projekata.

Zvizdić je rekao da je EBRD investirao preko dvije milijarde eura u BiH od svog osnivanja te da će u fokusu i dalje biti izgradnja Koridora 5C, kao i sredstva vezana za energetski sektor i razvoj malih i srednjih preduzeća.

"Naša namjera je da povećamo nivo ulaganja EBRD-a u privatni sektor. Sada ćemo ići ka jačanju odnosa između EBRD-a i privatnog sektora", rekao je Zvizdić.

On je ukazao na važnost transportne, energetske i digitalne infrastrukture koja je nepohodna za razvoj svake države.

Trodnevna konferencija biće prilika i da se investitorima predstave potencijali i BiH i susjednih zemalja, te da se popravi imidž ovog regiona, kaže ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

"Mislim da ćemo svakako biti bolje prepoznati, konkurentniji ćemo da budemo u poslovnom svijetu, poslovni ljudi će da nas vide u jednom novom, boljem svjetlu, nego što je to uopšte slika o ovom dijelu svijeta i slika o BiH. To jeste i svrha da budemo domaćini ovako jednog velikog događaja", smatra Šarović.

Dosadašnja iskustva investitora u BiH na jednom od panela konferencije podijeliće i prvi čovjek Vijeća stranih investitora BiH Branimir Muidža, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj i menadžer za BiH HeidelbergCement grupe.

"Konferencija EBRD-a je itekako dobra prilika za BiH da se predstavi u najboljem svjetlu, puno boljem nego što se do sada predstavljala stranim potencijalnim investitorima. Smatram da je to isto jako dobra prilika da investitori kažu pod kojim uvjetima žele uložit svoj kapital. Bosna i Hercegovina i pored svih izazova i dalje nudi dobre prilike za dobre ulagače. Ni jedan ozbiljan strani investitor u BiH još uvijek nije izgubio svoj kapital. To je nekakav magnet koji bi trebao privući i ostale investitore. Ovdje postoji dobar broj ulagača koji su ostvarili i solidnu dobit u BiH, a 75 posto postojećih ulagača namjerava reinvestirat svoju dobit, a 90 posto ih čak namjerava i proširiti poslovanje i otvoriti nova radna mjesta, tako da smatram da su to jako dobre, pozitivne poruke koje trebamo poslati sa ove konferencije'', kaže Muidža.

Povodom Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj, glavni grad Bosne i Hercegovine će posjetiti i Catherine Ashton.

Kao prva visoka predstavnica i potpredsjednica Evropske komisije, osnovala je Evropsku službu za vanjsko djelovanje, pregovarala o Iranskom nuklearnom sporazumu, te se bavila arapskim proljećem i krizom u Ukrajini. Posebno aktivna je bila na području zemalja na zapadnom Balkanu, uključujući i podsticanje dijaloga između Srbije i Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG