Dostupni linkovi

Bevanda: RS blokira usvajanje globalnog fiskalnog okvira


Vjekoslav Bevanda, ministar finasija BiH
Vjekoslav Bevanda, ministar finasija BiH

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da Republika Srpska blokira usvajanje globalnog fiskalnog okvira, odnosno da vlasti manjeg bh. entiteta neće uvažiti nijedan argument za njegovo povećanje.

Ministar finansija BiH je na konferenciji za medije u utorak izjavio da nekome smeta on ili menadžment u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH ili u konačnici da nekome smetaju rezultati.

Potvrdio je da su bile određene blokade koje su dovele do toga da na sjednici nije mogao biti usvojen ni zapisnik.

Bevanda je rekao da je Ministarstvo finansija i trezora BiH bilo predlagač bitnih strateških dokumenata poput Strategije upravljanja javnim finansijama, Srednjoročne strategije upravljanja dugom i Strategije razvoja sistema internih kontrola u institucijama BiH.

Bevanda je naveo i da je aranžman s MMF-om u stanju mirovanja jer nije usvojen set zakona o povećanju akciza.Isti slučaj je i sa zakonom o osiguranju depozita koji je pao na Parlamentarnoj skupštini BiH.

Također je istakao da su zamrznuti mnogi aranžmani s drugim kreditorima poput EBRD-a jer je zamrznut aranžman s MMF-om. Objasnio je da je stav međunarodnih finansijskih institucija da javna preduzeća u entitetima nisu više kreditno sposobna da bi mogla preuzeti slične aktivnost

XS
SM
MD
LG