Dostupni linkovi

Rusija neće prizemljiti Suhoje i pored nesreće


Rusija ne vidi razlog za prizemljavanje aviona Suhoj superjeta 100, domaće prouizvodnje, i pored toga što se u nedjelju jedan od njih zapalio prilikom slijetanja. U nesreći je stradala 41 osoba.

To je u ponedjeljak poručio ruski ministar saobraćaja Jevgenij Ditrih.

"Nema osnova za to," kaže.

Nesreća prilikom slijetanja, posljednja je u nizu ozbiljnih podbačaja aviona Suhoj superjeta 100. To je prvi novi putnički avion proizveden u Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza, a avio kompanija i Moskva ga drže kao dokaz da mogu proizvesti sopstveni putnički avion visokog kvaliteta, navodi Reuters.

Istražitelji su započeli utvrđivanje zbog čega je Aeroflotov avion, koji je letio na liniji iz Moskve za sjeverni ruski grad Murmansk, morao ići na prisilno prizmeljenje koje se okončalo nesrećom u kojoj je stradlo toliko ljudi.

Različite opcije se razmatraju, uključujući i tehnička greška, ljudska greška i loši vremenski uslovi.

Upitan na press konferenciji u Moskvi, da li bi avioni trebalo da budu prizemljeni dok se istraga ne okonča, ministar Ditrih je rekao da nema razloga za tako nešto.

Televizijski snimci od nedjelje pokazuju kako je avion zahvatila vatra na pisti na moskovskom aerodromu Šeremetijevo u momentu prisilnog slijetanja.

U avionu je bilo 73 poutnika i pet članova posade.

Ditrih je rekao da su tijela 41 žrtve nesreće izvučena. Takođe je naveo da su 33 putnika i četiri člana posade preživjeli, ali da je šest povrijeđenih u kritičnom stanju.

Avion koji je izrađen na ruskom Dalekom istoku u avgustu 2017., bio je na servisu u aprilu prošle godine.

Aeroflot posjeduje najmanje još 50 Superjetova, koji lete i na domaćim i na međunarodnim rutama. Ova ruska kompanija je pokušavala da se otrese svog neslavnog postsovjetskog nasljeđa sa avionima i sada ima jednu od najmodernijih flota na međunarodnim rutama, gdje se oslanjaju uglavnom na Boeinge i Airbusove avione.

XS
SM
MD
LG