Dostupni linkovi

UN: Klimatska kriza će čovječanstvo gurnuti u rizik


Sa skupova "Pobuna protiv izumiranja" u Londonu a aprilu 2019.
Sa skupova "Pobuna protiv izumiranja" u Londonu a aprilu 2019.

U nevolji smo ukoliko ne budemo djelovali, poručili su naučnici Ujedinjenih nacija, dodajući da je do 1 milion vrsta na zemlji u opasnosti od istrebljenja.

Vodeći svjetski naučnici će upozoriti da se sistem aparata za održavanje života na planeti približava opasnoj zoni za čovječanstvo, kada objave rezulatate najsveobuhvatnije studije o životu na zemlji ikada urađene, navodi britanski The Guardian.

Čak do milion vrsta na zemlji je u opasnosti od istrebljenja, u mnogim slučajevima se radi o decenijiama, navodi se u procurjelom nacrtu izvještaja, na kojem su u posljednje tri godine radili vodeći UN-ovi istraživači prirode.

Studija sadrži 1.800 stranica i pokazaće kako su ljudi danas, kao i životinje, biljke i buduće generacije, u riziku ukoliko ne bude preduzeta hitna akcija koja će zaustaviti izumiranje biljaka, insekata i drugih bića o kojima čovječanstvo zavisi za hranu, oprašivanje, čistu vodu i stabilnu klimu.

Posljednji detalji izvještaja za kreatore politika se finalizuju u Parizu, gdje se se okupljau stručnjaci i vladini predstavnici uoči ručka u ponedjeljak, ali ukupna poruka je već jasna, prema Robertu Watsonu, predsjedavjućem Intervladine naučnopolitičke platforme za biodiverzitet i službe ekosistema (IPBES).

"Nema dileme da gubimo biodiverzitet po istinski neodrživoj skali koja će uticati na ljudsku dobrobit i na sadašanje i na buduće generacije" rekao je Watson.

"Mi smo u nevolji ukoliko ne budem djelovali, ali postoji spektar akcija koje se mogu preduzeti da se zaštiti pririda i postignu ljudski ciljevi za zdravim razvojem", kaže ovaj stručnjak.

Autori se nadaju da će prva globalna procjena biodiveriziteta u gotovo 15 godina, gurnuti krizu prirode u globalni plan, navodi The Guardian.

XS
SM
MD
LG