Dostupni linkovi

Španija: Ambasada u Venecueli ne može biti centar političkih aktivnosti


Opozicioni lider Leopoldo Lopez govorio je ispred španske ambasade 2. maja 2019.
Opozicioni lider Leopoldo Lopez govorio je ispred španske ambasade 2. maja 2019.

Španija neće dozvoliti da njihova ambasada u Karakasu, u Venecueli, bude korištena kao politički centar opoziocionog lidera Leopolda Lopeza, rekao je vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Josep Borrell u petak u Bejrutu, u Libanu.

Lopez, saveznik aktuelnog lidera opozicije Juana Guaida, koji predvodi pokušaj svrgavanja osporavanog predsjednika Nocolasa Madura, potražio je pomoć u španskoj rezdenciji u Karakasu, zajedno sa suprugom i djecom ove sedmice, nakon pokušaja podizanja vojnog ustanka protiv vlasti, koji je propao.

"Španija neće dozvoliti da naša amabasada bude pretvorena u centar političkih aktivnosti gospodina Lopeza, ili bilo koga drugog", rekao je Borrell na press konferenciji u Bejrutu sa domaćinima.

U četvrtak je španska vlada saopštila da nemaju namjeru da predaju Leopolda Lopeza venecuelanskim vlastima.

Lopez je do utorka, kada je Guaido započeo nove proteste, bio u kućnom pritvoru.

Obraćajući se medijima na kapiji španske rezidencije u četvrtak, Leoplodo Lopez je rekao da oni još uvijek očekuju da će im se vojska pridružiti u rušenju Madura.

Lopez je uhapšen 2014. zbog predvođenja protesta protiv Madurove vladavine, i potom je bio u kućnom pritvoru, sve do pojavljivavanja uz Guaida, koji je 23. januara samoproglasio za predsjednika, u utorak, u vojnoj bazi u blizini Karakasa.

XS
SM
MD
LG