Dostupni linkovi

DSHV: Nadležni da zabrane kongres SRS u Hrtkovcima


U maju 2018. Šešelj je kupio i kuću u Hrtkovcima
U maju 2018. Šešelj je kupio i kuću u Hrtkovcima

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) zatražio je danas od nadležnih organa da zabrani održavanje Otadžbinskog kongresa Srpske radikalne stranke (SRS) koji je zakazan za sutra, 4. maj u Hrtkovcima.

"Održavanje Otadžbinskog kongresa Srpske radikalne stranke 4. maja u Hrtkovcima smatramo političkom provokacijom i nedopustivim delovanjem koje bi država Srbija trebalo da zabrani", navodi se u saopštinju DSHV-a.

Kako je DSHV naveo, održavanje kongresa SRS u Hrtkovicma se može tumačiti i kao ruganje hrvatskim žrtvama u Vojvodini.

Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koji je nasledio postupke Haškog tribunala, osudilo je 11. aprila 2018. predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja na kaznu od deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje, prisilno premeštanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.

Šešelj je nakon izricanje presude izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je "ponosan na sve zločine" koji su mu, kako se izrazio, "pripisani", te dodao da bi ih i ponovio.

U maju 2018. Šešelj je kupio i kuću u Hrtkovcima - mestu koje je sinonim za progon sremskih Hrvata.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahtevala je od Ministarstva unutrašnjih poslova da zabrani okupljanje članova i funkcionera Srpske radikalne stranke u Hrtkovcima i spreči "ponavljanje zločina" koji je lider radikala počinio u tom mestu devedestih godina prošlog veka.

RSE je uputio upit MUP-u da li razmatra ove zahteve.

XS
SM
MD
LG