Dostupni linkovi

Novi protesti i sukobi u Venecueli


Visoki komesarijat UN za ljudska prava upozorio je vlasti Venecuele da ne koriste "prekomornu upotrebu sile" na demonstrante i pozvao sve strane da "odustanu od nasilja".

"Kancelarija UN za ljudska prava izuzetno je zabrinuta zbog informacije o prekomernoj upotrebi sile pripadnika snaga bezbednosti u Venecueli na demonstrante kao i da je zbog toga povređeno nekoliko desetina ljudi", izjavila je portparolka Marta Urtado.

Tokom novih opozicionih okupljana u Karakasu, na pristalice Gvaida koji su pokušali da blokiraju autoput bačen suzavac, a oni su uzvratili kamenicama.

"Nije bilo dovoljno prebega iz vojske da bi opozicija proglasila pobedu tokom protesta", kazao je njen lider Huan Guaido tokom novog okupljanja svojih pristalica u sredu, javlja CNN, dok svetske agencije prenose da su se opozicioni skupovi održavali na više lokacija u Venecueli.

"Moramo da insistiramo da se sve oružane snage da nam se pridruže. Ne pozivamo na konfrontaciju među braćom, sasvim suprotno. Samo želimo da budemo na strani naroda", dodao je Guaido.

"Od danas ćemo svaki dan protestovati...sve dok ne ostvarimo naš cilj", kazao je Guaido okupljenima.

U međuvremenu, u sredu je opet došlo do sukoba između pripadnika snaga bezbednosti Venecuele i pristalica opozicije, javila je agencija Frans pres.

Demonstranti su pokušali da blokiraju autoput koji povezuje glavni grad sa vojnom bazom Karlota, odakle je Guaido, kako je ranije rekao, dobio podršku od grupe vojnika.

Okupljeni, među kojima su neki imali maskirana lica, gađali su policiju kamenicama i molotovljevim koktelima. Policija je odgovorila suzavcem.

Demonstranti su na društvenim mrežama naveli da su nemiri izbili i u drugim delovima Karakasa.

Za sada nema izveštaja o povređenima. Više od ljudi povređeno je u utorak u sukobima u Karakasu

Osporavani predsednik Venecuele Nikolas Maduro je izjavio da je zaustavio "pokušaj puča" od strane opozicije.

Guaido je insistirao da se radi o mirnoj pobuni, a ne vojnom puču, nakon što je desetine narodnih gardista stalo na stranu opozicije u sukobima u utorak u kojima je povređeno više od 100 ljudi.

Kako javlja Rojters, Guaido za sada nije uspeo da pridobije najviše oficire venecualenske armije da zbace Madura sa vlasti.

Pentagon: Nema naredbe za pripremu intervencije u Venecueli

"Vojna intervencija je moguća. Ako to bude potrebno, to će uraditi SAD", rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo).

Američko ministarstvo odbrane, kako javlja Rojters, negira da se aktivno priprema za direktnu intervenciju u Venecueli u cilju zbacivanja Nikolasa Madura, ali je priznalo da detaljno razmatra različite opcije s obzirom na rast tenzija u ovoj zemlji bogatoj naftom.

Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Petrik Šenahan je kazao, nekoliko sati nakon Pompeove izjave, da SAD prave "iscrpne planove" u vezi situacije u Venecuele.

Međutim, on i ostali američki zvaničnici naglašavaju diplomatski i politički pritisak kao način da Maduro ode sa vlasti, a ne promenu režimu kao rezultat vojne intervencije SAD.

U međuvremenu, Šenahan otkazao je dolazak u Evropu kako bi pratio krizu u Venecueli i događaje na američko-meksičkoj granici, saopšteno je iz Pentagona.

"Ministar Šenahan neće otputovati u Evropu kako je ranije planirano već će ostati u Vašingtonu kako bi efikasnije mogao da radi na koordinaciji sa Agencijom za nacionalnu bezbednost (NSA) i Stejt departmentom u Venecueli i prati dešavanja na granici sa Meksikom", rekao je portparol Pentagona Džo Bakino.

Šenahan je planirao odlazak na turneju u Nemačku, Belgiju i Veliku Britaniju.

On je u Nemačkoj i Belgiji trebao da prisustvuje ceremonijama promene kadra na rukovodećim funkcijama američke Komande za Evrope i komandanta NATO za Evropu.

Američke oružane snage su za sada posmatrači zbivanja u Venecueli, mada su ponudile neznatno učešće, kao što je ponuda za transport humanitarne pomoći do Kolumbije koja bi potom bila prosleđena Venecueli.

U međuvremenu, kako javlja Rojters, američke službe prikupljaju obaveštajne podatke koje deli sa saveznicima, poput Kolumbije, istovremeno planirajući neborbena dejstva kao što je evakuacije državljana SAd iz Venecuele, ukoliko situacija to bude iziskivala.

Admiral Krejg Foller (Craig Faller), koji se nalazi na čelu departmana zaduženog za američke snage u Latinskoj Americi, kazao je da je fokus Vašingtona i njegovih partnera da pomognu u obnovi ekonomske infrastrukture Venecuele nakon odlaska Madura, nazvavši to "sadašnjim planiranjem" (Day Now).

"Nazvali smo ga 'Day Now", jer će to biti dan kada će legitimna vlada preuzeti vlast, a to će se desiti kada najmanje očekujemo", kazao je Foler.

Na pitanje da li vidi ulogu američkih oružanih snaga u zbacivanju Madurove administracije, Foler je kazao: "Naše rukovodstvo je jasno predočilo: to mora i treba da bude pre svega demokratska tranzicija".

Pompeo Lavrovu: Rusija da okonča mešanje u Venecueli

Pompeo je zatrašio tokom telefonskog razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, da zvanična Moskva okonča mešnje u zbivanja u Venecueli, saopštio je američki Stejt department.

On je kazao Lavrov da je uplitanje Kube i Rusije skopčano sa rizikom destabilizacije Venecule i pogoršanjem odnosa između Vašingtona i Moskve, saopštila je porparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus.

Lavrov: Vašington nastavlja sa agresivnim potezima protiv Venecuele

Istovremeno, Lavrov je ocenio u razgovoru sa Pompeom da Vašington nastavlja sa agresivnim potezima protiv Venecuele, javila je ruska agencija TASS.

"Fokusa razgovora bio je na Venecueli gde je juče opozicija, uz očiglednu podršku SAD, pokušala da preuzme vlast", ističe se u saopštenju ministarstva.

"Ruska strana naglasila je da mešanje Vašingtona u unutrašnje poslove suverene države i pretnja njegovom rukovodstvu predstavljaju grubo kršenje međunarodnog prava", navodi se dalje u saopštenju.

Lavrov je dodao da će nastavak takvog ponašanja proizvesti vrlo dramatične posledice navodeći da američko mešanje u unutrašnja pitanja Venecuele predstavlja "flagrantno kršenje međunarodnog prava" i da taj "destruktivni uticaj nema nikakve veze sa demokratijom".

Rusija je u sredu odbacila tvrdnju Majka Pompea od 30. aprila u kojoj je rekao da je Maduro bio spreman napustiti zemlju, ali je od tog plana odustao nakon što je Rusija intervenisala. Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije istakla je kako su komentari dio "informacijskog rata".

Kubanski diplomata - nema kubanskih trupa u Venecueli

Visoki kubanski diplomata je izjavio da nema kubanskih trupa u Venecueli i dodao da njegova država zadržava suvereno pravo da vojno i obaveštajno pomogne svom savezniku.

Američke optužbe da se u Venecueli nalazi više od 20.000 vojnika i bezbednjaka sa Kube su lažne izjavio je Karlos Fernandez de Kosio za AP u Vašingtonu.

On je dodao da su Kubanci koji se nalaze u Venecueli medicinski radnici.

"Tamo nema vojnika", rekao je on i dodao da Kuba ne učestvuje ni u vojnim ni u obaveštajnim operacijama u Venecueli.

Kosio poriče prisustvo kubanskih vojnika u Venecueli, ali ne može da negira da ima obaveštajne saradnju zato što "nema takve informacije" i dodaje da bi široka vojna i obaveštajna saradnja ove dve zemlje saveznice bila "totalno legitimna"

Protivrečne informacije iz Venecuele

Vlasti Venecuele su saopštile u utorak da sprovode aktivnosti na zaustavljanju pokušaja puča nakon što je Guaido objavio da je u "završnoj fazi" okončanje vladavine Nicolasa Madura.

Guaido se pojavio u videu sa uniformisanim licima, rekavši da ima vojnu podršku.

Guaido je insistirao da se radi o "mirnoj pobuni", a ne pokušaju vojnog puča i pozvao pristalice da se vrate na ulice u srijedu kako bi nastavili ono što je on nazvao završnom fazom "operacije slobode". Rekao je da građani Venecuele sada imaju priliku da "osvoje svoju budućnost" i obećao da će marš biti najveći u historiji zemlje, prenosi Guardian.

U onome što bi moglo da dovede do opasnog sukoba između dvije strane u srijedu, Maduro je takođe pozvao svoje pristalice na „veliki, milionski marš radničke klase“ 1. maja. Nekoliko desetina vojnika stalo je uz Guaida, ali BBC prenosi da se čini kako vojni lideri ipak stoje uz Madura. To je ponovio i ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino:

"Nećemo dozvoliti, i ponovit ću ovo još jednom i još milion puta, bilo kakvu agresiju usmjerenu protiv vladavine prava, institucija, protiv demokratije, protiv ustava. Državni resursi su tu da se brani suverenitet i nezavisnost."

Nasilje na ulicama Venecuele
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Maduro je istakao da zavjerenici "neće proći nekažnjeno" i da će se suočiti sa krivičnim gonjenjem "za teške zločine počinjene protiv ustava, vladavine prava i prava na mir", prenose mediji. Ministar odbrane, Padrino, smatra da ovo ide u korist vlasti:

"Odbijamo tu psihološku kampanju protiv Venecuele. U tom smislu, poziv narodu Venecuele da ostanu mirni je razuman. Ovo nije situacija koja je dovela u opasnost institucije ili demokratiju. Taj groteskni pokušaj, taj beskorisni pokušaj koji su izvele neke naše kolege, uvjerene od strane ultradesničara u Venecueli... još jednom su ispali budale. Ovo će ojačati nas."

Venecula spada među najveće proizvođače nafte na svijetu, ali je od dolaska Madura na vlast 2013. zemlja zapala u duboku ekonomsku i humanitarnu krizu, što njegova vlada negira. Kriza je eskalirala nezadovoljstvom građana, a opozicioni lider i predsjednik Nacionalne Skupštine, Juan Guaido se 23. januara sam proglasio za prelaznog predsjednika Venecuele. Prvo su ga priznale SAD, potom i više latinoameričkih, te veći broj država Evropske unije. Madura pak podržavaju Rusija, Kina, Turska i još nekoliko država.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG