Dostupni linkovi

Maduro i Guaido pozvali svoje pristalice na ulice


Nikolas Maduro i Huan Guaido
Nikolas Maduro i Huan Guaido

Osporavani predsednik Venecuele Nikolas Maduro tvrdi da je porazio, kako je rekao “pokušaj puča” od strane opozicionog lidera Huana Guaida, prenosi BBC. Desetine narodnih gardista stajalo je na strani opozicije u sukobima u utorak u kojima je povređeno više od 100 ljudi.

Međutim, u televizijskom obraćanju, predsednik Maduro je rekao da Guaido nije uspeo da okrene vojsku protiv njega. Maduro je, okružen vojnim komandantima, optužio demonstrante za "ozbiljne zločine" i obećao da to "neće proći nekažnjeno".

Guaido, sa druge strane, insistira da je Maduro izgubio kontrolu nad oružanim snagama. Lider opozicije pozvao je svoje pristalice da ponovo izađu na ulice Venecuele u sredu 1. maja. U onome što bi moglo da dovede do opasnog sukoba između dve strane u sredu, Maduro je takođe pozvao svoje pristalice na „veliki, milionski marš radničke klase“ 1. maja.

Nasilje na ulicama Venecuele
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Nikolas Maduro je optužio Guaida i njegovog političkog mentora Leopolda Lópeza da pokušavaju izazvati oružani sukob koji bi mogao poslužiti kao izgovor za strane vojne intervencije, prenosi Guardian.

Guaido, koji predsedava Nacionalnim kongresom, u januaru se pozvao na Ustav i samoproglasio za prelaznog predsednika, uz obrazloženje da je Madurov reizbor 2018. bio nelegitiman.

Oko 50 država, uključujući i Sjedinjene Države su priznale Guaida kao prelaznog predsednika Venecuele.

Maduro ima podršku Rusije i Kine, kao i nekoliko latinoameričkih država.

I Maduro on je pozvao svoje pristalice da 1. maja izađu na ulice.

XS
SM
MD
LG