Dostupni linkovi

Protest Liberalne stranke na Merdaru


Protest SLS-a na prelazu Merdare
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Oko 15 srpskih funkcionera Samostalne liberalne stranke (SLS) na Kosovu prešli su organizovano granični prelaz Merdare u znak protesta zbog, kako su rekli, sve učestalijeg zaustavljanja i maltretiranja funkcionera ove stranke na prelazima Merdare, Bela zemlja i Jarinje.

Poslednji slučaj zaustavljanja funkcionera SLS-a dogodio se u četvrtak na prelazu Bela zemlja, kad je od pripadnik MUP- a Srbije nekoliko sati zadržao Srđana Jovanovića kojeg su ispitali pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Nakon prelaza Merdara, funkcioneri su se vratili nazad. Tom prilikom Slobodan Petrović, predsednik ove partije, koja je politički protivnik Srpske liste na Kosovu, je kazao da se već nekoliko meseci unazad vrši tortura nad predstavnicima SLS-a, a da je u četvrtak bio sedmi takav slučaj. Današnjim protestom šalje se poruka široj javnosti na Kosovu i u Srbiji da "ovo što se radi je iz čistog političkog razloga", kazao je Petrović.

"Upravo i sada kada smo došli ovako svi zajedno, kolektivno na prelazu, gde smo dali svoja dokumenta, oni su već imali najavu od njihovih pretpostavljenih, tako da su policajcima iz BIA-e javili da nas ne zadržavaju i to je ono što smo mi mogli da vidimo i čujemo našim ušima. Očekujemo da će oni i dalje da se na ovaj način ponašaju, ali bez obzira, mi želimo da na ovaj način pokažemo pre svega jednu gorčinu, nikakav strah, jer mi nismo ljudi koji se plašimo", kazao je Petrović.

SLS je politički protivnik Srpske liste na Kosovu (Fotografija: Predstavnici SLS na prelazu merdare)
SLS je politički protivnik Srpske liste na Kosovu (Fotografija: Predstavnici SLS na prelazu merdare)

On je dodao da je ovo poražavajuće za institucije Vlade Republike Srbije, predsednika Srbije, MUP-a i BIA-e, "jer se na ovaj način one urušavaju, ponižava se čitav srpski narod, i pokazuje da postoje građani prvog, drugog, pa i trećeg reda".

On je kazao da je zbog ranijeg fizičkog ugrožavanja dobio je policijsku pratnju 24 sata dnevno. Petrović je takođe kazao da čeka konkretnu reakciju međunarodne zajednice.

"Ja poručujem predsedniku Srbije g. Vučiću da mi, predsedniče, ne radimo niti protiv Vas, niti protiv Republike Srbije. Ja znam da sam ja mnogo manji nego Vi, niti se ja takmičim sa vama, niti radim protiv Vas, niti pa imam želju za time. Apelujem na Vas i na Vaše saradnike da nas pustite da živimo kao normalni ljudi, ukoliko ste u nemogućnosti da nam date bilo kakvu pomoć", rekao je Petrović.

Na protestu je govorio i Srđan Jovanović koji je u četvrtak, na putu za bolnicu u Srbiji, zaustavljen sa svojom suprugom. Kako je rekao, tokom ispitivanja, pitanja su za sve članove uglavnom ista.

"Šta radite u Vladi Kosova, čime se bavite, zašto ste deo SLS-a, zašto ne pređete u Srpsku listu. To je uglavnom to, razgovori traju dugo", kazao je on.

Ranije danas premijer Kosova Ramuš Haradinaj najavio je kontramere Srbiji ukoliko nastavi da maltretira i pritvara zvaničnike vlade Kosova na prelazima sa Srbijom, u ovom slučaju one iz srpske zajednice.

"Ovo je kontinuirani pritisak, a mi ćemo, kao Vlada, razmotriti i neke kontramere, kao što je zabrana poseta srpskih zvaničnika Kosovu. Ukoliko zvaničnike naše vlade maltretiraju na granici i mi ćemo razmotriti kontrameru. Još nismo stigli do toga, ali ako se ova praksa nastavi, onda nemamo druge", kazao je Haradinaj na zasedanju Vlade u petak.

XS
SM
MD
LG