Dostupni linkovi

Premijer Kosova najavio kontramere Srbiji


Ramuš Haradinaj

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj najavio je kontramere Srbiji ukoliko ona nastavi da maltretira i pritvara zvaničnike vlade Kosova na graničnim prelazima sa Srbijom, u ovom slučaju one iz srpske zajednice.

"Ovo je kontinuirani pritisak a mi ćemo kao vlada razmotriti i neke kontramere, kao što je zabrana poseta srpskih zvaničnika na Kosovu. Ukoliko se zvaničnici naše vlade maltretiraju na granici i mi ćemo razmotriti kontrameru. Još nismo stigli do toga, ali ako se ova praksa nastavi, onda nemamo druge", kazao je Haradinaj na zasedanju vlade u petak.

Inače, Haradinajev savetnik i član Glavnog odbora Samostalne liberalne stranke Srđan Jovanović zadržan je juče na prelazu Bela zemlja između Kosova i Srbije kojeg je nekoliko sata ispitivala BIA. Pre njega, zaustavljeni su i ispitani i predsednik te partije Slobodan Petrović, te njegovi saradnici Boban Stanković, zamenik ministra kulture u Vladi Kosova i Nebojša Jakovljević, savetnik u kosovskom Ministarstvu rada i socijalne zaštite.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka vlade, Haradinaj je kazao da Kosovo ne može prećutati činjenicu da se zvaničnici vlade Kosova maltretiraju od strane srpskih organa.

"Ukoliko oni nastave sa ovakvom praksom, i mi znamo da uradimo isto za svakog zvaničnika Srbije koji dođe na Kosovu. I mi znamo da ih zaustavimo, da ih držimo satima, da pošaljemo Obaveštajnu agenciju, policiju, istražnu policiju, ukoliko žele takvu praksu. Ali ne mislim da je to u obostranom interesu", kazao je Haradinaj.

Haradinaj je na konferenciji za novinare govorio i o predstojećem samitu u Berlinu u organizaciji nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

On je izrazio je nadu da na samitu neće imati nesuglasica sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, te je dodao da nema promena u stavovima.

"Imaćemo vremena da razgovaramo pre događaja, i sigurno ćemo harmonizovati stavove. Ali, ja nemam drugih stavova osim onih koje smo do sada predstavili", kazao je Haradinaj.

Haradinaj je kazao i da ne vidi neku razliku sa predsednikom, kao i da "ne zna da li će predsednik i dalje da priča o granicama i teritorijama".

"Možda i nemamo neke razlike", kazao je on.

Haradinaj je nedavno pozvao predsednika Kosova na usaglašavanje stavova povodom sastanka u Berlinu. U suprotnom će "pojasniti svoje stavove protiv podele Kosova".

S druge strane, predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da na kraju događaja u Berlinu očekuje uopštenu retoričku izjavu koja će prethodno biti usaglašena između učesnika a koja će potvrditi evropsku perspektivu regiona.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG