Dostupni linkovi

Čolaku za RSE: Kosovo u Berlin ide sa harmonizovanim stavovima


Bekim Čolaku

Predsednik Kosova Hašim Tači, kao predsedavajući kosovske delegacije, u Berlinu će predstaviti harmonizovane, državne stavove u ime svih institucija Kosova, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) šef kabineta i savetnik kosovskog predsednika, Bekim Čolaku.

Što se koordinacije sa premijerom Kosova tiče, Čolaku je kazao da je Tači u koordinaciji ne samo sa Haradinajem, već i sa predsednikom Skupštine, kao i sa pregovaračima u procesu dijaloga. Kako je dodao, stavovi Kosova su jasni i transparentni.

"Kosovo ide u Berlin kako bi i domaćinima ovog sastanka i susednim državama regiona stavilo do znanja da je Kosovo nezavisna i suverena država, da naša evroatlantska perspektiva nema drugu alternativu, da se liberalizacija viza treba desiti bez daljnjeg odlaganja, zato što nije fer ovakvo tretiranje Kosova", kazao je Čolaku.

"Stavovi su jasni i transparentni. Tamo se ne ide za ikakav spektakl, već da se Kosovo predstavi kao jedna ozbiljna država, spremna da preuzme odgovornosti u sklopu ojačavanja stabilnosti i mira u regionu, i kao dostojanstvena država koja ne čini nikakve kompromise a kada su u pitanju državni interesi", dodao je.

Na pitanje da li će se predsednik sastati sa premijerom Kosova pre Berlina, Čolaku je kazao da je sastanka između predsednika i premijera bilo, da je moguće da se sastanak i danas desi ili u Berlinu pre samita.

"Nema ničeg posebnog što se tiče saradnje i harmonizacije između predsednika i premijera", kazao je Čolaku.

Na pitanje da li predsednik Kosova i dalje podržava ideju korekcije granica a u sklopu konačnog sporazuma sa Srbijom, Čolaku je kazao da je stav predsednika jasan, a on je da Srbija treba da prizna Kosovo bez ikakvog uslova i bez ikakvog kompromisa.

"Ali, naravno, nama je dužnost da uradimo sve a kako bi vekovne aspiracije Albanaca u Preševskoj dolini postala realnost", kazao je Čolaku.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ranije u petak je izrazio nadu na samitu u Berlinu neće imati nesuglasica sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, te je dodao da nema promena u stavovima.

"Imaćemo vremena da razgovaramo pre događaja, i sigurno ćemo harmonizovati stavove. Ali, ja nemam drugih stavova osim onih koje smo do sada predstavili", kazao je Haradinaj.

Haradinaj je kazao i da ne vidi neku razliku sa predsednikom, kao i da "ne zna da li će predsednik i dalje da priča o granicama i teritorijama".

Haradinaj je nedavno pozvao predsednika Kosova na usaglašavanje stavova povodom sastanka u Berlinu. U suprotnom će "pojasniti svoje stavove protiv podele Kosova.

XS
SM
MD
LG