Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Aktivistkinja za pravo na oružje ili savršena politička glumica?


Marija Butina

Slučaj Marije Butine, koja je optužena da je ruski špijun dok je radila kao aktivista za pravo za nošenje oružja, još jednom komplikuje odnose Vašingtona i Moskve.

Svetski mediji ocenjuju da taj slučaj demantuje tvrdnje američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) da SAD nisu više interesantne Rusiji, a otkrivaju i detalje iz njene karijere koji govore o vezama sa republikancima.

Rusija se nije mešala?

Zapanjujući jaz između pravog sveta i sveta kakav vidi predsednik SAD, video se jasno u sredu, piše Vašington post (Washington post) koji podseća na Trampove tvrdnje date tog dana oko podneva da Rusiji Amerika više nije meta.

"Samo sat vremena kasnije, upečatljiva mlada žena, sa narandžastom kosom i odgovarajućim zatvorskim kombinezonom i mrkog pogleda, odvedena je u sudnicu četvrtog suda u Okružnom sudu SAD na drugom kraju Avenue Pennsilvania. Ova žena, Marija Butina, je ruska državljanka koja je, do njenog hapšenja u nedelju, bila "angažovana u dugogodišnjoj zaveri za tajni rad u Sjedinjenim Državama kao neprijavljeni agent Ruske Federacije“," piše list i pita se:

"Kako je moguće da Tramp može da tvrdi da Rusija ne cilja na Sjedinjene Države - dva dana nakon što je sugerisao da se nije mešala na izborima 2016. godine - dok samo nekoliko blokova daleko, njegova vlastita administracija tereti Rusiju da cilja SAD?"

WP ocenjuje i da bez obzira na to ko je bila Butina, ona je bila savršeni politički glumac, odnosno da je verovala u martu 2015. godine da će republikanci pobediti u trci za Belu kuću, a za izgradnju "konstruktivnih odnosa" sa republikancima koristila je NRA (Nacionalno udruženje za oružje), koje je opisala kao mesto sa "centralnim uticajem" u Republikanskoj stranci i "najvećim sponzorom izbora za američki Kongres"."

"Ono što mrze Amerikanci jeste da se Rusija - još uvek - infiltrira i podriva američki politički proces, i američkog predsednika koji je namerno slep za to dok stoji pored čoveka koji je odogovoran za to.“

Kako je Marija Butina prodrla u najviše američke krugove?

Odgovorom na pitanje kako je Marija Butina prodrla u najviše američke krugove bavi se britanski Gardijan (The Guardian) koji se poziva na podnesak suda u kome stoji da su agenti FBI-ja koji su istraživali Butinu naveli da je ona pokušala da razvije tajne kanale sa američkim političarima koji bi mogli "prodreti u američki nacionalni aparat za donošenje odluka kako bi unapredili agendu Ruske federacije".

"Dok je ulazila u neke od najcenjenijih krugova američkog konzervativizma, Butina je imala upečatljiv i jednostavan cilj: gradila je ruski ekvivalent NRA-u. U svetu sedih glava na konzervativnim kongresima, na kojima dominiraju muškarci, Butina se izdvajala... Butina je rekla da je odrasla u Sibiru, gde ju je otac upoznao sa pištoljima i naučio je da puca. Nakon fakulteta, kako je rekla, osnovala je reklamnu kompaniju,“ precizira list.

Britanski dnevnik ističe da se 2013. godine Džon Bolton (John Bolton), sada savetnik za nacionalnu bezbednost, pojavio u ruskom video snimku o pravu za nošenje pištolja, koji je Butinina organizacija "Pravo da nosite oružje" objavila u Rusiji.

"Ovonedeljno obelodanjivanje dovelo je do očiglednog pitanja: šta je, u vreme kada je većina ispitivanja javnog mnjenja pokazivala prednost Hilari Klinton nad njenim potencijalnim republikanskim rivalom, ubedilo Butinu da će Republikanska stranka trijumfovati na izborima 20 meseci kasnije?... Rekavši da želi da izgradi konstruktivnije odnose sa tradicionalno sumnjičavim republikancima, Butina je zauzela "centralno mesto i uticaj" u NRA. Rekla je da joj treba budžet od 125.000 dolara za finansiranje njenog učešća na konferencijama Republikanaca, a američki politički operativac joj je pružio listu "važnih kontakata" sa kojima treba da se sretne.“

Gardijan dodaje i da kako se kampanja 2016. intenzivirala, a verovatnoća da je Trampova republikanska pobeda postala jasna, Butina je počela da usavršava svoje aktivnosti i pokušavala je dobiti pristup kandidatu i njegovom krugu.​

Tajni snimak sastanka republikanaca

Nju Jork Tajms (The New York Times) podseća na tajni snimak sastanka koji su republikanci održali 2016. godine, a koji je kasnije otkrio Vašington post.

"Postoje dve osobe za koje mislim da ih Putin plaća: Rohrabaher i Tramp," rekao je Kevin Mekarti (Kevin McCarthy), drugorangirani republikanac kolegama tokom sastanka. Neke od kolega tada su se nasmejali, a Mekarti je dodao: "Zaklinjem se Bogu".

Rorabaher je Dejna Rorabaher (Dana Rohrabacher), republikanski član Kongresa iz Kalifornije s dugom istorijom pro-ruskih simpatija. Tramp je, naravno, tada bio vodeći republikanski kandidat za predsednika, podseća list.

Istraga ministarstva pravosuđa u utorak je dovela do optužnice protiv Marije Butine, koja se tereti da je agentkinja Kremlja koja se predstavlja kao aktivistkinja za prava za nošenje oružja. U optužnici se spominje planirani sastanak između istaknutog ruskog funkcionera i neimenovanog člana Kongresa Sjedinjenih Država. Taj član Kogresa je, prema izveštajima medija, upravo Rorabaher.

Butina u zatvoru do početka suđenja

Ceo slučaj se podudara s istragom američkog specijalnog istražitelja Roberta Mulera (Robert Mueller) o tome da li su članovi Trampove kampanje za 2016. godinu koordinirali s ruskim funkcionerima, piše Rojters (Reuters).

Agencija navodi da je sudija u sredu odredio optuženoj ruskoj agentkinji pritvor do suđenja nakon što su američki tužioci utvrdili da ima veze s ruskom obaveštajnom službom i da bi mogla pobeći iz Sjedinjenih Država.

Na preliminarnoj raspravi na Okružnom sudu SAD-a u okrugu Kolumbija, glavni tužilac pokazao je fotografiju Butine na sastanku u restoranu u Vašingtonu s nekim ko se smatra ruskim obaveštajnim agentom.

Sledeće sudsko ročište zakazano je za 24. juli.

XS
SM
MD
LG