Dostupni linkovi

Zelenski i Porošenko razmenili optužbe u debati


Petro Porošenko i Volodimir Zelenski
Petro Porošenko i Volodimir Zelenski

Komičar Volodimir Zelenski koji važi za favorita pred drugi krug predsedničkih izbora u Ukrajini i njegov protivkandidat, aktuelni predsednik Petro Porošenko, razmenili su optužbe u debati na najvećem stadionu u Kijevu.

Porošenko koji prema anketama zaostaje za Zelenskim optužio je svog rivala da mu nedostaje političkog iskustva potrebnog da zadrži Ukrajinu na prozapadnom kursu i da se odupre pokušajima Rusije da vrati tu zemlju u svoju orbitu.

Dok je Porošenko (54) opuživao rivala da nema jasan program, Zelenski (41) je uzvratio nazvavši ukrajinskog predsedika "vukom u jagnjećoj koži".

Zelenski koji je popularnost stekao u sitkomu, glumeći ukrajinskog predsednika koji se bori protiv korupcije, okrivio je Porošenka za ekonomske teškoće u zemlji i za sveprisutnu korupciju. Zelenski je insistirao da će nastaviti integraciju Ukrajine na Zapad. Debatu je posmatralo oko 60.000 ljudi koji su ispunili Olimpijski stadion u Kijevu i glasno podržavali svog kandidata ili izražavali negodovanje prema protivniku.

Zelenski je pokušao da natera Porošenka da se brani, zasipajući milijardera pitanjima o imovini njegovih kompanija i saradnicima optuženim za korupciju. Komičar je rekao da je glasao za Porošenka pre pet godina, ali da je kasnije shvatio "da je napravio grešku".

"Da li smo tada mogli da zamislimo da će nov način života zapravo biti borba za preživljavanje? Ja nisam političar, ja sam običan čovek koji je došao da sruši taj sistem", rekao je Zelenski, imajući u vidu oštar pad životnog standarda u zemlji od 2014. godine.

Porošenko je uzvratio, navodeći da Zelenski nije izneo program i ukazujući na njegove poslovne veze sa tajkunom Ihorom Kolomojskim, velikim protivnikom predsednika Ukrajine. On je naveo i da bi pobeda Zelenskog koristila Moskvi, rekavši da on ne bi bio u stanju da se odupre ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

"Glumac ne može da vodi rat protiv Rusije", kazao je Porošenko.

Zelenski nije vodio tradicionalnu političku kampanju, već je obilazio zemlju sa svojom humorističkom emisijom. U retkim intervjuima obećao je da će težiti bliskim vezama sa EU i NATO, ali je najavio i aktivnije pokušaje za reintegraciju pobunjenika koji kontrolišu istočne delove Ukrajine.

U prvom izbornom krugu 31. marta Zelenski je osvojio 30 odsto glasova, a Porošenko 16 odsto. Ankete pokazuju da je razlika u međuvremenu povećana.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG