Dostupni linkovi

Ukrajinski izbori: Zelenski ubedljivo ispred Porošeka


Porošenko i Zelenski glasaju u drugom krugu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Porošenko i Zelenski glasaju u drugom krugu

Glasanje u drugom krugu predsedničkih izbora u Ukrajini je završeno, a prva izlazna anketa ukazuje da je glumac i komičar Volodimir Zelenski krenuo ka ubedljivoj pobedi nad sadašnjim predsednikom Petrom Porošenkom.

Nacionalna izlazna anketa kaže da su cifre dva sata pre nego što su ankete zatvorene 21. aprila pokazale da je Zelenski osvojio 73,2 odsto glasova, a Porošenko 25,3 odsto. Istraživanje, koje će biti ažurirano kompletnim rezultatima, zajednički su sproveli Fondacija demokratskih inicijativa, kijevski Međunarodni institut za sociologiju i istraživački centar Razumkov.

Centralna izborna komisija saopštila je da je izlaznost do sredine dana iznosila nešto više od 45 odsto. Nisu prijavljeni nikakvi ozbiljni prekršaji i incidenti, naveli su iz Komisije.

Obraćajući se pristalicama nakon što su birališta zatvorena, Zelenski je rekao: "Mi smo ovo učinili zajedno. Obećavam da vas nikada neću izneveriti".

"A pošto još nisam predsednik, mogu da govorim kao Ukrajinac. Neka nas pogleda ceo bivši Sovjetski Savez i vidi da je sve moguće", rekao je Zelenski.

Ankete uoči drugog kruga dale su Zelenskom prednost. Istraživanje koje je 18. aprila objavila grupa za istraživanje rejtinga pokazalo je da 57,9 odsto onih koji definitivno planiraju da glasaju kažu da će podržati Zelenskog, dok je 21,7 odsto podrške išlo Porošenku.

Porošenko je takođe glasao u Kijevu početkom dana, pozivajući birače da ozbiljno shvate svoju odluku.

"Ponosan sam na način na koji su izbori održani ove godine", rekao je Porošenko novinarima. "Naši građani mogu slobodno izražavati svoju volju. Naša demokratska tradicija je zaštićena. To je ono što Ukrajinu karakteriše kao evropsku državu”, rekao je Porošenko.

U prvom krugu izbora 31. marta, u kojem je učestvovalo 39 kandidata, Zelenski je osvojio 30 odsto glasova, a Porošenko 16 odsto.

Porošenko protiv Zelenskog: Ko će pobediti u finalnoj rundi?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Zelenski (41) je popularnost stekao u televizijskoj komediji "Sluga naroda", glumeći ukrajinskog predsednika koji se bori protiv korupcije. Kao i lik koji tumači, Zelenski je usmerio svoju kampanju na borbu protiv korupcije.

On je okrivio Porošenka za ekonomske teškoće u zemlji i za sveprisutnu korupciju.

U retkim intervjuima obećao je da će težiti bliskim vezama sa EU i NATO, ali je najavio i aktivnije pokušaje za reintegraciju pobunjenika koji kontrolišu istočne delove Ukrajine.

Zelenski nije vodio tradicionalnu političku kampanju, već je obilazio zemlju sa svojom humorističkom emisijom. U kampanji se više oslonio na društvene mreže nego na tradicionalne skupove, zbog čega ga je Porošenko nazvao "virtuelnim kandidatom".

Porošenko (54) je postao predsednik 2014. godine. Zelenskog optužuje da nema jasan program i da mu nedostaje političkog iskustva potrebnog da zadrži Ukrajinu na prozapadnom kursu i da se odupre pokušajima Rusije da vrati tu zemlju u svoju orbitu.

Predsednik Ukrajine tvrdi da bi pobeda Zelenskog štetila bližoj ekonomskoj i političkoj saradnji Kijeva sa EU i da bi koristila Moskvi jer on ne bi bio u stanju da se odupre ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

XS
SM
MD
LG