Dostupni linkovi

Snažna karizma i neodređena politika Zelenskog


Volodimir Zelenski snima televizijsku seriju u kojoj glumi predsjednika.
Volodimir Zelenski snima televizijsku seriju u kojoj glumi predsjednika.

Po skoro svim mjerilima, Volodimir Zelenski ima jaku karizmu, ali je slab na specifičnostima, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

U međuvremenu, pogled na jedinu mjeru koja se zaista računa -- najveći broj glasova koje je dobio u prvom krugu predsjedničkih izbora u Ukrajini prošlog mjeseca -- otežava tvrdnju da se glasačima ne sviđa ono što vide.

Tako čak i iskusniji politički analitičari priznaju da je 41-godišnji Zelenski izabrao pametan put u podijeljenoj zemlji pruživši prazno političko platno biračima, dozvoljavajući im da sami naslikaju šta je on i šta bi on mogao biti kao šef države.

Za one koji na proteklih pet godina gledaju kao na niz grešaka i propuštenih prilika, to predstavlja obrnutu sliku aktuelnog predsjednika Petra Porošenka, protivnika Zelenskog u drugom krugu izbora koji se održavaju za manje od dvije sedmice.

Potencijalnim glasačima "Porošenko predstavlja sve, mislim, što Ukrajinci ne vole u poslu, društvu i politici -- oligarhe", rekao je Timoti Eš (Timothy Ash), ekonomista sa sjedištem u Londonu, fokusiran na tržišta u nastajanju.

To je strategija koju Zelenski u velikoj mjeri sprovodi od prvog kruga, uprkos vlastitim vezama s ukrajinskim oligarhom i otvorenim Porošenkovim neprijateljem Ihorom Kolomojskijem.

Kolomojskij (56), koji navodno živi u Izraelu, posjeduje TV kanal na kojem se emituju humoristični programi Zelenskog i koji je obezbjeđivao sigurnost, advokate i vozila za kandidata. Jedan američki izvještaj ove nedjelje ukazao je na to da je Kolomojskij - čije međunarodne aktivnosti obuhvataju, između ostalog, metal, fosilna goriva i finansijska preduzeća -- bio predmet FBI-ove istrage o mogućim finansijskim prekršajima, dok je njegov advokat odbacio optužbe.

Glasnogovornica agencije, Tina Jagerson, izjavila je za RSE, putem e-maila, da u okviru politike Ministarstva pravde, FBI "ne potvrđuje niti negira postojanje bilo kakve istrage."

Do sada, ta veza sa Kolomojskijm nije ugrožavala kandidaturu Zelenskog.

Ako su ankete u pravu - i u prvom krugu su uglavnom bile - onda Zelenski ima solidnu šansu da pobijedi Porošenka u njihovoj dvočlanoj trci.

"Mislim da Zelenski pobjeđuje, jer je njegovo vodstvo u prvom krugu preveliko da bi se Porošenko vratio, a obična odbojnost i nepovjerenje prema Porošenku je tako velika", predvidio je Eš.

Istraživanje Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju objavljeno krajem marta pokazalo je da je Porošenko imao negativan rejting od preko 61 posto - više od bilo kojeg drugog kandidata. Zelenski je imao samo 23 posto.

Ako komičar, čije je jedino političko iskustvo igranje uloge učitelja kojeg je antikorupcijska dreka dovela do predsjedništva, održi to, Ukrajina bi se mogla probuditi 22. aprila s više pitanja nego odgovora o budućnosti.

Nema politike, nema problema

Osoben, duhovit i majstor društvenih medija, Zelenski se uvukao u psihu Ukrajinaca očajnih u potrazi za "novim licem" u sistemu u kojem dugo vladaju političari establišmenta.

On je to učinio jednostavnom porukom koja je odjeknula širom zemlje: ja sam ono što vi kažete da jesam.

"Ova nedorečenost je vjerovatno namjerna, jer se time povećava privlačnost Zelenskog među širim centrističkim biračkim tijelom," izjavio je Aleks Kokčarov (Alex Kokcharov), glavni analitički istraživač za Ukrajinu u londonskoj firmi za procjenu rizika IHS Markit. "Međutim, ako bude izabran, to bi se vjerovatno pretvorilo u nedosljedno i nepredvidljivo oblikovanje politika."

Kritičari bi mogli diskutovati o tome da li je nepredvidljivo donošenje odluka potrebno zemlji koja se suočava sa velikim diplomatskim i ekonomskim izazovima i konfliktom u istočnom regionu Donbas protiv boraca koje podržava Rusija.

Porošenko, slastičarski mogul, koji je također bio na funkciji ministra vanjskih poslova i industrije pre nego što je postao kompromisni kandidat 2014. godine, pokušao je iskoristiti svoje političko iskustvo kao ključ stabilne i pouzdane alternative.

U pokušaju da ubijedi birače koji i dalje razmatraju svoje opcije i koji su oprezni u postavljanju političkog novajlije na čelo, kampanja Zelenskog je prošle nedjelje objavila predizborni program.

Platforma se može čitati više kao lista ličnih vrijednosti nego specifičnih politika.

Savjetnici su nedavno rekli RSE-u da su ohrabrili Zelenskog da jednostavno izloži svoje vrijednosti i ostavi njima da pripreme specifičnije politike zasnovane na tim principima.

Bivši ministar finansija Aleksander Danilijuk, bivši ministar ekonomije Aivaras Abromavičius i bivši član Nacionalne agencije za prevenciju korupcije (NAPC), Ruslan Raibosapka, bili su među članovima tima tabora Zelenskog koji su dali uvide u razmišljanje i planove kandidata. Svi mu takođe pomažu da razvije svoju platformu.

"Nadam se da će prva stvar koju će on [kao predsjednik] uraditi biti kreativno uništavanje sistema koji je toliko godina unazađivao Ukrajinu", rekao je Danilijuk za RSE u izbornoj noći. "Nakon toga, vidjećemo novu Ukrajinu, novu vladu, novi tip ljudi koji će upravljati zemljom."

Iako još uvijek postoji velika neizvjesnost oko predvodnika, evo što sada znamo o tome kakva stajališta u ključnim pitanjima ima Zelenski.

'Ne boriti se protiv već pobijediti korupciju'

U razgovoru sa RSE, Riabosapka je rekao da će borba protiv korupcije biti glavni prioritet Zelenskog ako postane predsjednik.

"Njegov plan za prvih 100 dana će se fokusirati na antikorupcijske mjere", rekao je Riabosapka u izbornoj noći, obećavši da će prije drugog kruga izbora objaviti plan.

Zelenski će se suočiti s Porošenkom (lijevo) u drugom krugu izbora 21. aprila
Zelenski će se suočiti s Porošenkom (lijevo) u drugom krugu izbora 21. aprila

Riabosapka je ponudio nekoliko detalja o tome kako će se to dogoditi. No, Zelenski je obećao da "ćemo uspostaviti ista pravila za sve. Postoji jedan zakon za sve. Baš kao što sam naučio na pravnom fakultetu", rekao je za "Ukrajinsku Pravdu“ u januaru, dodavši: "Pitat ćemo Veliku Britaniju, postaviti Visoki sud pravde. ”

Tim Zelenskog je također rekao RSE-u da će on kao predsednik osuđenima za krivična djela korupcije zabraniti da obavljaju državne funkcije i da će optuženima za korupciju zabraniti da budu pušteni uz kauciju.

Vladini zvaničnici, kako su rekli iz tima, trebalo bi da budu zaposleni putem otvorenog procesa i da im se daju veće plate u odnosu na one koje im nudi sadašnja administracija kako bi se obeshrabrilo uzimanje mita.

Osim toga, rekao je Riabosapka, Zelenski će "ponovo pokrenuti" specijalno antikorupcijsko tužilaštvo i druge antikorupcijske agencije i "garantovati njihovu nezavisnost".

Razgovar s Putinom radi okončanja rata

Zelenski je rekao da se rat u istočnoj Ukrajini protiv separatista koje podupiru Rusi, u kojem je u posljednjih pet godina ubijeno oko 13.000 ljudi, mora zaustaviti.

Da bi se to dogodilo, on je obećao da će pregovarati direktno s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Međutim, u ovosedmičnom intervjuu za TV kanal 'Ukrajina' također je izjavio da nikada neće pristati da žrtvuje bilo koju teritoriju ili građane.

Moskva i Kijev će "morati da razgovaraju... susrest ćemo se negdje na sredini", rekao je u intervjuu krajem prošle godine.

Komentar je izazvao kritike ukrajinskih ratnih veterana i nacionalista koji su na sličan način bili uznemireni komentarom iz 2014. godine, a koji je nedavno isplivao u javnost, u kojem je komičar govorio kako izbjeći rat s Rusijom.

"Mogu vas moliti na koljenima, ali ne nemojte tjerati naše ljude da kleknu", kazao je tada Zelenski u javnom komentaru upućenom Putinu.

S druge strane, Porošenko je pokušao da prikaže Zelenskog kao nesposobnog da brani Ukrajinu od Rusije. Putin je, rekao je predsjednik u noći prvog kruga izbora, "sanjao o popustljivom, nježnom, nacerekanom, neiskusnom, slabom, ideološki amorfnom i politički neodlučenom predsjedniku Ukrajine. Da li ćemo mu zaista pružiti tu priliku? "

U novije vreme Zelenski je rekao da podržava mirovni sporazum iz Minska - dva dogovora između Moskve i Kijeva, potpisana u septembru 2014. i februaru 2015. godine, koja predstavljaju mapu miru, a koja su objema stranama omogućila različita tumačenja pravca tog puta.

Iako su dogovori iz Minska utjecali na smanjenje borbi i pogibija, ipak nisu doveli do trajnog prekida vatre.

Zelenski je, također, u nekoliko intervjua kazao da bi volio da se Sjedinjene Države i Velika Britanija pridruže mirovnim pregovorima. Trenutno se ti razgovori održavaju u Normandijskom formatu - četverostrani dijalog između Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske.

Nadalje, on je izrazio interes za dopuštanje međunarodnim mirovnim snagama da osiguraju ratom razoreni istok.

"Sviđa mi se plan [američkog specijalnog predstavnika za Ukrajinu] Kurta Volkera: imati liniju razdvajanja, mirovnu misiju, početi sa [oslobađanjem] malih sela, a zatim krenuti u Luganjsk i Donjeck”, rekao je Zelenski nedavno.

Plan o mirovnim snagama je pokrenut u protekle dve godine, ali Moskva je imala primjedbe na to ko bi trebao da kontroliše granicu između istočne Ukrajine i Rusije. Sa tom granicom, pod kontrolom Kijeva, Moskva bi zapravo ostala bez direktnog puta za podršku separatističkim snagama i potencijalno bi izgubila veliki utjecaj.

Ukrajina bi takođe trebala započeti veliki “informativni rat” i pobijediti, rekao je Zelenski u intervjuu za 'Ukrajinu'.

Naizgled nedefinisano razmišljanje Zelenskog po pitanju sukoba je neke ljude zabrinulo.

"Iskreno, zabrinut sam zbog nejasnih izjava Zelenskog o Donbasu i Krimu,“ napisao je ukrajinski reformistički poslanik Mustafa Najem u komentaru 6. aprila. "Oprez tokom izbora je prihvatljiv u svemu o ratu."

Krim je Ukrajina, ali kako ga vratiti?

Posebno teško pitanje za Zelenskog je vjerovatno Krim, koji je Rusija pripojila u martu 2014. godine.

Ukrajinski vojnici učestvuju u vježbi u regionu Žitomir u zapadnoj Ukrajini u novembru 2018. godine.
Ukrajinski vojnici učestvuju u vježbi u regionu Žitomir u zapadnoj Ukrajini u novembru 2018. godine.

On je podržao zvaničnu poziciju Ukrajine - da je crnomorsko poluostrvo nesumnjivo ukrajinsko. Ali nije dao nikakve odgovore o tome kako Ukrajini vratiti kontrolu.

Zelenski je rekao da će "Krim biti vraćen nakon promjene vladajućeg režima u Rusiji" i da želi da Rusija kompenzira Ukrajini za njeno aneksiranje i podsticanje rata na istoku.

Referendum o članstvu u EU i NATO

Za razliku od Porošenka, koji je bio kristalno jasan u svojoj želji da se Ukrajina pridruži Evropskoj uniji i NATO-u, Zelenski je zauzeo oprezniji pristup tom pitanju.

Iako izgleda da podržava članstvo u EU i NATO-u i govori da ne namjerava mijenjati ukrajinski kurs ka zapadu, on kaže da bi želio dati Ukrajincima mogućnost da sami odluče da li će ostati na putu koji je Porošenko postavio referendumima o tim pitanjima.

"Ukrajina je izabrala put ka evropskim integracijama, put ka Evropi davno, i niko neće promijeniti taj put", izjavio je Zelenski. "Ali da bismo se pridružili NATO-u, ipak, trebamo objasniti ljudima... da ovo nije neki aligator koji želi da nas, Ukrajinu, proguta i da je to u stvari sigurnost zemlje."

"Moramo doprijeti do svake osobe koja živi na istoku Ukrajine... svakog Ukrajinca", nastavio je. "I NATO [članstvo] mora biti stečeno putem referenduma."

‘Govori jezikom kojim god želiš’

Zelenski, koji je rođen u centralno-južnom gradu Krivij Rih i govori ruski jezik, protiv je vladinih ograničenja o upotrebi ruskog jezika u vladi, medijima i umjetnosti. Također se suprotstavio zabranama o posjetama ruskih umjetnika Ukrajini.

"Ne bismo trebali marginalizirati one koji govore druge jezike“, rekao je on za ruski novinski list "Argumenti i fakti". "Svi znaju ukrajinski; ako to ne znaju na istoku, naučit će. "

"Postoji ukrajinski jezik, to je federalni jezik", dodao je on. "Ali potrebno je omogućiti da govoriš koji god jezik želiš.“

Pravosudni sistem 'okrenut na glavu'

Govoreći za časopis "Novoje vremja“, Danilijuk je rekao da će tim Zelenskog ove sedmice predstaviti svoj plan za reformu pravosudnog sistema. Dok je Porošenko tvrdio da je izvršio “kompletan restart” sudova, mnogi smatraju da se to zapravo nije dogodilo.

Pod predsjedništvom Zelenskog, sistem će "biti okrenut na glavu", rekao je Danilijuk.

Iako ne daje konkretne informacije o tome kako bi se to moglo postići, Danilijuk je rekao da će administracija Zelenskog početi sa Vrhovnim sudom i Apelacionim sudom.

Ekonomija

Zelenski je iskoristio intervju za "Ukrajinu" kako bi objasnio - opet u širem smislu - svoj plan za stvaranje povoljne klime za strane i domaće investicije u Ukrajini.

Zemlja bi trebalo da osnuje posebnu instituciju koja se bavi ekonomskim kriminalom, rekao je Zelenski.

"Agencije za sprovođenje zakona, kao što su Služba bezbjednosti, Kancelarija glavnog tužioca i Ministarstvo unutrašnjih poslova, moraju biti lišene svih funkcija koje im omogućavaju da vrše pritisak na poslovni sektor i utiču na ekonomiju", rekao je on.

Kako bi stimulisao ekonomiju, tim Zelenskog je predložio da siva ekonomija postane legalna nakon plaćanja petopostotne naknade, piše "Kijev post". List je takođe izvijestio da je on obećao da će kao predsjednik nastaviti da sarađuje sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), što je suprotno njegovim ranijim izjavama.

O zdravstvenoj zaštiti, izborima, socijalnim beneficijama

Uopšteno, Zelenski je izrazio svoju podršku reformi zdravstvene zaštite i vršiocu dužnosti ministra zdravlja Ulane Suprun.

Također je izložio moguće izmjene izbornog zakonodavstva koje uključuju uvođenje sistema otvorenih lista i proporcionalnog zastupništva stranaka.

U parlamentu, gdje prema kritičarima, poslanici već godinama zanemaruju svoje dužnosti, on će, kako kaže, donijeti zakon koji će omogućiti njihovo protjerivanje.

Zelenski je predložio i obnavljanje državnih penzija za Ukrajince koji žive na teritoriji istočne Ukrajine koju trenutno kontrolišu separatisti uz podršku Rusije - što su tamo mnogi doživljavali kao kaznenu mjeru koju je uveo Porošenko.

Čekaj i vidi

Ali, sve su to samo obećanja koja su pritom neodređena, tvrde stručnjaci. Pravi test upravljačkih sposobnosti i želja bilo kojeg kandidata dolazi tek nakon što bude izabran. A onda se još mnogo toga može promijeniti.

"Kako u Ukrajini na Zelenskog ne gledaju kao nekog ko je vođen specifičnom ideološkom agendom ili uspostavljenim timom, on će vjerovatno biti na meti različitih uticajnih grupa, od političkih partija i lidera do poslovnih interesa, koji bi težili da politiku prilagode svojim koristima", rekao je Kokčarov.

XS
SM
MD
LG