Dostupni linkovi

Ukrajinski izbori 'prljavi i nepošteni' za ruske medije


Ekran prikazuje preliminarne rezultate izbora u sjedištu Centralne izborne komisije u Kijevu 1. aprila.
Ekran prikazuje preliminarne rezultate izbora u sjedištu Centralne izborne komisije u Kijevu 1. aprila.

Dok su Ukrajinci glasali za novog predsjednika, Rusi koji su pratili izbore na državnoj televiziji bombardovani su izvještavanjem o neuspjehu Ukrajine kao nezavisne države i navodnoj izbornoj prevari, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Nejasno je kako se mogu prihvatiti rezultati takvih izbora", rekao je voditelj Dmitrij Kiseljov, nakon objave rezultata, a slični komentari ponavljani su i na drugim državnim kanalima. "Sama izborna kampanja bila je najprljavija u historiji Ukrajine, a kršenja čak i prije glasanja bila su bestidna."

S ruskim posmatračima i novinarima državnih medija zabranjenim u Ukrajini, Kiseljove "Sedmične vijesti" (Vesti nedeli) i drugi programi na državnoj televiziji spajali su izvještavanje ukrajinskih kanala uz ruski prijevod.

"Ukrajinska policija zabilježila je više od 2.000 falsifikata", naveo je vodeći informativni kanal Rosija-24. "Strani posmatrači ozbiljno kritikuju kako su izbori organizirani."

Do 19 časova po lokalnom vremenu, ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova je zabilježilo 1.768 žalbi u vezi s izbornim procesom, navodi se u postu na Twitteru.

Objavu uživo na Facebooku Kloda Beglea (Claude Béglé), člana švicarskog parlamenta koji je pratio izbore, Rosija-24 je predstavila kao dokaz nepravilnosti tokom jutarnjeg glasanja u gradu Izmail u regionu Odese. Uređaj koji se koristio za brojanje glasova je slomljen, rekao je Begle.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine potvrdilo je u 11 sati da biračko mjesto još nije otvoreno, a izvještaji lokalnih medijia naznačili su da je počelo s radom poslijepodne.

No, Rosija-24 je izostavila Begleov komentar da je problem s mašinom "mnogo više tehnički problem nego slučaj prevare."

'Masovna prevare i falsifikacije'

"Glasanje je bilo haotično", zaključile su novine ruske vlade Rosiskaja gazeta, citirajući "znakove masovne prevare i falsifikate", te navodeći kako su izbori bili "najprljaviji i najnepoštenijiu historiji Ukrajine, prema svakom posmatraču i svakom učesniku u procesu".

To je bilo suprotno komentarima koje je 1.aprila dao specijalni koordinator Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

"Dan izbora je ocijenjen pozitivno i utire put drugom krugu", kazao je koordinator, finski parlamentarac Ilka Kanerva (Illka) na konferenciji za novinare u Kijevu. "Temeljne slobode su se generalno poštovale i kandidati su mogli slobodno voditi kampanju", rekao je on, priznajući pritom da "brojne i vjerodostojne indikacije zloupotrebe državnih resursa i kupovine glasova potkopavaju kredibilitet procesa".

Procjene drugih posmatračkih grupa - u koje je uključen OSCE-ov kontingent sa, prema Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), oko 2.300 zvaničnih posmatrača iz 17 zemalja - još nisu objavljene.

Ruske državne novinske agencije su izdvojile izvještaj Dožd TV-a, nezavisnog kanala koji kritički izvještava o Kremlju, nakon što je jedan Ukrajinac zaprijetio i napao njenog reportera koji ga je pokušao intervjuisati ispred zgrade CIK-a u Kijevu.

Uprkos aktivnom interesovanju televizijskih kanala za glasanje, ruski analitičari sugerisali su da Moskva nije imala velika očekivanja bez obzira na ishod.

"Trend u odnosima između Rusije i Ukrajine je već postavljen i malo je vjerovatno da će se išta fundamentalno promijeniti bez obzira na to ko će pobijediti", izjavio je za novine Vedomosti Jevgenij Minčenko, ekspert za Ukrajinu pri Međunarodnom institutu za političku ekspertizu.

Aleksej Makarkin, zamjenik šefa moskovskog Centra za političke tehnologije, ocjenjuje da bi pobjeda komičara Volodimira Zelenskog, očekivanog pobjednika u prvom kruga glasanja, za Moskvu bila poželjna. Zelenski bi bio "slab predsjednik" s malo iskustva u politici i bez tima koji ga podržava, rekao je Makarkin za Vedomosti.

Sadašnji predsjednik Petro Porošenko, koji je dosljedno spominjao prijetnje iz Rusije radi mobiliziranja svojih pristaša, nije bio popularan izbor u Moskvi.

"Nacija je protiv Porošenka - to je suština drugog kruga", napisao je na Twitteru Aleksej Puškov, predsjednik odbora za informacije u Vijeću Federacije Ruske Federacije, nakon što je postalo izvjesno da će izbori ići u drugi krug kasnije ovog mjeseca. "Kao rezultat toga, Porošenko bi trebao izgubiti. To će pokazati stav zemlje prema njegovom programu."

Kako odlučujući krug glasanja tek treba da se desi, čini se da su neki koji su bliski ruskim vlastima odlučili ostati po strani. Na dan izbora, urednica RT Margarita Simonjan je postom na Twitteru sumirala raspoloženje u Moskvi:

"Pošto je potpuno nevažno ko pobjeđuje u Ukrajini, pregledavam neke stare fotografije", napisala je objavivši i svoju fotografiju na plaži u dobi od 21 godine.

XS
SM
MD
LG