Dostupni linkovi

Obustavljena istraga protiv Bratislava Živkovića


Bratislav Živković
Bratislav Živković

Naredbom Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu od 11. aprila 2019. obustavljena je istraga protiv državljanina Srbije Bratislava Živkovića, koja je vođena zbog osnova sumnje da je organizovao učešće drugih osoba na stranom ratištu, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u ovom tužilaštvu.

Kako je navedeno u saopštenju, istraga je vođena zbog sumnje da je Živković izvršio krivično delo iz člana 386b Krivičnog zakonika Srbije – organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi, za koje je zaprećena kazna zatvora i do 10 godina.

Živković je javnosti poznat kao komandant Četničkog pokreta u Srbiji, a kako je sam izjavio u intervjuu za RSE sa još 15 dobrovoljaca iz Srbije otišao je 2014. godine da se bori u Lugansk na istoku Ukrajine na strani proruskih, separatističkih snaga. Nosilac je, kako tvrdi, medalje ruskog Ministarstva odbrane za povratak Krima.

Policija je Živkovića uhapsila u avgustu 2018. godine po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu. Istraga je trajala skoro osam meseci.

U izjavi za RSE, Živković kaže da su on i njegov advokat zbog dužine trajanja procesa uputili žalbu Apelacionom tužilaštvu u Kragujevcu, nakon čega je Više javno tužilaštvo u Kruševcu obustavilo istragu koja se protiv njega vodila.

„Po naredbi Apelacionog tužilaštva u Kragujevcu, oni su morali da urade nešto – ili da završe istragu ili da traže produženje do godinu dana“, kaže Živković.

Na pitanje da li planira da se vrati u Ukrajinu i u kom svojstvu, Živković odgovara:

„Imam svoj život tamo, stan, posao... Naravno da ću da se vratim, u svojstvu civila“.

U Ukrajini, Živković je obuhvaćen istragom Generalnog tužilaštva Ukrajine zajedno sa još pet državljana Srbije, zbog izvođenja napada na ukrajinske snage u oblastima Donjeck i Luganjsk na strani proruskih separatista kao deo međunarodne ekstremne desničarske organizacije "Unité Continentale", o čemu je RSE izveštavao u junu 2018. godine.

XS
SM
MD
LG