Dostupni linkovi

Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Živkovića


Bratislav Živković između Simferopolja i Sevastopolja
Bratislav Živković između Simferopolja i Sevastopolja

Bratislav Živković, državljanin Srbije za koga postoji osnovana sumnja da je organizovao učešće u ratu u Ukrajini na strani proruskih snaga, saslušan je pred Višim javnim tužilaštvom u Kruševcu i protiv njega je pokrenuta istraga, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u ovom tužilaštvu.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv Živkovića „zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi iz člana 386b Krivičnog zakonika Republike Srbije“, stoji u odgovoru dostavljenom RSE.

Živković, koji se predstavlja kao komandant Četničkog pokreta u Srbiji, trenutno se nalazi u pritvoru, a ukoliko po završetku istrage protiv njega bude podignuta optužnica i on bude osuđen za krivično delo organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi, mogao bi se suočiti sa zatvorskom kaznom u trajanju od dve do deset godina.

Živković je 2014. godine, prema sopstvenom priznanju u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), sa još 15 dobrovoljaca iz Srbije otišao da se bori u Lugansku na istoku Ukrajine na strani proruskih, separatističkih snaga. Nosilac je, kako tvrdi, medalje ruskog Ministarstva odbrane za povratak Krima.

XS
SM
MD
LG