Dostupni linkovi

Međunarodni natječaj za obnovu Notre Damea


Notre Dame dan nakon požara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Notre Dame dan nakon požara

Za obnovu katedrale Notre Dame već je prikupljeno oko milijardu dolara. Donacije stižu od običnih vjernika, kao i moćnih magnata iz cijeloga svijeta. Sinoć je francuski predsjednik Emmanuel Macron u obraćanju naciji rekao kako će katedrala biti obnovljeni u roku od pet godina.

Mnogi restauratori suzdržavaju se od procjena koliko će uistinu vremena potrajati obnova katedrale.

Eric Fisher, koji je bio na čelu tima koji je restaurirao tisuću godina staru katedralu u Strasbourgu, izjavio je da će trebati "desetljeća" za njenu obnovu.

Frédéric Létoffé, koji je šef tvrtki za restauraciju povijesnih znamenitosti, smatra da će biti potrebno najmanje 10 do 15 godina, ali upozorava da je nužno obaviti vrlo složene zahvate prije nego i započne sama obnova objekta.

Vatra je, podsjetimo, progutala gotovo cijeli krov katedrale i čuveni spiralni toranj. Stručnjacima još nije dopušten ulazak u katedralu kako bi procijenili stanje objekta, a i vatrogasci su koristili dronove kako bi dobili pravi sliku stanja nakon požara.

Fotografije pokazuju da je barem jedan od poznatih vitraža, rozeta, preživjela požar. Isto je i s orguljama iz 18 stoljeća, ali za sada je teško procijeniti koliko su zapravo oštećene. Još je uvijek prerano za procjenu troškova štete, smatraju u Zakladi za naslijeđe, neprofitnoj organizaciji koja štiti povijesne spomenike.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Francuske Laurent Nuñez izjavio je kako je sama struktura objekta "sveukupno" u dobrom stanju, ali da su utvrđena određena oštećenja u kamenim svodovima i ostatku stropa.

Notre Dame: Krunisanja, romani i neprocjenjive relikvije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Kovan bakreni kip pijetla koji je sjedio na vrhu Notre-Dame pronađen je teško oštećen u ostacima pariške katedrale. Kip se smatra izuzetno značajnim jer sadrži tri svete relikvije - uključujući fragment krune od trnja za koji kršćani vjeruju da ga je Isus Krist nosio tokom njegovog raspeća i koji je postavljen kako bi štitio Parižane.

Kada se urušio toranj u katedralu, kip pijetla se odvojio "i pao daleko od srca vatre". Zbog štete na kipu još nije bilo moguće provjeriti je li fragment krune ili drugih relikvija još uvijek unutra, rekao je dužnosnik.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo rekla je da je sama kruna od trnja koju je, navodno, nosio Isus pri raspeću, spašena iz goruće katedrale, skupa sa tunikom sv. Luja i drugim važnim djelima.

Skulpture dvanaestorice apostola i četiri novozavjetna evanđelista koji su krasili katedralu sklonjene su prije požara i odvezeni na restauraciju u grad Perigueux na jugozapadu Francuske. Ti su kipovi bili pričvršćeni za katedralu sredinom 19. stoljeća kada je izgrađen toranj koji je zamijenio onaj izvorni iz 13. stoljeća, koji je bio rastavljen krajem 18. vijeka zbog oštećenja tokom vremena.

Glavni objekt, uključujući i dva zvonika spasio je tim od 400 vatrogasaca.

U svom sinoćnjem obraćanju naciji francuski predsjednik Macron je pohvalio vatrogasne službe, rekavši da su bili izloženi "ekstremnom riziku" kako bi ugasili požar. Papa Franjo tokom današnje audijencije u Vaticanu je istaknuo da ga "boli požar" koji je uništio katedralu u Parizu, ali i zahvalio vatrogascima koji su riskirali svoje živote da bi spasili Notre Dame.

Katedrala je u vlasništvu francuske države, ali je bila središte višegodišnjeg spora između vlasti i pariške nadbiskupije o tome tko bi trebao financirati restauraciju crkve.

Agencija AP javila je da će katedrala biti zatvorena za javnost najmanje 5 do 6 godina. Francuski premijer Edouard Philippe najavio je međunarodni natječaj za obnovu katedrale.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG