Dostupni linkovi

Ugašen požar, Notre Dame čeka obnovu


Plamen progutao kulu i krov katedrale Notre Dame
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Plamen progutao kulu i krov katedrale Notre Dame

"Sada možemo reći da je struktura Notre Dame spašena od potpunog uništenja", rekao je zvaničnik francuskog vatrogasnog tima 15. aprila oko 11 časova uveče, prenosi Reuters. Pariski vatrogasci su saopštili da su posle nekoliko sati gašenja požara u katedrali uspeli da sačuvaju konstrukciju zdanja u celini.

"Sva vatra je ugašena. Sada se radi ekspertiza", rekao je portparol pariskih vatrogasaca Gabrijel Plis ispred katedrale.

"Možemo reći da su tornjevi sigurni", saopšteno je.

“Obnovićemo Notre Dame”, poručio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak uveče.

Macron je kazao da će organizovati međunarodnu donatorsku kampanju za obnovu katedrale.

U obraćanju naciji nakon što je posjetio mjesto požara Macron je iskazao saosjećanje sa katolicima širom svijeta, dodajući da je jasno da je požar u katedrali “užasna tragedija”, ali da je izbjegnuto najgore.

Jedan vatrogasac je teško povrijeđen, takođe je objavljeno.

Iako se strahuje za mnoga neprocjenjiva umjetnička djela i artefakte unutar katedrale, rektor Notre Damea, Patrick Jacquin, rekao je lokalnim medijima da su kruna od trnja i tunika iz St. Louisa spašene. Vjeruje se da su najvrijednije ikone takođe spašene.

Što se tiče uzroka požara, još uvijek je nepoznat. Britanski The Guardian navodi da na osnovu preliminarnih rezultata istrage tužioci vjeruju da je vatra počela slučajno. Reuters i BBC navode da je kancelarija pariškog Tužilaštva rekla da su otvorili istragu o “slučajnoj destrukciji požarom”, a CNN da zvaničnici u Parizu ne vjeruju da je požar "kriminalno djelo".

'Osam stotina godina istorije odlazi u dim'

Snažan požar zahvatio je katedralu Notre Dame, jedan od simbola Pariza, u ponedjeljak predveče.

Pod razarajućom vatrom, za koju je vatrogasna služba strahovala da nijesu sigurni mogu li je zaustaviti, srušili su se glavna spirala katedrale, zavojita kula i krov.

Zamjenik gradonačelnika Pariza potvrdio je da je dvije trećine krova potpuno uništeno i da je požar počeo od krova.

"Grad svjetla" tone u tamnu tugu dok Notre Dame gori, navodi Reuters, koji je razgovarao sa šokiranim Parižanima i turistima na licu mjesta, okupljenima oko obližnjih mostova na Seni.

"Ja sam slomljena", kaže Elizabeth Caille (58) koja živi u blizini katedrale."To je simbol Pariza, simbol hrišćanstva. Cijeli se svijet ruši" kaže ona.

"Ovo je užas, to 800 godina istorije odlazi u dim", kaže njemačka turistkinja Katrin Recke.

Borba sa vatrenom stihijom, Notre Dame, 15. aprila
Borba sa vatrenom stihijom, Notre Dame, 15. aprila

Tridesetogodišnja Samantha Silva, brišući suze je objasnila kako bi uvijek svoje prijatelje strance dovodila da posjete čuvenu parišku katedralu.

"Nikada više neće biti isto", kaže ona.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je otkazao planirano obraćanje naciji zbog "užasne vatre" u katedrali Notre Dame i otišao na mjesto požara kod katedrale.

"Notre-Dame je plamenu. Emocije cijele nacije. Mislim na sve katolike i sve Francuze. Kao i svi naši sunarodnici, tužan sam da vidim da gori ovaj dio svih nas", napisao je predsjednik Macron prethodno na Twitteru.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo je na mjestu katastrofe novinarima rekla:

„Ima puno umjetničkih djela unutra... ovo je zaista prava tragedija“.

Vatikan je saopštio da su "u šoku i tužni" i da se mole za francuske katolike i vatrogasce. Arhibiskup Pariza pozvao je sve svećenike da se u simboličkom činu oglase zvona u svim pariškim crkvama za Notre Dame.

Na brojne upite zašto nijesu upotrijebljeni kanaderi iz vazduha sa vodom, već samo crijeva, koja su se upumpavala vodom iz Sene, koja protiče pored katedrale, stručnjaci su objasnili da bi to moglo dovesti u opasnost mnogo umjetničkih vrijednosti Notre Damea koja se pokušavaju spasiti od vatre.

Gori katedrala Notre Dame u Parizu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

Katedrala je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Parizu, i na snimcima uživo CNN i BBC vidjelo se da se u okolini nalazi veliki broj ljudi.

Portparol gradskog vijeća na Twitteru je naveo da je oblast u okolini katedrale rasčišćena kao i evakuisane okolne zgrade.

Kancelarija Glavnog tužioca Pariza je saopštila da su počeli istragu o požaru. Prema riječima ministra unutrašnjih poslova za sada nema prijavljenih povreda zbog požara.

Provjerava se da li su radovi na renoviranju katedrale bili uzrok zbog kojeg je počeo da se širi požar.

Ministar Laurent Nunez je na licu mjesta dodao i sljedeće: "Još je rano da se odredi uzrok požara".

Tragedija istorijskih proporcija

Predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je članice EU da pomognu Francuskoj u obnovi izgorjele katedrale, rekavši da je ta pariska građevina simbol onoga što povezuje Evropu.

Tusk je pred evroposlanicima izjavio da požar u katedrali podseća Evropljane "koliko toga imaju da izgube".

"Radi se o nečemu većem od čisto materijalne pomoći. Vatra u Notre Dameu nas je ponovo podsjetila da nas vezuje nešto važnije i dublje od ugovora", naveo je on.

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je pozvao evroposlanike da svoju dnevnicu daju za obnovu katedrale.

Američki predsjednik Donald Trump se oglasio na Twitteru:

"Tako je užasno gledati ogromnu vatru na Notre Dame katedrali u Parizu. Možda bi ogromni tankeri vode iz vazduha mogli ugasiti požar. Mora se djelovati brzo."

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ponudio pomoć "najboljih ruskih stručnjaka" za obnovu katedrale. Putin je uputio pismo podrške francuskom predsedniku i cijelom francuskom narodu.

"Notre Dame je istorijski simbol Francuske, neprocjenjivo bogatstvo evropske i svjetske kulture i jedno od najvažnijih mjesta hrišćanske vjere", navodi se u Putinovom pismu. Kako je saopštio Kremlj, Putin je naveo da "Rusi osjećaju bol u srcu zbog tragedije koja se sinoć desila".

Svjetski lideri i političari su nastavili da iskazuju solidarnost sa Francuskom zbog požara koji je zahvatio jedno od ikoničkih obilježja civilizacije.

Bivši predsjednik SAD Barack Obama je na Twitteru postavio fotografiju sa porodicom prilikom posjete Notre Dameu i napisao sljedeće:

"Notre Dame je jedna od najvećih dragocjenosti svijeta, i mi mislimo na vas u Francuskoj u vrijeme vašeg bola. Prirodno je da žalimo kada vidimo da gubimo istoriju, ali je takođe u našoj prirodi da obnavljamo za sjutra, snažno koliko možemo," napisao je Obama.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je opisao požar kao horor i tužni spektakl.

"Naša Dama Pariza pripada cijelom čovječanstvu. Kakav spektakl. Kakav horor. Ja dijelim emocije sa francuskom nacijom koja je takođe naša", naveo je u saopštenju predsjednik EK.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je preko svog portparola na Twitteru navela:

"Sa dubokim žaljenjem kažem da sam na događajima u Parizu. Tužna sam da vidim te užasne slike Notre Dama, simbola Francuske i naše evropske kulture u plamenu. Naše misli su sa našim francuskim prijateljima", poručila je Merkel.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif izrazio je žaljenje zbog požara u katedrali Notre Dame dodajući da je u mislima sa Francuzima i svim katolicima.

"Žalosno je što je Notre Dame (...) delimično uništena nakon što se odupirala ratovima i revolucijama 800 godina. Naše misli su sa Francuzima i svim katolicima", napisao je Zarif na Tviteru.

Britanska laburistička poslanica Yvette Cooper kaže da je u Parizu i da je gledala kako je spirala Notre Dame pala, ali "nijesam mogla podnijeti da gledam više".

Premijerka Velike Britanije Theresa May je rekla da su njene misili sa Francuskom i svima koji se bore sa razarajućom vatrom.

"Moje misli su sa narodom Francuske večeras i sa hitnim službama koje se bore za užasnom vatrom u katedrali Notre Dame", napisala je May koja je na odmoru, na Twitteru.

I gradonačelnik Londona, Sadiq Khan je na Twitteru poručio da je teško gledati srceparajuće snimke iz Pariza.

"London stoji u tuzi sa Parizom danas i sa prijateljstvom uvijek", napisao je Khan.

Bivša američka državna sekretarka Hillary Clinton je napisala:

"Moje srce je sa Parizom. Notre Dame je simbol naše sposobnosti kao ljudskih bića da se ujedinimo za veću svrhu - da izgradimo sveta mjesta koja oduzimaju dah, koja niti jedna osoba nikada ne bi mogla izgraditi sama".

Notre Dame - gotsko remek djelo, svjedok francuske istorije, baština čovječanstva

​Svake godine Katedralu Notre Dame posjeti u prosjeku 30 miliona ljudi.

Gotska katedrala je stara 850 godina. Izgradnja je počela u XII vijeku. Notre Dame je bila u sred renoviranja, pa su pojedine sekcije bile pod skelama i neke od bronzanih statua su uklonjene prošle sedmice zbog radova.

Drvena spirala koja se srušila od vatre 15. aprila je izgrađena tokom restauracije katedrale sredinom XIX stoljeća, navodi Reuters.

Centar rimokatoličke religije, tokom brojnih vijekova, katedrala Notre Dame, bila je i meta brojnih političkih ustanaka.

U XVI stoljeću su je opljačkali protestantski pobunjenici, potom je ponovno opljačkana tokom Francuske revolucije 1790-ih, i nakon toga je praktično bila poluzanemarena.

Čuveno djelo „Zvonar crkve Notre Dame“ slavnog Victora Hugoa (Viktor Igo) iz 1831. dovelo je do novog oživljavanja zanimanja za katedralu, a glavni - djelimično neuspješan - restauratorski poduhvat je započeo 1844. godine.

Izgradnja katedrale počela je 1163. godine, a Notre Dame se smatra jednim od najfinijih primjera francuske gotske arhitekture. Jedna je od najpoznatijih primjera svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNSCO-a.

Ugašen požar na katedrali Notre Dame
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

UNESCO je u tweetu naveo da „pažljivo prate situaciju i da su tu i stoje uz Francusku da bi sačuvali i obnovili ovo neprocjenjivo nasiljeđe.“

Francuski pisac i istoričar Camille Pascal je izjavio da je ogroman požar uzrokovao "destrukciju neprocjenjivog nasljeđa" i da možemo biti samo "užasnuti onim što vidimo."

Pascal je za BFMTV još izjavio:

"Već više od 800 godina katedrala je nadgledala Pariz i njena zvona su se oglašavala i za srećne i za tužne događaje".

Katedrala je do sada preživjela brojne katastrofe uključujući i Drugi svjetski rat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG