Dostupni linkovi

Ambasada SAD: Poricanje zločina vređa sećanje na žrtve


Američki ambasador na Kosovu, Philip Kosnett,
Američki ambasador na Kosovu, Philip Kosnett,

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu izrazila je saučešće porodicama žrtva u povodu obeležavanja 20. godišnjice ratnih zločina.

"Dok Kosovo obeležava 20. godišnjicu ratnih zločina, Ambasada SAD izražava iskreno saučešće porodicama žrtava. Poricanje da su se zločini desili vređa sećanje na žrtve, dodatno traumatizira porodice i potkopava napredak u izgradnji demokratske, multietničke države. Takođe pozivamo kosovske lidere iz svih zajednica da se uzdrže od zapaljive retorike. Posvećenost istini o ratnoj prošlosti je od vitalnog značaja za mirnu budućnost" navedeno je u saopštenju ambasade SAD.

Skupština Kosova formirala je ranije u ponedjeljak posebnu "ad hoc" komisiju za kažnjavanje ratnih zločina, genocida i agresije srpskog režima. Od ove komisije se očekuje da će izraditi rezoluciju, a krajnji cilj je otvaranje Međunarodnog tribunala za zločine koje je Srbija počinila na Kosovu.

Takođe je prošle sedmice Vlada Kosova ovlastila Ministarstvo pravde da izradi zakon koji sankcioniše poricanje zločina koji su se dogodili na Kosovu.

XS
SM
MD
LG