Dostupni linkovi

Skupština Kosova formirala Komisiju za ratne zločine


Parlament Kosova, ilustracija
Parlament Kosova, ilustracija

Skupština Kosova formirala je posebnu "ad hoc" komisiju za kažnjavanje ratnih zločina, genocida i agresije srpskog režima. Od ove komisije se očekuje da će izraditi rezoluciju, a krajnji cilj je otvaranje Međunarodnog tribunala za zločine koje je Srbija počinila na Kosovu.

Inicijator Biljall Šerifi iz Inicijative za Kosovo Fatmira Ljimaja, kazao je na sednici Skupštine da je za model nacrta rezolucije uzeta rezolucija Evropskog parlamenta o Srebrenici.

„Svi znamo da će se rezolucija potom upotrebiti kao baza iz koje će proizaći svi ostali akti, kao na primer zahtev o međunarodnom tribunalu za genocid za izradu zakona i dr.“, kazao je Šerifi.

On je dodao da će iz rezolucije proizaći drugi zakoni na osnovu kojih će se i kažnjavati oni koji poriču zločine.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji izjavio je da je tako nešto važno s obzirom da se ove godine obeležava i 20 godina od 186 masakara, ubistava 11,840 odraslih i 1,396 dece koja su se dogodili na Kosovu.

Kako je dodao, krajnji cilj je da se formira Međunarodni tribunal za srpske zločine i genocid na Kosovu, a to će se zatražiti i od Saveta Evrope i Evropskog parlamenta.

„Već danas poriču neke masakre, a za pet godina poricaće sve“, kazao je Veselji.

Iz pokreta Samoopredeljenja su međutim insistirali na formiranje tribunala ali domaćeg.

Srpska lista nije prisustvovala sednici Skupštine.

Inače, Vlada Kosova je 11. aprila ovlastila je Ministarstvo pravde da izradi zakon koji sankcioniše poricanje zločina koji su se dogodili na Kosovu.

Tu zakonsku inicijativu pokrenuo je zamenik premijera Enver Hodžaj na zasedanju Vlade Kosova u četvrtak, a zbog, kako je rekao, sve češćeg dnevnog političkog diskursa, kao što su oni iz Srpske liste ali i ostalih u Srbiji, „putem kojih se vrše napori da se sakrije istina i poreknu zločini koje je Srbija počinila na Kosovu“.

Premijer Ramuš Haradinaj je smenio ministra za administraciju lokalne samouprave Ivana Todosijevića iz Srpske liste zbog toga što je izjavio da je masakr u Račku bio izmišljen.

XS
SM
MD
LG