Dostupni linkovi

Marković: Niko ne može mimo zakona, pa ni crkva


Mitroplit SPC u Crnoj Gori Amfilohije i crnogorski premijer Duško Marković
Mitroplit SPC u Crnoj Gori Amfilohije i crnogorski premijer Duško Marković

U Crnoj Gori niko ne može raditi suprotno zakonu i predviđenoj proceduri, pa ni crkva, poručio je premijer Duško Marković.

Na pitanje novinara nakon svečanosti povodom dodjele stanova zdravstvenim radnicima da li će i kada biti srušene crkva na Rumiji i krstionica u Tivtu, Marković je rekao da zakoni i Ustav jednako važe za sve.

Marković je kazao da da niko u državi ne može da radi suprotno zakonu i predviđenoj proceduri, pa ni crkva.

“Vlada će se držati zakon i raditi po njemu. Zakon je jedan za sve, i za Amfilohija i za predsjednika Vlade Duška Markovića i svakog drugoga u ovoj zemlji”, naglasio je Marković.

Pozivi na duhovno i nematerijalno, kako je dodao, nijesu relevanti za ovozemaljske zakone i poštovanje propisa.

Sporna krstionica za sada ostaje na crnogorskoj obali
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Pokušaj Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i firme koju je ono angažovalo da prije dva dana sruši bespravno podignutu krstionicu manastira Svetog Arhangela Mihaila na prevlaci kod Tivta, nije uspieo.

Na Ostrvu cvijeća na kome se nalazi krstionica, okupilo se sveštenstvo i nekoliko stotina gradđana koji nisu dozvolili rušenje krstionice, a poručili su da se odatle neće povući dok država ne odustane od rušenja.

Krstionica na Ostrvu cveća, u zoni morskog dobra, nelegalno je sagrađena. Ministarstvo je naložilo Srpskoj crkvi da ukloni ovaj objekat, ali ona to nije uradila u ostavljenom roku.

Povodom bezuspješnog pokušaja državnih institucija da sprovedu uklanjanje bespravnog objekta -krstionice, mitropolit SPC u Crnoj Gori, Amfilohije je poslao sljedeću kletvu: "Onaj koji srušio ovu krstionicu na Prevlaci, dabogda ga srušio časni krst i njegovo potomstvo srušio i uništio".

XS
SM
MD
LG