Dostupni linkovi

'Preživjela' nelegalna krstionica na moru


Sporna krstionica za sada ostaje na crnogorskoj obali
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Vjernici i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC) su, kako su saopštili, "odbranili" krstionicu kod manastira Miholjska prevlaka na Ostrvu cvijeća u Opštini Tivat. Državne službe Ministarstva održivog razvoja i turizma nisu, kako su prethodno najavile, realizovale uklanjanje nelegalno sagrađene krstionice na vodi u zoni Morskog dobra.

Policija koja je trebalo da asistira izvršiocima odluke o uklanjanju se povukla nakon par sati prisustva, a nekoliko stotina vjernika je najavilo da se neće povlačiti sve dok država ne odustane od rušenja vjerskog objekta. Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Uprava policije nisu saopštili da li definitivno ili privremeno odustaju od rušenja krstionice.

Odnos između državnih institucija Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, a povodom najnovijeg slučaja u kome je država odustala da ukloni još jednu nelegalnu crkvenu građevinu, takozvanu krstionicu na Ostrvu cvijeća, za Radio Slobodna Evropa je komentarisao pisac i kolumnista Andrej Nikolaidis.

"Ja mislim da je, suprotno reputaciji koja ga prati i koja maršira ispred njega, Amfilohije Radović (mitropolit SPC u Crnoj Gori) iznimno tolerantan i blag čovjek. A zašto to kažem? Zato što Amfilohije Radović da hoće, mogao bi da na zgradu Predsjedništva, Skupštine, Vlade, ili čak pred ulaz bilo koje od institucija postavi crkvu, krstionicu, ili ako ga je baš volja striptiz bar. I u ovoj državi nema nikoga ko bi se usudio to da sruši, nego bi svi išli na zadnji ulaz. Dakle on to može a ipak ne radi, što meni govori da je on ipak mnogo mnogo ljudskiji i blaži nego što nas njegova reputacija navodi da pomislimo", kaže Nikolaidis.

Pripadnici crnogorske policije povukli su se oko osam časova jutros sa mjesta na kome se nalazi nelegalno sagrađena krstionica Srpske pravoslavne crkve, a koja je rješenjem državnih institucija bila predviđena za rušenje. Nekoliko kordona policije, pod punom opremom, jutros je rano stiglo na Ostrvo cvijeća, gdje je trebalo da asistiraju pri uklanjanju krstionice. Iz Uprave policije, ali i drugih nadležnih institucija, nema objašnjenja zašto se policija povukla. Pred krstionicom se nalazilo nekoliko stotina okupljenih vjernika, koji su stigli na poziv Mitropolije crnogorsko primorske SPC, kako bi spriječili uklanjanje objekta.

Među okupljenim građanima su bili i predstavnici uglavnom opozicionih partija iz Boke Kotorske, pojedini poslanici Skupštine Crne Gore, ali i vjernici rimokatoličke vjeroispovijesti. Okupljeni su saopštili da se neće skloniti sa prostora Ostrva cvijeća gdje se nalazi krstionica "sve dok država ne odustane od rušenja" objekta. Sveštenik Miajlo Backović je pozvao vjernike da i dalje budu prisutni u blizini krstionice:

"Hvala svim onim policajcima koji nisu htjeli i koji su se stidjeli što su bili dio svega ovoga, hvala braći rimokatolicima koji su danas došli da podrže naš skup i sa nama brane crkvu i to je pravi i istinski ekumenizam. Mi ostajemo svi ovdje a večeras bi bilo dobro da ponovo dođete, bilo bi dobro da svi ostanemo i da čuvamo našu crkvu sve dok ne nađemo rješenje sa ministarstvom", rekao je Backović.

Namjeru Vlade o rušenju novoizgrađenog crkvenog objekta na vodi vjernici SPC doživljavaju kao diskriminaciju i selektivnu primjenu zakona, podsjećajući da na istom prostoru Boke Kotorske postoji ogroman broj nelegalno sagrađenih objekata na samom moru koje država ne ruši. Sveštenik Miajlo Backović za Radio Slobodna Evropa je rekao:

"Vi imate samo prekoputa nas pontu od pedeset metara, novu pontu u moru. Ne uz obalu, nego direktno u more. Niko je ne dira. Imate na hiljade ponti, nelegalnih kuća, objekata i hotela. Čak za neke je donesena odluka o rušenju i to traje po pet, šest godina i deset. Niko nije forsirao njihovo rušenje. Samo nakon dva mjeseca, nasilno, sa onim desantom sinoć, sa oklopnicima i brodovima su došli da ruše crkvu bez ikakve najave, u toku službe kada je bilo mnogo djece i vjernog naroda. Hvala Bogu da nisu uspjeli i hvala Bogu da su imali razumijevanja. Ja sam pregovarao sa njihovim starješinama i čelnim ljudima i rekao im naš stav. Oni su zaista korektno tražili da se sa njima sastanem."

Pred krstionicom se nalazilo nekoliko stotina okupljenih vjernika, kako bi spriječili uklanjanje objekta
Pred krstionicom se nalazilo nekoliko stotina okupljenih vjernika, kako bi spriječili uklanjanje objekta

Rješenje o uklanjanju nelegalnog objekta donijela je Urbanističko građevinska inspekcija, odnosno Direktorat za inspekcijski nadzor i licenciranje Ministarstva održivog razvoja i turizma, a obavještenje dostavljeno Mitropoliji crnogorsko primorskoj SPC.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je ranije izjavio za Televiziju Vijesti da je krstionica napravljena na divlje.

"Ako nešto ne bi trebalo da se radi nelegalno, to su objekti te vrste. Jedno takvo nasilje nad prostorom smo najmanje očekivali od onih koji nas pozivaju na vjeru, na mir, na poštovanje zakona", rekao je ministar.

Takozvana krstionica nije prvi nelegalno sagrađeni objekat SPC u Crnoj Gori. Godinama se vodi svojevrstan sukob između države i crkve zbog nelegalno sagrađene takozvane limene crkve na Rumiji koja je poremetila viševjekovni međukonfesionalni sklad u Baru i okolini.

Pisac Andrej Nikolaidis kaže da najnovija situacija, uz ranije poznat slučaj, predstavlja još jedan dokaz da je SPC jača od države:

"Ne radi se čak ni o tome da je slaba država, nego se radi o tome da nema države. Ja zapravo mislim da Crna Gora nije država. Dakle Crna Gora je teritorija koja ima stanovništvo i ima vladara. Međutim, to je teritorija na kojoj se život ne odvija prema zakonu i Ustavu. nego prema dogovoru o podjeli plijena. Dakle osnovni princip je puko bezvlašće. To je ono što je bitno, to nije država, to nema nikakve veze sa pravnom državom, jer osnovni princip nije pravo a još manje pravda, nego je osnovni princip bezvlašće", konstatuje Nikolaidis.

Novosagrađena krstionica se nalazi na postojećoj ponti u okviru kompleksa manastira Miholjska prevlaka na Ostrvu cvijeća. Iz Mitropolije SPC je saopšteno da su krstionicu vjernici nazvali "Suza Njegoševa" i da predstavlja "obnovljenu staru krstionicu izgrađenu prije 11 vjekova".

Krstionica je nelegalno sagrađena u decembru 2018. godine na prostoru Morskog dobra, javnog preduzeća koje upravlja obalnim pojasom. Mitropolija SPC nije negirala da je izgradnja tog objekta bila nelegalna. Kako je navedeno u saopštenju Mitropolije, inspektori Morskog dobra su zatekli ekipe koje grade objekat i pontu, a uprava manastira Miholjska prevlaka je tada izjavila da "nije bila upoznata da je za objekat površine 11 kvadratnih metara potrebna tehnička dokumentacija". Uprava manastira je saopštila da je "spremna da u saradnji sa nadležnim organima pribavi potrebnu dokumentaciju" i istakli da "nemaju namjeru da izbjegnu obaveze prema državi".

Ministarstvo održivog razvoja je ranije naložilo Srpskoj pravoslavnoj crkvi da ukloni ovaj objekat, ali to nije učinjeno u datom roku. Sveštenik Miajlo Backović je saopštio da krstionica neće biti uklonjena.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG