Dostupni linkovi

Amfilohije kune, premijer ga opominje


Amfilohije i Duško Marković
Amfilohije i Duško Marković

Povodom kletvi koje je mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohije uputio predstavnicima državnih institucija koje su pokušale da uklone nelegalno sagrađenu krstionicu na moru na Ostrvu cvijeća kod manastira Miholjska prevlaka, crnogorski premijer Duško Marković je u otvorenom pismu mitropolitu Amfilohiju poručio da se nezakonito građeni objekti ne mogu učiniti sakralnim, crkvenim i kulturnim dobrom.

Marković je saopštio da je na zajedničkom sastanku, održanom u decembru mitropolit Amfilohije priznao da je objekat nelegalan i saglasan da se mora ukloniti.

"Tačno je da smo, između ostalog, razgovarali i o uklanjanju krstionice na Prevlaci kod Tivta. Nije, međutim, tačno da mi je mitropolit Amfilohije saopštio da je dao blagoslov za izgradnju krstionice. Naprotiv, jasno je kazao da je to urađeno mimo njegovog znanja i blagoslova, i da je saglasan da se bespravno sagrađeno mora ukloniti. Ovo znaju i trojica ljudi koji su prisustvovali susretu – dvojica njegovih, i moj saradnik", navodi se u pismu premijera Markovića.

Prethodno je mitropolit Amfilohije Radović, povodom bezuspješnog pokušaja državnih institucija da sprovedu uklanjanje bespravnog objekta - krstionice, saopštio, između ostalog, pozivajući se na riječi Svetog Petra Cetinjskog: "Onaj koji srušio ovu krstionicu na Prevlaci, dabogda ga srušio časni krst i njegovo potomstvo srušio i uništio".

"Ne možete se zaogrnuti porukama našeg vladike Petra I Petrovića Njegoša, na kojeg se pozivate. Jer Sveti Petar je mirio i ujedinjavao, molio i preklinjao u teškim vremenima – zarad napretka, jedinstva i sloge među svojim narodom. Zato su njegove poruke Poslanice i putokazi, a Vaše - kletve i ništa više od toga", poručio je premijer Marković Amfilohiju.

U slučaju krstionice na Ostrvu cvijeća, Ministarstvo održivog razvoja je zakazalo rušenje nelegalnog objekta nakon čega su vjernici i sveštenici napravili obruč oko krstionice. Prisutne su bile i policijske snage kao asistencija, ali su oni povučeni poslije par sati, bez objašnjenja.

Amfilohijeva najnovija kletva predstavlja gotovo istovjetne riječi izgovorene 2011. godine kada je proklinjao sve koji pokušaju da sruše nelegalno podignutu crkvu na Rumiji kod Bara. Tadašnja kletva je bila tretirana kao govor mržnje, zbog čega je prekršajni sud u Podgorici vodio jednogodišnji postupak protiv Amfilohija Radovića.

Mitropolit Srpske crkve je oglašen krivim 2012. godine za govor mržnje i izrečena mu je opomena prekršajnog suda, kada je sud procijenio da će se "opomenom postići svrha kažnjavanja".

Sporna krstionica za sada ostaje na crnogorskoj obali
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

XS
SM
MD
LG