Dostupni linkovi

Kenijski atletičari osvojili prva tri mesta na 32. Beogradskom maratonu


Trideset drugi Beogradski maraton
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Trideset drugi Beogradski maraton

Kenijski atletičari osvojili su prva tri mesta na današnjem 32. Beogradskom maratonu, a pobedio je Ajzak Kiprop Ruto.

Kiprop je pobedio rezultatom dva sata, 16 minuta i 54 sekunde.

"Dobro se osećam zbog pobede. Uživao sam u trci i u pogledu na Beograd, sviđa mi se grad. Ovo je moj najbolji maraton", rekao je Kiprop posle trke.

Drugo mesto zauzeo je Vinsent Kiplgat Kiptu rezultatom 2:19,29, a treći je bio Benson Kimutai Čeriot sa 2:24,50.

U ženskoj konkurenciji, kenijska atletičarka Džudit Džeptum Korir pobedila je rezultatom dva sata, 45 minuta, 04 sekunde. Drugo mesto zauzela je njena sunarodnica Rosina Džepkosgei Kiboino sa 2:46,09.

Treće mesto zauzela se atletičarka iz Srbije Nevena Jovanović rezultatom 3:00,37.

U polumaratonskoj trci na 32. Beogradskom maratonu pobedio je atletičar iz Kenije Džoš Kipruto.

Kipruto je pobedio rezultatom sat, sedam minuta i 12 sekundi.

"Na 10. kilometru sam video da ću da pobedim. Moj najbolji rezultat polumaratona je sat i dva minuta. Veoma dobra organizacija trke", rekao je Kipruto novinarima posle trke.

Drugo mesto zauzeo je domaći takmičar Milan Mitrović sa 1:08,30, a treći je bio Švajcarac Fejb Dauns sa 1:10,23.

Atletičarka iz Hrvatske Matea Parlov pobedila je u polumaratonskoj trci u ženskoj kategoriji, rezultatom sat, 14 minuta, 33 sekunde.

Drugo mesto zauzela je Kenijka Karoline Čereno rezultatom 1:15,07, a treća kroz cilj prošla je domaća takmičarka Teodora Simović sa 1:16,23.

Beogradski maraton, 32. po redu, počeo je u 10 časova ispred Crkve svetog Marka u centru Beograda, a ranije je saopšteno da se za prijavilo rekordnih 8.000 učesnika maratona i polumaratona iz 70 zemalja.

Organizatori su najavili i oko 20.000 učesnika tradicionalne „Trke zadovoljstva“, dužine pet kilometara.

Promoter ovogodišnjeg maratona je bivši kenijski atletičar Pol Tergat, a maraton se održava pod sloganom „Trči, uživaj, pomozi nekome“.

Iz organizacije je saopšteo da će trka dobrote okupiti trkače i organizacije koje rade za opšte dobro i prikupljaju sredstva za rešavanje društvenih problema preko online platforme ’donacije’.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je uoči maratona da je taj događaj važan za Beograd zbog promocije sporta i zdravog života, ali da je to i brend koji Beograd stavlja na mapu velikih gradova, metropola, koje imaju tako značajne manifestacije.

Građanske incijative: „Freedom Runner“ na maratonu

Nevladina organizacija Građanske inicijative saopštila je uoči Beogradskog maratona da će u okviru ove manifestacije biti održana akcija akciji „Freedom Runner“, pokrenuta na Međunarodnoj nedelji civilnog društva (International Civil Society Week - ICSW) koja je ove godine održana u Beogradu.

Kako je saopšteno, uključivanjem u akciju „Freedom Runner“ trkači svoje pređene kilometre posvećuju „borbi za slobodu poniženih i potlačenih ljudi širom sveta, za osnovne vrednosti moderne civilizacije, za istinu, slobodu i ljudsko dostojanstvo“.

Svaka trka u svakom gradu će biti posvećena osobi koja je žrtva ugroženih sloboda. Prva trka u Srbiji je posvećena je Mariji Lukić iz Brusa, žrtvi seksualnog zlostavljanja, saopštile su Građanske inicijative.

Izmene u saobraćaju

Zbog održavanja maratona u Beogradu je na snazi izmena režima saobraćaja. Od ponoći pa do 19 časova zabranjen je motorni saobraćaj u ulicama: Kolarčevoj, Terazije i Kralja Milana, kao i deo Trga Nikole Pašića prema Terazijama, objavio je Sekretarijat za saobraćaj.

Do 17 časova zabranjen je motorni saobraćaj i parkiranje u ulicama Prizrenskoj i delu Balkanske ulice (od Prizrenske do Kraljice Natalije) i Resavskoj (od Krunske do Bulevara kralja Aleksandra).

Do 11.00 biće zabranjen saobraćaj svih vozila u Dečanskoj (od Nušićeve do Trga Nikole Pašića), na Trgu Nikole Pašića, u Bulevaru kralja Aleksandra (od Kneza Miloša do Beogradske ulice), Dragoslava Jovanovića, Vlajkovićeva (od Kosovske do Dečanske) i Svetozara Markovića (od Nemanjine do Bulevara kralja Aleksandra), kao i na svim prilazima trasi uključujući i delove trase koji su ranije zatvoreni iz organizacionih razloga.

U periodu od 6.00 do 16.00 Ulica Kraljice Natalije zatvorena je za motorni saobraćaj i iz nje će biti uklonjena sva vozila.

Takovska ulica je zatvorena od 9.00 do 11.30 za motorni saobraćaj (od Svetogorske do Kneza Miloša). U tom periodu biće zatvorena i Ulica Kneza Miloša (od Takovske do Nemanjine ulice).

Ulica Kneza Miloša na delu od Bulevara kralja Aleksandra do Admirala Geprata (smer ka Nemanjinoj), ostaje zatvorena za saobraćaj do 16 časova, kao i svi prilazi trasi uključujući i delove trase koji su ranije zatvoreni iz organizacionih razloga.

XS
SM
MD
LG