Dostupni linkovi

Srpska lista izlazi na lokalne izbore na severu Kosova


Aleksandar Vučić i predstavnici Srba sa Kosova na sastanku u Beogradu
Aleksandar Vučić i predstavnici Srba sa Kosova na sastanku u Beogradu

Politički predstavnici Srba sa Kosova, okupljeni oko Srpske liste, izaći će na lokalne izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova koji su raspisani za 19. maj. Odluka je doneta nakon sastanka predstavnika Srba sa Kosova sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem Beogradu.

"Važno je da nećemo dozvoliti ni Prištini ni međunarodnoj zajednici da na te političke pozicije dovedu Albance ili srpske marionete koje će raditi šta im kažu", rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na koferenciji za novinare u Beogradu.

Gradonačelnici četiri opštine, koji dolaze iz Srpske liste, podneli su ostavke 27. novembra prošle godine zbog uvođenja takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Rakić je naveo da će se naknadno odlučivati o tome da li će posle, kako je rekao, "ubedljive pobede" na izborima, preuzeti funkcije.

"Ovim želimo da pokažemo i Prištini i međunarodnoj zajednici naše jedinstvo i našu čvrstu vezu sa državom Srbijom", rekao je Rakić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova, da im je, povodom lokalnih izbora, poručio da "ne dozvole Albancima da sa minimalnom podrškom izaberu i njihove predstavnike".

Vučić je rekao da bi on "više voleo da Srbi učestvuju na tim izborima", ali da im to nije na takav način saopštio.

"Postoje mnoge opcije iza toga, kada pobede na izborima i pokažu koliko su jači od albanskih miljenika i štićenika, dan posle toga opet mogu da podnesu ostavke, pa neka onda oni opet raspisuju izbore. I tako doveka, da se uvek vidi da Srbija ima mnogo veću podršku kod svog naroda", rekao je Vučić.

„Ono što sam im ja rekao i što je bila moja poruka - ne dozvolite Albancima da sa 0,1 ili 1 posto glasova izaberu vaše predstavnike i da to budu predstavnici pred celim svetom, a vi donesite odluku kakvu hoćete“, dodao je Vučić.

Predstvnici Srba sa Kosova bili su kod Vučića u Beogradu i krajem februara kada su, kako je preneo predsednik Srbije, zatražili podršku za odluku o napuštanju svih kosovskih institucija u čijem radu učestvuju. Tada ih je Vučić, kako je rekao, zamolio da na odgovor sačekaju najviše 45 dana.

Sada navodi da se „odluka i mere“ Srbije mogu očekivati posle 29. aprila kada se u Berlinu sastaje sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

„Na sastanke smo pozvani (premijerka Srbije) Ana Brnabić i ja iz Srbije. Pozvani su i svi drugi, a kao posebno su zvali (predsednika Kosova Hašima) Tačija i (premijera Kosova Ramuša) Haradinaja“, rekao je Vučić dodajući da će se pre toga videti i sa predsednikom Kine. Nakon Berlina će, kako je naveo, „za jedan dug razgovor zamoliti“ predsednika Rusije Vladimira Putina.

„Posle toga ću biti spreman da našem narodu na Kosovu i Srpskoj listi predočim plan mera Srbije, a ne želeći time da ugrozim njihovu poziciju na Kosovu“, rekao je Vučić.

Obraćajući se javnosti nakon sastanka, Vučić je još rekao da Albanci traže "Srbe poslušnike koji nikada neće pomenuti Srbiju, da im Kosovo bude domovina i da Srbija sa tim nema nikakve veze“.

„Zato im smeta Srpska lista, jer hoće da radi i da se dogovara sa svojom državom Srbijom“, dodao je Vučić i naveo da se zato vodi „žestoka kampanja protiv Srpske liste od početka“.

"Zato Srbe nisu ni pitali za izbore koje raspisuju za 19. (maj)", naveo je Vučić.

Na pitanje novinara šta očekuje od sastanaka u Berlinu, Vučić je odgovorio da „ne očekuje baš ništa, imajući u vidu sa kim imamo posla u Prištini“.

Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao je u ponedeljak, 8. aprila vanredne izbore za gradonačelnike četiri grada sa srpdkom većinom na severu Kosova.

XS
SM
MD
LG