Dostupni linkovi

Ministar pravde SAD: Redigovana verzija Muellerovog izvještaja naredne sedmice


William Barr, ministar pravde SAD
William Barr, ministar pravde SAD

Američki ministar pravde William Barr izjavio je da u roku od sedmicu namjerava objaviti redigovanu verziju dugoočekivanog izvještaja specijalnog zastupnika Roberta Muellera o ruskom miješanju u predsjedničke izbore iz 2016. godine.

Ministar Barr, kojeg je na dužnost imenovao predsjednik Trump, i koji je prošlog mjeseca obajvio ono za šta on kaže da su glavni nalazi izvještaja, rekao je demokratama da će biti otvoren koliko je moguće o redigovanim osjetljivim informacijama kada preda dokument.

„U roku od sedmicu ću biti u mogućnosti da objavim taj izvještaj i potom ću razgovarati sa predsjednicima oba pravosudna komiteta o izvještaju, te o svim drugim zahtjevima koje imaju“, rekao je Barr na kongresnom saslušanju.

"Ne namjeravam u ovoj fazi da predam cijeli neredigovani izvještaj komitetu" rekao je Barr u Podkomitetu za prearaspodjelu dodajući: "Oslanjem se na moje diskreciono pravo da učinim izvještaj javnim koliko je to moguće".

Mueller je povjerljivi izvještaj predao Barru 22. marta nakon istrage u sklopu koje je 22 mjeseca istraživao da li je Donald Trump bio u dosluhu sa Rusijom tokom svoje predsjedničke kampanje i da li je kasnije opstruirao istragu o tome.

Barr je 24. marta Kongresu SAD-a uputio pismo na četiri strane u kojem je predstavio, kako on tvrdi, Muellerove glavne rezultate. U izvještaju je naveo da istraga nije utvrdila da su članovi Trumpog izbornog tima sarađivali u konspiraciji sa Rusima, ali demokrate inistiraju sa Amerikanci treba da vide cijeli izvještaj i sve dokumente u vezi sa njim.

Kada je riječ o opstrukciji pravde, Barr je naveo da Muellerova istraga nije utvrdila da je predsjednik SAD počinio opstrukciju, ali i da ga ne oslobađa optužbi.

Tema saslušanja podkomiteta Zastupničkog doma o raspodjelama trebalo je biti zahtjev Trumpove administracije za iznos od 29 milijardi dolara za Ministarstvo pravde.

No, prije nego što je Barr išta rekao, dvoje članova podkomiteta iz demokratske stranke postavilo mu je pitanja o njegovom postupanju sa Muellerovim izvještajem i u kojoj će mjeri izvještaj biti javno objavljen.

„Ovaj je Kongres jednoglasno glasao da vidi taj izvještaj“, rekao je predsjednik podkomiteta, Jose Serrano, dodajući da jednostavno nije mogao ignorirati „slona u prostoriji“. „Američki narod zaslužuje da vidi puni Muellerov izvještaj i da donese vlastite odluke o tome“, kazao je.

Nita Lowey, demokratkinja i predsjednica podkomiteta o raspodjelama, izjavila je da Barrovo pismo „bira informacije iz izvještaja kako bi se mogli izvući zaključci koji su najbolji za predsjednika“. „Na više načina vaše pismo postavlja mnogo više pitanja nego što daje odgovora“, dodala je.

Demokrate su još prošle sedmice poručile da namjeravaju da pošalju obavezujući nalog Ministarstvu pravde za puno objavljivanje izvještaja ukoliko Barr to sam ne učini.

XS
SM
MD
LG