Dostupni linkovi

Međunarodni monetarni fond smanjio globalnu prognozu rasta


Christine Lagarde, direktorica MMF
Christine Lagarde, direktorica MMF

Međunarodni monetarni fond (MMF) je smanjio globalnu prognozu rasta za 2019. godinu i upozorio da bi se rast mogao još više smanjiti zbog trgovinskih tenzija i izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Svjetska ekonomija će vjerovatno porasti za 3.3 % ove godine, što je najmanji rast od 2016. godine. Očekivana stopa rasta za sljedeću godinu ostala je ista, na 3.6 %.

Više od dvije trećine očekivanog smanjenja u 2019. godini prouzrokovano je problemima u bogatim zemljama.

Ovo je treće smanjivanje globalne prognoze rasta od prošlog oktobra, a ova institucija je saopćila da će neke od najsnažnijih ekonomskih sila, uključujući Kinu i Njemačku, možda morati poduzeti kratkoročne akcije kako bi povećale rast.

MMF je saopćio da i dalje očekuje pad rasta u Evropi, kao i da je moguće da će neke rastuće ekonomije ubrzati rast u drugoj polovini 2019. godine.

„Međutim, mogućnosti dalje silazne putanje su visoke, i rizik ostaje okrenut ka dole“, saopćio je MMF u svom izvještaju „Svjetski ekonomski izgledi“.

„Izbjegavanje pogrešnih politika koje bi mogle naškoditi ekonomskim aktivnostima treba biti prioritet“, saopćio je MMF.

Jedan pogrešan korak mogla bi biti i neodlučnost Velike Britanije oko načina na koji će napustiti Evropsku uniju. Uprkos rokovima, ova zemlja još uvijek nije odlučila o tome kako da zaštiti svoju ekonomiju tokom procesa izlaska iz EU. Nova prognoza MMF-a predviđa „uredan“ Brexit, ali MMF kaže da bi haotičniji proces mogao „skinuti“ više od 0.2% globalnog rasta u 2019. godini.

MMF smatra da Banka Engleske treba biti „oprezna“ kada su u pitanju politike vezane za kamatne stope.

Ekonomski rast Evrope je već znatno usporen i čini veći dio smanjenja u globalnoj prognozi rasta.

Izgledi Njemačke su oslabljeni zbog slabije potražnje u izvozu, snižene potrošnje i novih standarda karbonskih emisija, što je smanjilo prodaju auta.

Ova će se zemlja morati brzo okrenuti mjerama fiskalnog stimuliranja, kazao je MMF, pozivajući Evropsku centralnu banku da nastavi stimulirati lokalnu ekonomiju. MMF je također smanjio i prognozu rasta Japana nakon serije prirodnih katastrofa.

Američka ekonomija, koja se smatra dominantnom u odnosu na druge bogate nacije, također je dobila manju ocjenu zbog znakova da fiskalne stimulacije potaknute smanjenjem poreza proizvode manje aktivnosti nego što se prethodno očekivalo.

Kada je u pitanju Kina, MMF je malo povećao rast – na 6.3 %, dijelom zbog toga što se očekivala eskalacija u trgovinskom ratu između SAD-a i Kine, koja se nije desila.

Međutim, nastavljanje tenzija između SAD-a i Kine i drugih velikih trgovinskih partnera ostaje rizik koji prijeti globalnoj ekonomiji. Američke carine na kineski uvoz već su oštetile ekonomski rast Kine, a također štete i zemljama Južne Amerike i ostalim dijelovima svijeta koji ovise o kineskoj robi.

MMF je saopćio da bi eskalacija trgovinskog rata između SAD-a i Kine mogla premjestiti proizvodnju iz ovih zemalja i uzrokovati gubitke poslova, ali to ne bi napravilo značajnu razliku kada su u pitanju ukupni trgovinski rezultati ovih zemalja.

Ako bi carine od 25% bile postavljene na svu trgovinu između dvije najveće svjetske ekonomije, američki BDP bi pao za 0.6 %, a kineski do 1.5 %.

MMF je smanjio i globalnu prognozu rasta za Kanadu i zemlje Južne Amerike, kao i za zemlje Bliskog Istoka i sjeverne Afrike.

XS
SM
MD
LG